Blog

Solid Edge Tippek Trükkök No.22.

Ugorjunk fejest és merüljünk el a Solid Edge által biztosított számos egyszerűsítési lehetőségek között. Megvizsgáljuk miért hasznos és miért lesz gyorsabb a gépünk!

 

1. Alkatrészek egyszerűsítése

Szerelésekkel történő munka során hasznos lehet bonyolult alkatrészek egyszerűsített verziójával dolgozni. Gondolok itt azokra az alkatrészekre, amelyek nagyszámú lekerekítést, letörést, zsebet, szigetet és furatot tartalmaznak. Ezek a modellek lassabban kerülnek kiszámításra, mint azok, melyekből hiányoznak ezek az alakelemek. Ezért tarthat egy szerelés forgatása, zoomolása és betöltése tovább. Minél egyszerűbb a modellünk annál gyorsabban tudunk vele dolgozni.

Az alkatrész egyszerűsítése pár lépésben elvégezhető. Az Eszközök panelen található Egyszerűsítés parancsot elindítva kezdhetjük a munkát.

A modell egyszerűsítési környezetben található parancsok széles tárháza segít az alkatrészek összetettségének csökkentését, így azok gyorsabban feldolgozhatók, megjeleníthetők a szerelésekben. A végső cél az alkatrész egyszerűsítésnek, hogy csökkenjen az alkatrészt alkotó felületek száma. Három lehetőségünk van az egyszerűsítést elvégezni. Az első a felületek törlésével. A második modellezéssel. A járókereket egy forgáskihúzással „helyettesítettem”. A harmadik lehetőségről az utolsó részben található ST9 újdonságoknál olvashatsz.

Látható a modelltörténetben elkülönül az egyszerűsített és tervezett (szinkron) állapot.

Az, hogy az alkatrésznek az egyszerűsített vagy valós állapota jelenik meg majd egy szerelésben csak rajtunk áll, hiszen a fájl tartalmazza mind a kettőt.

Természetesen a Solid Edge lehetőséget nyújt arra is, hogy külön fájlba mentsük el az egyszerűsített változatot, ilyenkor a tervezett testet már nem fogja tartalmazni.

A szerelésben elhelyezett alkatrész állapotát egy kattintással megváltoztathatjuk.

Azt is tapasztaljuk, ha az alkatrészt egyszerűsítve jelenítjük meg akkor a szereléstörténetben a neve előtti kocka megváltozik. A Solid Edge vizuális segítséget ad, hogy tudjuk, melyik alkatrész milyen állapotban van.

Aki használja a Solid Edge-ben található Szabványos alkatrészeket Ő tapasztalhatja, ha generál egy csavart az automatikusan tartalmazza az egyszerűsített változatot. Gondolj bele egy szerelésben csak 300 csavart helyezel el, mekkora teljesítményt igényel a megjelenítés, holott szükségtelen. Ugyan ez igaz a mérnöki kézikönyvből kinyert alkatrészekre is pl fogaskerekek.

 

2. Szerelések egyszerűsítése

Miért használjunk egyszerűsített szereléseket?

Rengeteg indokot tudnék mondani, de kiragadom azokat, amikkel nap, mint nap találkozunk.

· Lassan nyílik meg a szerelés pláne hálózatról

· Nagy szerelésnél sok alszerelés lassabban dolgozható fel.

· Akad a kép forgatáskor, zoomoláskor

· Rajzkészítésnél a nézet lehelyezése sok idő

· A nézetek frissítése lassú

· Nem akarjuk a teljes gép modelljét kiadni a kezünkből

· Nem elég erős a „vas”

Az egyszerűsített szerelések feldolgozása sokkal gördülékenyebb és gyorsabb, mivel a szerelések, alkatrészek felületeinek számát redukáltuk. Ezzel a számítógépben található memóriahasználatot drasztikusan csökkenthettük így teljesítménynövekedést érünk el! Ugyancsak teljesítménynövekedést érhetünk el, ha inaktivizáljuk azon részeket, amivel épp nem dolgozunk.

A szerelés egyszerűsítésre szolgáló parancsok az Eszközök panel Modell csoport Egyszerűsítés parancsának kiválasztása után használhatók a Szerelés környezetben.

A szereléseket számtalan módon tudjuk egyszerűsíteni.

Az első a Látható felületek segítségével. Itt a szerelések külső részeit, felületeit tudjuk megjeleníteni az egyszerűsített állapotban.

A parancs használata során lehetőséget biztosít a Solid Edge, hogy bizonyos méretű alkatrészeket kihagyjunk.

Az egyszerűsített szereléseket könnyedén menthetjük akár .par formátumba.

Lehetőségünk van ugyan úgy, mint alkatrész esetében Modellezéssel behatárolni a szerelést.

Illetve a személyes kedvencem a Modellezésnél található Befoglaló parancs. Itt a Solid Edge végzi a munkát helyettünk.

A kiválasztott alkatrészeket egy téglalap vagy hengeres testbe foglalja az SE így gyorsan hozhatunk létre csökkentett felületszámú szerelést. Az elkészült egyszerű testet modellezéssel tovább faraghatjuk, hogy jobban kövesse a szerelés „formáját”.

Van egy hőcserélő amiben az összes lemez elhelyezésre került ez több mint 200db. Viszont a mi szempontunkból felesleges, hogy megjelenjen, hiszen a csatlakozócsonk bőven elég.

Ezért a Befoglaló parancs segítségével fogok egy dobozt ráhúzni.

A végeredményben megszabadultunk számos felesleges résztől, ellenben a fontos részek megmaradtak.

3. ST9

Ahogy az első részben említettem az alkatrész egyszerűsítésének a harmadik módját itt mutatom be, hiszen ez is egy ST9-es újdonság. Bizonyára olvastad, hogy a személyes kedvencem a Befoglaló elvű egyszerűsítés, ami szereléskörnyezetben érhető el egészen ST8-ig.

Hiszen ST9-től fogva a fejlesztők ezt a remek parancsot elérhetővé tették alkatrész környezetben is.

A geometriai egyszerűsítés használható alkatrész és lemezalkatrész környezetben egyaránt, függetlenül hogy szinkron vagy hagyományos metódussal modellezünk.

Előtte:

Utána:

 

A 2016 EPLM Webinár sorozatna egyik előadását érdemes megnézni, hogy teljes útbaigzítást kapj a sikerhez.

Új hozzászólások

Archívum