Blog

Solid Edge Tippek Trükkök No.15

1. Desszertnek sütünk egy fánkot?

clip_image002

Figyeljük, mi történik, ha beolvassuk ezt Solid Edge-ben?

clip_image004

Nem gusztusos, inkább „gesztusos” és természetesen Updat1-es!

Ha üres területen az egér jobb gombját nyomva tartjuk, akkor bukkan elő. A hivatalos neve „Radiál menü”. Az adott környezethez tartozó parancsokat tartalmazza és teljes mértékben testre szabható.

Ahhoz, hogy saját ízlésünkre faragjuk a menüszalagon jobb klikkel kell kattintanunk és a ’Menüszalag testszabását’ kell választanunk.

clip_image006

Miután megadtuk, hogy melyik környezeten végezzük el a beállításokat, azután Drag and Drop technológiával a bal oldali mezőben kiválasztott parancsot el tudjuk helyezni valamelyik körcikken. Van egy belső és egy külső kör! A kettő között a különbség csupán annyi, hogy a belső ív gesztus vezérelt. Tehát nem kell megvárnunk, hogy megjelenjen a teljes menü, ha tudjuk, hogy 11 óránál van elhelyezve a „Kiválasztás” parancs elég egy gyors jobb kattintás és az egér 11 óra irányába történő mozgatása. Egy szempillantás a parancs már fut. Ezt a lehetőséget kihasználva rengeteg időt tudunk megtakarítani és nem kell „bóklászunk” a menüszalagon.

Az, hogy mennyi idő után jelenjen meg a radiál menü? Szokás szerint testreszabható a ’’Beállítások” gomb alatt. Sőt a vonszolási távolság mértéke a gesztusvezérléshez.

clip_image007

Már csak egy dolgunk van kihasználni a Solid Edge-ben rejlő tartalékokat. Smile

 

2. Fontos a STÍLUS!

Van egy tuti része minden sablonnak és ezáltal minden SE dokumentumunknak, amit sajnos kevesen használnak ki. Ez nem más mint a „Stílus”-ok amit a menüszalagon a „Megjelenítés” fül alatt találunk. Innen vesz a Solid Edge mindent ami „megjelenítés”. A teljesség igénye nélkül a modelltérhez kapcsolódó 3D nézetstílusok. Alkatrész felületstílusok, kitöltések. Méretekhez, szövegekhez és vonalakhoz tartozó több száz formai beállítás.

clip_image008

Lássuk a méret esetén mennyi beállítási lehetőségünk van?

clip_image010

Ennyi az a beállítás, amit csak a méretre vonatkozóan el tudunk végezni és akkor a többiről ne is beszéljünk. Smile Ezt egyszer érdemes végigzongorázni, fontos, hogy alapértelmezett telepítés mellett ha testreszabtuk ezeket a paramétereket akkor a C:\Program Files\Solid Edge ST9\Template\ISO Metric mappába mentsük el, hiszen „így lesz sablon”.

Még egy rész, amit kiemelek innen a „Felületi stílusok”. Ha például RAL színekkel szeretnék ellátni az alkatrészeket azt itt érdemes felvenni, definiálni és a jövőben minden újonnan létrehozott alkatrész esetén tudjuk használni. Lehetőség van felületi minták meghatározására is akár egy fénykép segítségével.

clip_image011

Hogy néz ki ez használat közben egy alkatrészen?

clip_image013

Picit elkalandoztam az eredeti céltól:

A cél az lett volna, hogy megmutatom, hogyan lehet mindezeket a beállításokat elkerülni, ha kapunk valakitől egy fájlt, ami tartalmaz olyan stílusokat, amit „magunkévá akarunk tenni”?!

clip_image015

A dolgunk nagyon egyszerű, megnyitjuk a sablonunkat és „Stílusrendező” segítségével átmozgatom azokat a „helyére”. A tallózással kell megadni a másolni kívánt sablont. A tartalma megjelenik a bal oldali mezőben. Kijelölés után azonnal másolhatom a saját sablonomba a kívánt felületistílust, de lehet ez méret, vonal vagy bármi.

 

ST9 „Pa(c)kolunk” és indulunk!

Elkészítettünk egy szerelést, ami tartalmaz 600 alkatrészt. A következő feladatunk mindössze annyi, hogy ezt a szerelést a megrendelőnél be tudjuk mutatni egy laptopon. A probléma mindig itt kezdőik. Szükségünk lesz egy gépre, amivel tudunk csatlakozni a belső hálózathoz? Egyesével keressem meg az alkatrészeket és másoljam ki egy pendrive-ra? De hol vannak helyileg tárolva a szerelésbe épített alkatrészek?

Rengeteg kérdésre csupán egy választ tudok adni.

ST8-ban ha megnyitottuk a szerelést Revíziókezelővel, amint a Megtekintés és Korrektúra alatt találhattunk. Könnyedén menthettük az alkatrészeket, alszerelések akár egy pendrive-ra is.

clip_image017

ST9-ben már sokkal egyszerűbb, hiszen mindezt egy kattintással megtehetjük. Akár rögtön tömörített állományt is készíthetünk.

SŐT az alkatrészekhez kapcsolódó rajzokat és szimulációs dokumentumokat is csomagolhatjuk!

clip_image019

„Aranyoskám kiló húsz maradhat?”

Új hozzászólások

Archívum