Blog

Solid Edge Tippek Trükkök No.13

1. Solid Edge-ben építette ACAD?

Az ipar rohamos fejlődésével sokan térnek át a 2D tervezésről a 3D-re. Ahogy a címben is olvashatjuk bizony lehetőség van 2D ben dolgozni nagyon hasonlóan, mint AutoCad-ben, bár abban megegyezhetünk hogy 3D-ben minden „nézet gyorsabb”.

A 2D modellteret rajzkörnyezetben találjuk, és nem a rajzlapra gondolok. Sajnos ezt a lehetőséget kevesen ismerik pedig nagyon jó kis kapcsolási rajzokat is lehet itt készíteni blokkok és összekötők segítségével, de erről egy másik részben majd.

pl.:

1306

 

Ahhoz, hogy 2D modelltérbe kerüljünk, a ’Megjelenítés’ panelen be kell kapcsolni vagy a Rajzlap nevén jobb klikkel kell kattintani és kiválasztanunk ezt.

 

1307

 

1308

 

Ahogy látható a 2D modelltérben ugyanazokkal a rajzi eszközökkel tudunk dolgozni, amit már 3D-ben megszokhattunk. Az általam használt rajzsablon tartalmaz már egy pár blokkot, amit elég csak Drag and Drop-al behúznom. Itt a rajztérben 1:1 méretarányba kell dolgoznunk.

Majd innen tudjuk átemelni egy rajzlapra ahol, allíthatjuk a méretarányt. De mielőtt ezt bemutatnám, megválaszolok egy sarkalatos kérdés.

A Solid Edgeben is vannak fóliák?

A válasz természetesen igen! A Solid Edge fólia kezelővel logikai csoportokat tudunk létrehozni, amit később például el tudunk rejteni vagy akár törölni. Vonalakat egyik csoportból a másikba mozgatni és így tovább. Ezt a részt alapértelmezetten a jobb oldalon elhelyezkedő Edge tárban érhetjük el.

 

1309

 

Ha megrajzoltuk amit szeretünk volna, akkor vissza kell térnünk arra a rajzlapra, amire el fogjuk helyezni a 2D-ben elkészített rajzot ezután szükséges a ’2D modell nézet’ parancsot elindítani.

 

1310

 

Egy befoglaló téglalappal tudjuk kiválasztani a szükséges részt. A parancsfüggő szalagsoron, a méretarány beállítása után el is helyezhetjük a rajzlapon! Ha vetített nézeteket készítünk, akkor a nézeten jobb klikkel kattintva igazítást is létrehozhatunk köztük.

2. Merre van az X?

Rengetegen használjuk nap mint nap a Solid Edge-ben található minta lehetőségeket. Ki tudja összesen hány fajta mintát tudunk alkalmazni? Mutatom.

Szinkron, általános és lemez alkatrész:

 

1302

 

Hagyományos általános és lemez alkatrész:

 

1303

Ti, mint rutinos Tippek Trükk olvasók, bizonyára felkaptátok a fejeteket, hogy mi ez a képen.

Igen ,hagyományos alkatrész környezetben is van lehetőség duplikálni ST9-től, méghozzá speciális vázlatelemekhez (blokk) vagy akár koordinátarendszerekhez. Ez a lehetőség szerintem nagymértékben tudja automatizálni a modellezést.

Erről bővebben az ST9 Update Traning-en beszélünk!

Szerelésben:

 

1304

 

És a rajzot is megemlítem, hiszen a vázlat panelen illetve a 2D-s modelltérben is megtalálhatjuk a kör és a téglalap minta lehetőséget.

Egy szónak is száz a vége. Azt kevesen tudják, hogy mi határozza meg téglalap minta esetében a darabszámnál az X illetve az Y irányt. A legtöbben úgy használják, hogy beírják, a darabszámot majd megnézik az előnézeti képen hogy mi újság.

Pedig az irányoknak miértje is van, a kiosztás profilját egy sík felületre rajzoljuk meg. Mielőtt lekattintanák ezt a kiválasztott síkot lehetőség van az irányultságát változtatni az N B T F és a P billentyű segítségével.

 

1305

 

Az alsó piros jelölésnél van a kulcs. A téglalap hosszabbik oldala az X rövidebbek az Y irány.Természeten ez igaz szinkron és hagyományos téglalap mintára is.

 

3. ST9

Van egy jó hírem! Rengeteg felhasználó kérés alapján az ST9-be bekerült egy olyan kis apróság, ami nagymértékben megkönnyíti és lerövidíti azok munkáját, akik betűket/számokat szoktatok elhelyezni a modellen például gravírozással. Ez nem más, mint a ’Szövegprofil’ parancson belül található ’Egyvonalas betűtípus’ és a hozzá tartozó kapcsoló.

 

1301

Új hozzászólások

Archívum