Solid Edge a kiterjesztett valóságban

Fejlődés iránya

Én abba a korosztályba tartozom, akik a papíron való tervező munkával már csak az iskolában találkoztak. A papír alapú tervrajzokat viszont rengetegszer futottam bele munkám során, amikor gépek felújításával foglalkoztam. A papírt leváltotta a számítógépes tervezés, melyben a 2 dimenziós rajzok után a 3 dimenziós modelleket alkottunk. A számítógépes tervezés folyamatos fejlődésének köszönhetően már nem csak monitoron található modellt forgathatunk a térben. A következő lépcsőfokban az elkészült modellekkel új eszközökön fogunk kapcsolatba lépni, a virtuális valóság szemüvegeken és a mobiltelefonunkon keresztül.

Virtuális valóság (VR)

A VR szemüvegek segítségével lehetőségünk van be is lépni ebbe a modelltérbe a virtuális valóság (VR-virtual reality) segítségével. Erre a célra kifejlesztett szemüveggel és irányító konzollal belecsöppenünk az általunk szerkesztett modellek közé. Személyes tapasztalatom és a rendezvényeinken részvevő vendégek véleménye alapján a VR használatakor a szerkezetek valódi mérete sokkal jobban érzékelhető, mint egy síkképrnyős monitoron keresztül bármikor. Mi is foglalkozunk ezzel a technológiával. Az EPLM Trends Piknikünkön is rengetegen beléptetek ebbe a világba. Legutóbb pedig a Debrecenben vették magukra a szemüveget és ismerkedtek meg a virtuális világgal.

VR az Ipar Napjai Debrecenben kiállításon

Solid Edge a mobiltelefonon?

A Solid Edge Mobile Viewer egy közel 6 éves ingyenesen letölthető mobil applikáció, amely segítségével mobiltelefonon keresztül forgathatjuk a modelljeinket. Kommunikációra ideális megoldás, abban az esetben ha nem szeretnénk mindig visszamenni a műhelyből a tervező PC-nkhez. A különböző alkatrészeket elrejthetjük, a fontos PMI adatokat pedig az alkalmazáson keresztül is megnézhetjük. Ez az applikáció egy komoly ráncfelvarráson esett át az utóbbi időben. A funkciói nagymértékben kibővültek: lehetőségünk van a különböző képernyő konfigurációkat megnyitni.

A PMI-ok megjelenítése ki be kapcsolható, továbbá azok színe is változtatható. A modell kinézetét is jobban testre szabhatjuk, a háttér állítható, bekapcsolhatjuk a perspektivikus nézetet, így még életszerűbbé vált a megjelenítés. A szoftver ingyenesen letölthető a Androidra és IOS-re, és beépített példamodelleken keresztül kipróbálhatók az új funkciók.

Kiterjesztett valóság (AR)

A legjobban várt újítás pedig a címben említett kiterjesztett valóság (AR-Augmented Reality) funkció. Mit is jelent ez pontosan: a mobiltelefonokon egyre több kamera és érzékelő található(1,2,3,4db), ezeknek egyik következménye az, hogy a több kamerával a telefonunk már „térben” is lát, érzékeli egyes tárgyak közelségét. Ezen mobiltelefonok kamerájának van egy “AR-Lencse” funkciója, amellyel vicces fotókat és retusált képeket tudunk készíteni. Ugynaezzel a technológiával lehetőségünk van egy modellt magunk elé lerakni a kiterjesztett valóságunkba és körbe is tudjuk járni ezeket a virtuális testeket. Különböző beállítást vagy látványtervet tudunk kicsit közelebb hozni a valósághoz ezáltal. Ehhez nincs másra szükségünk csak egy .jt kiterjesztésű fájlt készíteni a modellünkről vagy szerelésünkről. A kiterjesztett valóság az élet más területein is komoly segítséget nyújt majd a közeljövőben. Az oktatásban az AR segítségével megelevenedik a könyvben leírt szerkezetek vagy akár az emberi test részei. Segítségünkre lesz a tájékozódásban.

Az applikáció össze van kötve a Solid Edge Portállal így pár gombnyomásra vagyunk attól, hogy a velünk megosztott modelleket a Solid Edge Portálból átvigyük a kiterjesztett valóság képernyőjébe.

Solid Edge AR

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum