Solid Edge – szereléscsalád

Az Enterprise Group – PLM üzletága által üzemeltetett support.eplm.hu ügyféltámogatási weboldal 100+ tudásbázis videót tartalmaz, amelyek segítségével felhasználóink képezhetik magukat. Most úgy döntöttünk, hogy a nyári hónapokra való tekintettel és a (tudás)szomj enyhítésére minden héten megosztunk veletek egy hasznos videót, amelynek ismerete hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez és a szoftverismeret bővítéséhez. Ha szeretnéd első kézből megismerni az új verziót, akkor a Solid Edge ST9 Újdonságok Konzultációra ezen a linken lehet jelentkezni!

 

A jelenség:

Gyakran előfordul, hogy nagyon hasonló szerelésekkel dolgozunk, azok csak néhány alkatrészben illetve azok pozíciójában térnek el egymástól. Az ilyen esetekre nyújthat megoldást a szereléscsalád.

 

A megoldás:

A szereléscsalád parancs lehetővé teszi egy szerelésen belül eltérő pozíciók illetve eltérő összeszerelés megvalósítását. Amennyiben csak eltérő pozíciókat szeretnénk szemléltetni, akkor a szereléscsaládot, mint különböző helyzetű szerelések kell létrehoznunk. Figyelni kell arra, hogy a család „milyenségét” csak egyszer lehet beállítani, ezt később változtatni nem lehet. Azaz, ha létrehoztunk egy családot, ahol csak a pozíciókban van különbség, akkor nem lehet utólag felépítésbeli különbséggel rendelkező tagot hozzáadni.

Ebben a videóban megnézzük, hogy hogyan lehet eltérő felépítésű szereléscsaládokat létrehozni illetve azokat használni. Milyen lépéseken keresztül lehet kimenteni egyes tagokat külön szerelésbe, illetve hogyan lehet megjeleníteni az egyes családtagokat műhelyrajzon.

Itt tudhat meg többet a szereléscsaládokról, melyek tagjai csak pozícióban térnek el egymástól.

Mielőtt belevág a szerelés szereléscsaláddá való alakításába készítsen egy biztonsági másolatot a szerelésről illetve olvassa el, hogy milyen sajátosságai vannak a szereléscsaládnak.

 

 

 

Végkövetkeztetés:

Amennyiben olyan szereléssel dolgozunk, ahol az egyes tagok csak néhány alkatrészben térnek el egymástól, jó megoldást nyújt a szereléscsalád használata. Ennek segítségével leegyszerűsödik és felgyorsul a tervezői munka.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések

Szakmai életút:
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakán folytattam tanulmányaimat. Itt fogalmazódott meg bennem, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzám a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodtam. Az évek során gyakornokként kipróbáltam magam (győri lévén) az Audi-ban és a Rábában is. Értékes tapasztalatokkal fejeztem be gyakornokságom.

A szerző további cikkei »