Solid Edge tippek trükkök No.11

Blog

Solid Edge tippek trükkök No.11

1. Vonalkód a műhelyrajzon.

Az ipar rohamos fejlődésével azt tapasztaljuk, hogy a technika rengeteg terhet és munkát vesz le a vállunkról. Nincs ez máshogy a termelésben sem. A gyorsabb és pontosabb adminisztráció érdekében egyre többet találkozhatunk vonalkóddal azonosított alkatrészekkel és hozzájuk tartozó dokumentációval. Vonalkódot Solid Edge segítségével pofon egyszerűen tudunk elhelyezni a rajzainkon. Lássuk mik a szükséges lépések!

Először szükségünk van egy betűkészletre, ami a betűket „vonalkóddá” alakítja.

Ezt innen tudjátok letölteni!

Kicsomagolás után telepíteni kell a betűkészletet

 

.vonalkód műhelyrajzon

 

Ezután indítsuk el a Solid Edge-t. (- Hallottátok, hogy megjelent az ST9-es verzió?)

A következő beállításokat érdemes a rajzsablon háttér lapján elvégezni, amit alapértelmezetten a C:\Program Files\Solid Edge ST9\Template\ISO Metric -mappában találtok.

 

1102

 

Nincs másra szükségünk, mint egy szöveges mutatóvonalra vagy egy felirat mezőre ahol a telepített ’3of9’ betűtípussal íratjuk ki például a rajzszámot. És kész is a vonalkód!

 

1103

FONTOS: Ahhoz, hogy olvasható kódot kapjunk csillagot kell tennünk a tulajdonságszöveg elé és mögé. Tehát a pontos forma: *%{Rajzszám|R1}*

Egy lépés választ el minket a céltól, mégpedig meg kell változtatni a szöveg betűtípusát. Ezt a ’szöveg és mutatóvonal’ fülön tudjuk megtenni.

1104

2. Tükrözött alkatrész készítése.

A tükrözött alkatrész elkészítése történhet számtalan módon. Most az egyik legcélravezetőbbet mutatom be.

Nyissunk egy üres dokumentumot hagyományos környezetbe.

A kezdő lapon a vágólap csoportban találhatjuk a szükséges parancsot, ami név szerint ’alkatrészmásolat’ készítése.

 

tükrözött alkatrész készítése

 

A parancs indítása és a szülő alkatrész kiválasztása után ez a beállítási ablak fogad minket. A hagyományos környezet azért volt fontos, hogy tudjunk csatolást létesíteni a két dokumentum közt, Így ha a kiinduló modell változik, akkor a tükrözött elfordulás követi ezeket a változásokat! Már csak a tükrözés opciót kell bepipálni és megadni, hogy melyik sík mentén készüljön el az ’új’ alkatrész.

 

3. ST9

Csomagolunk és induljunk ST9 újdonságok konzultációra!

Vegyünk egy szerelést, amit a szerveren tárolunk. Az alkatrészek több különböző mappában találhatók. Ezeket az alkatrészeket, alszereléseket a hozzájuk tartozó rajzokkal együtt szeretnénk egy pendrive-ra menteni.

Korábbi verziókban is volt lehetőség a Revízió kezelővel elvégezni ezt a műveletet. Viszont most ST9-ben bekerült egy egyszerűsített felhasználói felülettel ellátott Pack and Go opció!

Előtte:

 

Revízió kezelő ST8-ban

 

Utána:

 

Revízió kezelő ST9-ben

 

Szerintem csillagos 5 jár ezért a Solid Edge fejlesztői csapatának!

Új hozzászólások

Archívum

https://blog.eplm.hu/wp-content/themes/eplm/images/logo-grayscale.png" alt="" />