Solid Edge Insight avagy csoportmunka egyszerűen

Blog

Solid Edge Insight avagy csoportmunka egyszerűen

Egyre több cégnél merül fel az az igény, hogy egy tervezési projektben a tervezési feladatokat a tervezők szeretnénk megosztani. Egy gép részegységét az egyik tervező a másik egységet a másik tervezőnek kell megterveznie, mindezt úgy, hogy a közben “lássák” a másik által tervezett részegység “aktuális” állapotát. Ezekre a feladatokra a fájlrendszer már nem alkalmas. Annál sokkal hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésünkre. Ebben a sorozatban egy ilyen lehetőségről a Solid Edge Insight lehetőségeiről fogok írni.

Solid Edge Insight

Az Insight nem más mint egy Solid Edgeben lévő technológia, amely arra képes, hogy a Solid Edge fájlokat (szerelés, alkatrész, lemezalkatrész, műhelyrajz, és ezek verzióját) Microsoft Sharepoint dokumentum tárakban kezelhessük. A Microsoft Sharepoint biztosítja mindazokat az alapszolgáltatásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a tervezői csapat egy közös adatbázisban tudja kezelni a tervezési adatokat, a beérkezett faxokat, árajánlatokat, mérnöki dokumentációkat.

Sharepoint

A fentiekből látszódik, hogy ha meg akarjuk érteni az Insight működését, akkor először azt kéne kiderítenünk, hogy mik azok a Sharepoint dokumentumtárak illetve mi a Sharepoint!

Itt megnézhetünk egy videót, amely a Sharepoint bemutatására készült. Van olyan vélemények, amely ez a videó tükrözi legjobban a Sharepoint mondanivalóját.

Sharepoint dokumentumtárak

Azt szoktam, mondani, hogy első közelítésben a Sharepoint dokumentumtárat képzeljük el úgy, mint egy mappát a fájlrendszerben, amiben a fájlokat tárolunk! Nagyon sok cég a dokumentumait fájlrendszerben mappákban tárolja valahogy úgy, hogy a mappa neveit vagy évszám szerint vagy projektnév szerint szervezi hierarchiába. Azonban a Sharepoint dokumentumtárak ennél sokkal többet jelentenek.

Azért hívjuk dokumentum táraknak, mert dokumentumot tárolunk bennük, de nem fájlrendszerben. A végfelhasználónak nem kell tudni azt, hogy hogyan tárolódnak a fájlok, őt csak az érdekli, hogyan tudja elérni, hogyan tudja megnyitni, hogyan tud esetleg rákeresni. Nos ezen a téren sok új dolgot nyújt a Sharepoint dokumentumtár.

A dokumentum tárban nem csak a fájlok tárolódnak, hanem azok tulajdonságai, (meta adatai). Minden dokumentumhoz tartozik kiegészítő adat. Mi gépészek a rajzszámot, verziót, projektet, megmunkálást stb…, ide soroljuk. Mivel ezek a tulajdonságok a dokumentumhoz tartoznak, de nincsenek benne magában a dokumentumban, hanem a dokumentumhoz vannak csatolva, ezért nagyon könnyen lehet a dokumentumra rákeresni,  ha tudjuk a rajzszámot, vagy a projektet, amihez tartozik. Az alábbi képen láthatjuk hogy a Solid Edge alkatrész dokumentumok egy Sharepoint dokumentumtárban vannak tárolva, és a Rajzszám oszlopban megjelennek az alkatrészekhez tartozó rajzszám értékek.

Sharepoint dokumentumtár

Bloggerek

Új hozzászólások

Archívum