Solid Edge és ami mögötte van…

Mint az Enterprise Group PLM üzletágának majdnem legújabb kollégája, most rajtam a sor, hogy készüljek egy rövid blog bejegyzéssel.

Mielőtt belefognék a sűrűjébe, szeretném üdvözölni legújabb kollégánkat, Gergőt, aki a CAM termékvonalon fog dolgozni, mint ügyféltámogató mérnök. Ezúton is sok sikert a munkájához! Biztosan sokat fogtok még hallani Róla.

Mára egy kis tapasztalat megosztással készültem, ahol bemutatom Nektek, hogy egyetemi éveim alatt és azóta milyen nagyobb fejlesztésekkel, hasznos funkciókkal találkoztam a Solid Edge használata során, melyekkel sokkal egyszerűbb lett program használata és a bonyolultnak tűnő feladatokat is könnyen megoldhatjuk.

Az első lépések

Mint legtöbben, jómagam is az iskolapadban ülve ismerkedtem meg ezzel a programmal. Sajnos egy kicsit későn, mivel már a felsőoktatásról beszélünk, de ahogy mondani szokták: „jobb későn, mint soha”.

Ahogy az lenni szokott a hagyományos modellezéssel kerültem először közelebbi kapcsolatba. A jól bevált modelltörténeten alapuló modellezésre oktattak kezdetben. Belegondolva ez nem meglepő, hiszen 2008. elején még a V20-as verzió volt a legfrissebb, s ebben a verzióban még nem volt elérhető a szinkron modellezés.

clip_image002Tehát elsőként a hagyományos modellezést verték a fejünkbe, melyben a vázlat vezeti a modellt, és a modellünk akkor „tökéletes” ha teljesen határozott vázlatokat készítünk. Erre egész pontos visszajelzést kapunk a Solid Edge-től, hiszen ha a menüsor Vizsgálat paneljén a Vázlat kényszerezési színek opciót bekapcsoljuk a vázlatunk kék színről feketére vált, mikor minden kényszert, illetve méretet megadtunk.

 

A hagyományos környezet használatának egy hátránya, hogy ha bármiféle módosítást kell eszközölnünk a modellünkön, vissza kell térnünk egészen a létrehozott vázlat szerkesztéséig.

 

Mivel egyetemista nagyfiúk voltunk már, így ezen a ponton el is engedték a kezünket, csak rajtunk múlt, hogy milyen mélységig sajátítjuk el a 3D-s tervező szoftverek ismeretét.

clip_image004Géptervező szakirányt választva nagyon hamar felismertem, hogy nélkülözhetetlen ez a fajta tudás, és mennyivel könnyebbé teszi a tervezési munkáimat. Rögtön úgy éreztem, hogy egy hosszú, gyümölcsöző kapcsolat elé nézek a Solid Edge-dzsel. A későbbiekben minden tervezési munkámat ebben a programban készítettem el, sőt a két „fő művemet” (szakdolgozat, diplomamunka) is.

Átlépés a szinkron világba

A Solid Edge ST-vel megjött a nagy újdonság, a szinkronmodellezés.

Ezt az újdonságot a felsőoktatás keretein belül sajnos már nem tanulhattam, de annyira érdekelt a téma, hogy más lehetőségeket felkutatva részt vettem egy szinkronmodellezési tanfolyamon. Ehhez hasonló tanfolyamokat tart rendszeren az Enterprise Group EPLM tapasztalt és lelkes ügyféltámogatói csapata – a visszajelzések alapján igen nagy sikerekkel.

Visszatérve a szinkron modellezéshez, itt egy teljesen újszerű szemléletmóddal ismerkedhettem meg. A már jól megszokott és megdönthetetlennek látszó szabályok egy csapásra megváltoztak. Egy sokkal kötetlenebb világban találtam magam.

Bclip_image006ár szinkronmodellezésnél is vázlatokkal dolgozunk, ezek már nem vezetik a modellt, tehát mindig az éppen aktuális geometriával tudunk dolgozni, melyet egyszerűen és gyorsan tudunk módosítani. Csak megragadjuk a kis kormánykerekünket, mely egyedülállóan csak a szinkronmodellezésnél jelenik meg, és máris tudjuk vonszolni a felületünket. Egy mozdulattal tudunk anyagot hozzáadni a modellünkhöz vagy éppen elvenni belőle.

 

Ezeket a remek, új lehetőségeket számos esetben lehet hasznosítani a mindennapok során, melyekre jó példát találhattok az alábbi videóban:

szinkronmodellezés

 

És ez még csak a kezdet…

Innentől vált számomra is igazán érdekessé, hogy mit is tud a Solid Edge.

Verzióról verzióra jelennek meg nagyon hasznos újdonságok, melyeket a Ti igényeitek, észrevételeitek alapján programoznak le a fejlesztőink. Hogy csak pár dolgot említsek a közül a számtalan lehetőség közül melyet a Solid Edge tartogat számunkra és melyek igencsak jó szolgálatot tettek volna számomra, ha már korábban ismertem volna őket, vagy benne lettek volna a korábbi verziókban:

  • Minta görbe mentén
  • Komponens duplikálása
  • Darabjegyzék és táblázatok testreszabása
  • Sablonok készítése
  • Tartószerkezet tervezés
  • Végeselemes szimuláció
  • Célérték keresés
  • Útvonal kényszer
  • Virtuális motor szimuláció

Ezek közül sok még számomra is igen friss, de érzem azt is, hogy még ezeken felül is rengeteg izgalmat és újdonságot tartogat számomra a program. Remélem sikerült kedvet csinálni hozzá!

Solid Edge-ben a tervezési lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, s csak rajtatok múlik, hogy mivel éltek belőle. Egyik nagy kedvenc filmemből véve:

„Mi csak az ajtót mutatjuk meg. Aztán Nektek kell belépni rajta.”

 

 

Kovács Balázs,

Ügyféltámogató mérnök

Archívum