Solid Edge Tippek Trükkök No.17

Ebben a részben a Solid Edge szerelésben szereplő alkatrészek elrejtési, illetve megjelenítési lehetőségei közül ragadtam ki pár hasznos opciót, amit az Edgerek előszeretettel használnak!

Ha rendszeresen olvasod a Tippek Trükkök rovatot akkor észre fogod venni hogy az ST9-es újdonsággal kezdtem a cikket. Ennek két oka van.

-Az első, hogy szorosan kapcsolódik a 2. ponthoz.

-A második az a szomorú hír, hogy lassan véget érnek az ST9 Újdonságok konzultációk.

Többször írtam, „hogy ez az utolsó időpont, amire regisztrálni tudtok”. Ez nem marketing fogás volt! Úgy gondolom nem szabad, hogy egy szakmai cikk marketinggel legyen tele.

Jogos a kérdés, hogy akkor mi volt az oka ennek. A válasz nagyon egyszerű: TI

Akkor volt az érdeklődés az ST9-es újdonságok iránt, hogy sorra új időpontokat kellett kitűznünk.

Na lássuk a szakmát!

 

1. ST9

Alkatrészek elrejtéséhez, megjelenítéséhez kapcsolódóan is kaptunk új lehetőséget ST9-ben. Ez nem más, mint a „Megjelenítés váltás” parancs. A parancs indítása után az elrejtett alkatrészek szellemképei megjelennek. Ha grafikusan rákattintunk egy szellemképre, akkor a parancs bezárása után az az alkatrész látható lesz a szerelésben. Ugyan ez fordítva is igaz, ha megjelenített alkatrészre kattintunk, akkor az el fog tűnni. Mennyivel egyszerűbb így képernyő konfigurációkat létrehozni.

clip_image002

ST8

ST8-ban az alkatrész listában kellet megkeresgetni azon elrejtett alkatrészeket, amit meg akartunk jeleníteni. Ehhez tudnunk kellett például az alkatrész nevét vagy rajzszámát. De elég volt, ha pont szerencsésen ráböktünk, mert nem volt előtte pipa.

clip_image004

Ha további ST9 újdonságokra vagy kíváncsi, akkor regisztrálj ITT.

 

2. Képernyő konfiguráció

Régebben már foglalkoztunk a kijelölési lehetőségekkel, amit ennél a résznél érdemes kicsit átismételni: http://blog.eplm.hu/solid-edge-tippek-trkkk-no-8/ (2.pont)

Mi is az a képernyő konfiguráció pontosan?

A szerelésekben sokszor előfordul, hogy egy olyan résszel kell dolgoznunk amit másik alkatrészek takarnak, ilyenkor ezeket el szoktuk rejteni. Gondoljuk csak bele, ha van egy kapcsoló szekrényünk, aminek a belső részével foglalkozunk akkor maga a szekrény és az ajtó jelenléte elég zavaró lehet, ezért ezeket elrejtjük. Egy másik eset, ha pont a belső berendezések nem érdekelnek minket.

Ilyenkor nyújt segítséget a Solid Edge, hiszen a különböző megjelenítési állapotokat menthetjük a „Képernyő konfiguráció” segítségével és ezt később a legördülő menüből gyorsan előhívhatjuk.

clip_image006

A Képernyő konfigurációk a mutat/elrejt és az egyszerűsített/tervezett állapoton túl, beállítástól függően az aktív/inaktív állapotot is tárolják az alkatrészeknek.

A különböző konfigurációkat a szerelés mappájában a szerelés nevével megegyező cfg kiterjesztésű fájlban tárolja a Solid Edge.

A mentet konfigurációkat táblázatos formában is szerkeszthetjük.

clip_image008

 

3. Mikor lehetnek még nagyon hasznosak a különböző konfigurációk?

Szerelés dokumentum megnyitásakor:

Ha egy olyan konfigurációban nyitunk meg egy nagy szerelést, ahol több száz alkatrész el van rejtve sokkal rövidebb ideig tart a betöltés.

clip_image010

 

 

Szerelés/ robbantott szerelés műhelyrajzának készítésekor:

Mikor a szerelésnek csak egy kiválasztott részét szeretnék látni a rajzon vagy a darabjegyzékben. A rajznézet varázsló beállításánál tudjuk előhívni a szerelésben mentett megjelenítéseket.

clip_image012

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: CAD rendszerek

Szakmai életút:
Egy bloghoz hűen, próbálok rövid és tömör lenni. Nem is indítanék messziről.

Gyermekoromban volt egy álmom. Családi tradíciókat követve gépészmérnök szerettem volna lenni. Ahogy teltek az évek nap mint nap egy lépéssel közelebb kerültem a célomhoz. Mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy hatodik osztályos koromba rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedhettem életem első CAD szoftverével. Ez az esemény rányomta a bélyegét a jövőmre. 2D rajzolással töltöttem a napjaimat, és egyre nagyobb vágyat éreztem, hogy alkatrészeket készítsek 3D-ben.

A szerző további cikkei »

Archívum