Blog

Solid Edge Tippek Trükkök No.24.

Ebben a rohanó világban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a mobilitásra és szerencsére ebben is a Solid Edge élen jár. Rengetek olyan lehetőséget biztosít számunkra, amivel előnyre tehetünk szert mind a gyártástámogatási mind az értékesítési folyamataink során. Tarts velem és nézzünk meg három mindennapi példát.

1. ST9

Ahogy megszokhattátok minden Tippek Trükkök cikk végére kiragadok egy újdonságot az ST9-es verzióból. Ezeket az újdonságokat mindig úgy választom meg, hogy az éppen aktuális témához kapcsolódjon és próbálom bemutatni az új funkciók fontosságát. Többször találkoztatok azzal, hogy nem a cikk végén hanem rögtön az elején találjátok ezt a részt, hiszen az újdonságokra lehet építeni és ezek azok a dolgok, amik előre fognak vinni minket a jövőben.
Létezik Solid Edge amely bárhova elkísér minket?

Szerintem a legtöbben rávágjuk, hogy ilyen nincs. Pedig bizony a Solid Edge mobilitása határtalan! Lehetünk akár Magyarországon vagy épp az USA-ban tervezési dokumentumaink, felhasználói beállításaink és még a licenszünk is elkísérhet minket. Erre az egyik lehetőséget a biztonságos felhő alapú számítástechnika nyújtja.

A Solid Edge licenszelését bővítették felhő alapú bejelentkezéssel.

clip_image002

A licensz és a felhasználói beállítások egy e-mail címhez lesznek hozzárendelve.

clip_image004

clip_image006

Bejelentkezés után további lehetőségekkel örvendeztettek meg a fejlesztők minket a beállításinkon túl, amennyiben szeretnénk letölthetjük a legfrissebb karbantartási csomagot is.
Ha az internetkapcsolat megszakad, a Solid Edge-ben továbbra is folytathatjuk a munkát hiszen az SE illetve az aktuálisan megnyitott fájlok a helyi tárterületen helyezkednek el! Így nem vagyunk kitéve az internet sebességének sem.
Adataink tárolására használhatunk általános felhő alapú szolgáltatásokat is mint például a OneDrive for Business-t, Google Drive-ot vagy épp a Dropbox-ot. Ezeket a tárhelyeket szinkronizálható mappa formájában elérhetjük a saját számítógépünkről így könnyedén dolgozhatunk csapatban. Az ily módon tárolt adatok szerkesztése során nagy segítséget nyújt az ST9-be beépített Adatkezelési lehetőségek.

 

2. Solid Edge Mobilisan

A Solid Edge Mobile Viewer lehetőséget biztosít, hogy az elkészített 3D modelleket és a rajzokat ingyenesen interaktívan meg tudjuk tekinteni bármilyen mobileszközön. Gondoljunk bele mikor egy értékesítő a táblagépén vagy a mobiltelefonján a tárgyalás során meg tudja mutatni a teljes 3D szerelést vagy akár a műhelyrajzokat. Egy másik példa mikor a minőségellenőr táblagép segítségével éri el a rajzokat, mennyi tintát és papírt takaríthatunk meg.

Mire van szükségünk?

Egy táblagépre vagy mobiltelefonra és az áruházakból ingyenesen letölthető Solid Edge Mobil Viewer-re.

Android

iOS

clip_image008

Az app indítása után rögtön tudjuk tesztelni hiszen, számos mintafájlt találhatunk a kezdőoldalon.

clip_image010

Milyen lehetőségeket rejt a Mobil Viewer?

A modelleket kicsinyíthetjük/nagyíthatjuk sőt, még vonszolni is tudjuk. A forgatás és az ablak kitöltésen túl lekérdezhetjük az alkatrész fájlneveket. Szerelés esetében alkatrészeket rejthetünk és jeleníthetünk meg. A modellek tartalmazhatnak PMI-okat is.

clip_image012

Több rajzlap esetén lapozási lehetőség is elérhető.

clip_image014

A vizuális súgó segítségével könnyedén elsajátíthatjuk a kezeléshez szükséges képernyő gesztusokat.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy SD kártyán, hogy férhet el több ezer modell?! A válasz nagyon egyszerű. A Solid Edge-ben található a Mentés másként parancsnál egy direkt mobil eszközre fejlesztett kisméretű fájlformátum (.SEV) ennek segítségével valóban csak a szükséges információkat fogja tartalmazni a fájl.

clip_image016

Alkatrész és szerelés esetében a mentési beállításoknál csak a megjelenítés részletességét tudjuk megadni. Fontos, hogy csak a látható alkatrészek kerülnek mentésre.

Rajz esetében kicsit bővebb lehetőségünk van.

clip_image017

Az előző részben említett OneDrive for Business mappába elég behúzni a fájlokat amennyiben a táblagépünkön be van állítva a fiók máris megjelennek a dokumentumok még a kábelt sem kell keresnünk.

Sőt mi több, lehetőségünk van „táblagépen” teljes értékű Solid Edge-t használni. A két legismertebb eszköz, amit az iparban használnak a Microsoft Surface Pro és a Fujitsu Stylistic.

Új hozzászólások

Archívum