Solid Edge tippek trükkök No.2

A nagy érdeklődésre való tekintettel megérkezett a Tippek Türkök sorozt második része!

1. Importált szerelések földhöz kötött kényszereinek csoportos törlése

Mikor beolvasunk például STEP-ből egy szerelést, akkor az összes alkatrész, alszerelés földhözkötött lesz. Ezeket a kényszereket csoportosan azonnal törölhetjük a Solid Edge egyik nagyszerű parancsával, ami nem más, mint a szerelési kényszer asszisztens. Kezdőlap –> Összeszerelés csoportban található.

clip_image002

Az alábbi beállításokkal van lehetőségünk a kijelölt alkatrészeket megszabadítani a földhöz kötéstől. (Tudjuk az alkatrészhez tartozó összes kényszert is törölni!)

clip_image004.

Az alkatrészek kiválasztása után jobb klikk, vagy zöld pipa. A felugró ablakot a ’bezár’ feliratra kattintva eltüntetjük, és ha mindent jól csináltunk örülhetünk az eredménynek!

 

2. Alszerelések képernyőkonfigurációjának használata főszerelésben

Ha egy alszerelésben elrejtettünk több száz alkatrészt és ezt az állapotot mentettük egy képernyőkonfigurációba, akkor lehetőségünk van a főszerelésben ezt használni. Nem kell mást tennünk, mint a szereléstörténetben kiválasztjuk az alszerelést (ball klikk a néven). Ilyenkor a képernyőkonfigurációknál a hozzá tartozó mentéseket találjuk.

clip_image005               clip_image006                clip_image007

 

3. A vázlat ’mágnes’ ideiglenes kikapcsolás

Bizonyára veletek is előfordult, mikor egy alkatrészen készítettetek egy új vázlatot, akkor a vázlat elem automatikusan odaugrott az alkatrész közeli éléhez, nevezetes pontjához.

clip_image009

Hogy ezt elkerüld tartsd nyomva az ’ALT’ billentyűt. Ilyenkor a Solid Edge nem keresi automatikusan a kényszereket.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum