Solid Edge Insight avagy csoportmunka egyszerűen

Egyre több cégnél merül fel az az igény, hogy egy tervezési projektben a tervezési feladatokat a tervezők szeretnénk megosztani. Egy gép részegységét az egyik tervező a másik egységet a másik tervezőnek kell megterveznie, mindezt úgy, hogy a közben “lássák” a másik által tervezett részegység “aktuális” állapotát. Ezekre a feladatokra a fájlrendszer már nem alkalmas. Annál sokkal hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ebben a sorozatban egy ilyen lehetőségről a Solid Edge Insight lehetőségeiről fogok írni.

Solid Edge Insight

Az Insight nem más mint egy Solid Edgeben lévő technológia, amely arra képes, hogy a Solid Edge fájlokat (szerelés, alkatrész, lemezalkatrész, műhelyrajz, és ezek verzióját) Microsoft Sharepoint dokumentum tárakban kezelhessük. A Microsoft Sharepoint biztosítja mindazokat az alapszolgáltatásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a tervezői csapat egy közös adatbázisban tudja kezelni a tervezési adatokat, a beérkezett faxokat, árajánlatokat, mérnöki dokumentációkat.

Sharepoint

A fentiekből látszódik, hogy ha meg akarjuk érteni az Insight működését, akkor először azt kéne kiderítenünk, hogy mik azok a Sharepoint dokumentumtárak illetve mi a Sharepoint!

Itt megnézhetünk egy videót, amely a Sharepoint bemutatására készült. Van olyan vélemények, amely ez a videó tükrözi legjobban a Sharepoint mondanivalóját.

Sharepoint dokumentumtárak

Azt szoktam, mondani, hogy első közelítésben a Sharepoint dokumentumtárat képzeljük el úgy, mint egy mappát a fájlrendszerben, amiben a fájlokat tárolunk! Nagyon sok cég a dokumentumait fájlrendszerben mappákban tárolja valahogy úgy, hogy a mappa neveit vagy évszám szerint vagy projektnév szerint szervezi hierarchiába. Azonban a Sharepoint dokumentumtárak ennél sokkal többet jelentenek.

Azért hívjuk dokumentum táraknak, mert dokumentumot tárolunk bennük, de nem fájlrendszerben. A végfelhasználónak nem kell tudni azt, hogy hogyan tárolódnak a fájlok, őt csak az érdekli, hogyan tudja elérni, hogyan tudja megnyitni, hogyan tud esetleg rákeresni. Nos ezen a téren sok új dolgot nyújt a Sharepoint dokumentumtár.

A dokumentum tárban nem csak a fájlok tárolódnak, hanem azok tulajdonságai, (meta adatai). Minden dokumentumhoz tartozik kiegészítő adat. Mi gépészek a rajzszámot, verziót, projektet, megmunkálást stb…, ide soroljuk. Mivel ezek a tulajdonságok a dokumentumhoz tartoznak, de nincsenek benne magában a dokumentumban, hanem a dokumentumhoz vannak csatolva, ezért nagyon könnyen lehet a dokumentumra rákeresni,  ha tudjuk a rajzszámot, vagy a projektet, amihez tartozik. Az alábbi képen láthatjuk hogy a Solid Edge alkatrész dokumentumok egy Sharepoint dokumentumtárban vannak tárolva, és a Rajzszám oszlopban megjelennek az alkatrészekhez tartozó rajzszám értékek.

Sharepoint dokumentumtár

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum