Solid Edge – Komplex geometriák szerkesztése

Többnyire öntvények és hasonló alakzatok Solid Edge-be történő beolvasásakor szembesülünk azzal, hogy a modellt meglehetősen nehéz szerkeszteni. Ha STL formátumról (többnyire scannelt állomány) beszélünk, akkor a mostani és korábbi verzióknál talán ez okozza a legtöbb fejfájást, mivel a megnyitott állománnyal sok mindent nem tudunk kezdeni. Az Solid Edge ST10-es verziójában viszont ezen a téren nagy előrelépést tapasztalhatunk a jövőben, amelyről nemrég Szűcs Imi kollégám is írt.

Ha mégis sikerül egy szerkeszthető modellt behívnunk alkatrész/lemezalkatrész környezetbe, nagy valószínűséggel még ez sem lesz kielégítő a szerkesztést illetően (pl. ferdeség készítése és megszüntetése, modell geometria egyszerűsítése, test képzése, stb).

Ha szemügyre vesszük a fenti képen látható modellt, látható, hogy rengeteg kisebb felület részletből (surface chunks) építette fel a szoftver a geometriát. Ezen a tervezett testen gyakorlatilag semmilyen geometriai változtatást nem tudunk eszközölni. Érdemes ilyenkor egy felületmásolatot kérni a testre, majd “leporolni” a geometriát.

Milyen parancsokat érdemes használni többek között erre a célra?

  • Határgörbével
  • Formafelület
  • Felületcsere
  • Átvezetett felület (feat. Származtatott görbe)

Az utóbbi talán a leghasznosabb a négy közül. A miértje az útvonalak és keresztmetszetek szabad definiálhatóságában rejlik. Ezzel a megoldással szinte mindegyik, nagyobbnak tekintett felület régió egyszerűsíthető, módosítható. Az alábbi képen szintén látható, hogy egy felület régiónak megfelelő felszín több kisebb felület részletből tevődik össze (ez a geometria importálásakor keletkezhetett), ráadásul még oldalferdeség is található, amelyet ebben az esetben meg szeretnénk szüntetni.

Első lépésben el kell távolítanunk ezeket a kisebb régiókat (pl. Felületek törlése), majd a kívánt felület határait kell definiálnunk. Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak Származtatott görbékkel kell megadnunk a két vezérgörbét, illetve a két keresztmetszetet, végül pedig egy Átvezetett felületet kell készítenünk, ami megadja a kívánt eredményt.

Sok esetben használható a Formafelület és a Határgörbével is, viszont itt korlátozott a kialakított felület “megvezethetősége”, azaz nem tudok definiálni kellő mennyiségű vezérgörbét, hogy pontos, illeszkedő felületet kapjak. Az Átvezetett felülettel pedig biztos, hogy az általam definiált határokra “fekteti” rá a felületet a szoftver.

Továbbá, ha testet szeretnénk képezni a módosított alkatrészünkből, végső műveletként össze kell vonnunk a felületeket (Felületmásolat, Átvezetett felület), amit érdemes Hagyományos környezetben megtenni, mivel itt közvetlen Tervezett testet képezhetünk a Felületek összevonása jóvoltából.

 

Archívum