Solid Edge Tippek Trükkök No.22.

Ugorjunk fejest és merüljünk el a Solid Edge által biztosított számos egyszerűsítési lehetőségek között. Megvizsgáljuk miért hasznos és miért lesz gyorsabb a gépünk!

 

1. Alkatrészek egyszerűsítése

Szerelésekkel történő munka során hasznos lehet bonyolult alkatrészek egyszerűsített verziójával dolgozni. Gondolok itt azokra az alkatrészekre, amelyek nagyszámú lekerekítést, letörést, zsebet, szigetet és furatot tartalmaznak. Ezek a modellek lassabban kerülnek kiszámításra, mint azok, melyekből hiányoznak ezek az alakelemek. Ezért tarthat egy szerelés forgatása, zoomolása és betöltése tovább. Minél egyszerűbb a modellünk annál gyorsabban tudunk vele dolgozni.

Az alkatrész egyszerűsítése pár lépésben elvégezhető. Az Eszközök panelen található Egyszerűsítés parancsot elindítva kezdhetjük a munkát.

A modell egyszerűsítési környezetben található parancsok széles tárháza segít az alkatrészek összetettségének csökkentését, így azok gyorsabban feldolgozhatók, megjeleníthetők a szerelésekben. A végső cél az alkatrész egyszerűsítésnek, hogy csökkenjen az alkatrészt alkotó felületek száma. Három lehetőségünk van az egyszerűsítést elvégezni. Az első a felületek törlésével. A második modellezéssel. A járókereket egy forgáskihúzással „helyettesítettem”. A harmadik lehetőségről az utolsó részben található ST9 újdonságoknál olvashatsz.

Látható a modelltörténetben elkülönül az egyszerűsített és tervezett (szinkron) állapot.

Az, hogy az alkatrésznek az egyszerűsített vagy valós állapota jelenik meg majd egy szerelésben csak rajtunk áll, hiszen a fájl tartalmazza mind a kettőt.

Természetesen a Solid Edge lehetőséget nyújt arra is, hogy külön fájlba mentsük el az egyszerűsített változatot, ilyenkor a tervezett testet már nem fogja tartalmazni.

A szerelésben elhelyezett alkatrész állapotát egy kattintással megváltoztathatjuk.

Azt is tapasztaljuk, ha az alkatrészt egyszerűsítve jelenítjük meg akkor a szereléstörténetben a neve előtti kocka megváltozik. A Solid Edge vizuális segítséget ad, hogy tudjuk, melyik alkatrész milyen állapotban van.

Aki használja a Solid Edge-ben található Szabványos alkatrészeket Ő tapasztalhatja, ha generál egy csavart az automatikusan tartalmazza az egyszerűsített változatot. Gondolj bele egy szerelésben csak 300 csavart helyezel el, mekkora teljesítményt igényel a megjelenítés, holott szükségtelen. Ugyan ez igaz a mérnöki kézikönyvből kinyert alkatrészekre is pl fogaskerekek.

 

2. Szerelések egyszerűsítése

Miért használjunk egyszerűsített szereléseket?

Rengeteg indokot tudnék mondani, de kiragadom azokat, amikkel nap, mint nap találkozunk.

· Lassan nyílik meg a szerelés pláne hálózatról

· Nagy szerelésnél sok alszerelés lassabban dolgozható fel.

· Akad a kép forgatáskor, zoomoláskor

· Rajzkészítésnél a nézet lehelyezése sok idő

· A nézetek frissítése lassú

· Nem akarjuk a teljes gép modelljét kiadni a kezünkből

· Nem elég erős a „vas”

Az egyszerűsített szerelések feldolgozása sokkal gördülékenyebb és gyorsabb, mivel a szerelések, alkatrészek felületeinek számát redukáltuk. Ezzel a számítógépben található memóriahasználatot drasztikusan csökkenthettük így teljesítménynövekedést érünk el! Ugyancsak teljesítménynövekedést érhetünk el, ha inaktivizáljuk azon részeket, amivel épp nem dolgozunk.

A szerelés egyszerűsítésre szolgáló parancsok az Eszközök panel Modell csoport Egyszerűsítés parancsának kiválasztása után használhatók a Szerelés környezetben.

A szereléseket számtalan módon tudjuk egyszerűsíteni.

Az első a Látható felületek segítségével. Itt a szerelések külső részeit, felületeit tudjuk megjeleníteni az egyszerűsített állapotban.

A parancs használata során lehetőséget biztosít a Solid Edge, hogy bizonyos méretű alkatrészeket kihagyjunk.

Az egyszerűsített szereléseket könnyedén menthetjük akár .par formátumba.

Lehetőségünk van ugyan úgy, mint alkatrész esetében Modellezéssel behatárolni a szerelést.

Illetve a személyes kedvencem a Modellezésnél található Befoglaló parancs. Itt a Solid Edge végzi a munkát helyettünk.

A kiválasztott alkatrészeket egy téglalap vagy hengeres testbe foglalja az SE így gyorsan hozhatunk létre csökkentett felületszámú szerelést. Az elkészült egyszerű testet modellezéssel tovább faraghatjuk, hogy jobban kövesse a szerelés „formáját”.

Van egy hőcserélő amiben az összes lemez elhelyezésre került ez több mint 200db. Viszont a mi szempontunkból felesleges, hogy megjelenjen, hiszen a csatlakozócsonk bőven elég.

Ezért a Befoglaló parancs segítségével fogok egy dobozt ráhúzni.

A végeredményben megszabadultunk számos felesleges résztől, ellenben a fontos részek megmaradtak.

3. ST9

Ahogy az első részben említettem az alkatrész egyszerűsítésének a harmadik módját itt mutatom be, hiszen ez is egy ST9-es újdonság. Bizonyára olvastad, hogy a személyes kedvencem a Befoglaló elvű egyszerűsítés, ami szereléskörnyezetben érhető el egészen ST8-ig.

Hiszen ST9-től fogva a fejlesztők ezt a remek parancsot elérhetővé tették alkatrész környezetben is.

A geometriai egyszerűsítés használható alkatrész és lemezalkatrész környezetben egyaránt, függetlenül hogy szinkron vagy hagyományos metódussal modellezünk.

Előtte:

Utána:

 

A 2016 EPLM webinar sorozatna egyik előadását érdemes megnézni, hogy teljes útbaigzítást kapj a sikerhez.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum