Solid Edge – szereléscsalád

Az Enterprise Group – PLM üzletága által üzemeltetett support.eplm.hu ügyféltámogatási weboldal 100+ tudásbázis videót tartalmaz, amelyek segítségével felhasználóink képezhetik magukat. Most úgy döntöttünk, hogy a nyári hónapokra való tekintettel és a (tudás)szomj enyhítésére minden héten megosztunk veletek egy hasznos videót, amelynek ismerete hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez és a szoftverismeret bővítéséhez. Ha szeretnéd első kézből megismerni az új verziót, akkor a Solid Edge ST9 Újdonságok Konzultációra ezen a linken lehet jelentkezni!

 

A jelenség:

Gyakran előfordul, hogy nagyon hasonló szerelésekkel dolgozunk, azok csak néhány alkatrészben illetve azok pozíciójában térnek el egymástól. Az ilyen esetekre nyújthat megoldást a szereléscsalád.

 

A megoldás:

A szereléscsalád parancs lehetővé teszi egy szerelésen belül eltérő pozíciók illetve eltérő összeszerelés megvalósítását. Amennyiben csak eltérő pozíciókat szeretnénk szemléltetni, akkor a szereléscsaládot, mint különböző helyzetű szerelések kell létrehoznunk. Figyelni kell arra, hogy a család „milyenségét” csak egyszer lehet beállítani, ezt később változtatni nem lehet. Azaz, ha létrehoztunk egy családot, ahol csak a pozíciókban van különbség, akkor nem lehet utólag felépítésbeli különbséggel rendelkező tagot hozzáadni.

Ebben a videóban megnézzük, hogy hogyan lehet eltérő felépítésű szereléscsaládokat létrehozni illetve azokat használni. Milyen lépéseken keresztül lehet kimenteni egyes tagokat külön szerelésbe, illetve hogyan lehet megjeleníteni az egyes családtagokat műhelyrajzon.

Itt tudhat meg többet a szereléscsaládokról, melyek tagjai csak pozícióban térnek el egymástól.

Mielőtt belevág a szerelés szereléscsaláddá való alakításába készítsen egy biztonsági másolatot a szerelésről illetve olvassa el, hogy milyen sajátosságai vannak a szereléscsaládnak.

 

 

 

Végkövetkeztetés:

Amennyiben olyan szereléssel dolgozunk, ahol az egyes tagok csak néhány alkatrészben térnek el egymástól, jó megoldást nyújt a szereléscsalád használata. Ennek segítségével leegyszerűsödik és felgyorsul a tervezői munka.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum