Solid Edge Tippek Trükkök No.24.

Ebben a rohanó világban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a mobilitásra és szerencsére ebben is a Solid Edge élen jár. Rengetek olyan lehetőséget biztosít számunkra, amivel előnyre tehetünk szert mind a gyártástámogatási mind az értékesítési folyamataink során. Tarts velem és nézzünk meg három mindennapi példát.

1. ST9

Ahogy megszokhattátok minden Tippek Trükkök cikk végére kiragadok egy újdonságot az ST9-es verzióból. Ezeket az újdonságokat mindig úgy választom meg, hogy az éppen aktuális témához kapcsolódjon és próbálom bemutatni az új funkciók fontosságát. Többször találkoztatok azzal, hogy nem a cikk végén hanem rögtön az elején találjátok ezt a részt, hiszen az újdonságokra lehet építeni és ezek azok a dolgok, amik előre fognak vinni minket a jövőben.
Létezik Solid Edge amely bárhova elkísér minket?

Szerintem a legtöbben rávágjuk, hogy ilyen nincs. Pedig bizony a Solid Edge mobilitása határtalan! Lehetünk akár Magyarországon vagy épp az USA-ban tervezési dokumentumaink, felhasználói beállításaink és még a licenszünk is elkísérhet minket. Erre az egyik lehetőséget a biztonságos felhő alapú számítástechnika nyújtja.

A Solid Edge licenszelését bővítették felhő alapú bejelentkezéssel.

clip_image002

A licensz és a felhasználói beállítások egy e-mail címhez lesznek hozzárendelve.

clip_image004

clip_image006

Bejelentkezés után további lehetőségekkel örvendeztettek meg a fejlesztők minket a beállításinkon túl, amennyiben szeretnénk letölthetjük a legfrissebb karbantartási csomagot is.
Ha az internetkapcsolat megszakad, a Solid Edge-ben továbbra is folytathatjuk a munkát hiszen az SE illetve az aktuálisan megnyitott fájlok a helyi tárterületen helyezkednek el! Így nem vagyunk kitéve az internet sebességének sem.
Adataink tárolására használhatunk általános felhő alapú szolgáltatásokat is mint például a OneDrive for Business-t, Google Drive-ot vagy épp a Dropbox-ot. Ezeket a tárhelyeket szinkronizálható mappa formájában elérhetjük a saját számítógépünkről így könnyedén dolgozhatunk csapatban. Az ily módon tárolt adatok szerkesztése során nagy segítséget nyújt az ST9-be beépített Adatkezelési lehetőségek.

 

2. Solid Edge Mobilisan

A Solid Edge Mobile Viewer lehetőséget biztosít, hogy az elkészített 3D modelleket és a rajzokat ingyenesen interaktívan meg tudjuk tekinteni bármilyen mobileszközön. Gondoljunk bele mikor egy értékesítő a táblagépén vagy a mobiltelefonján a tárgyalás során meg tudja mutatni a teljes 3D szerelést vagy akár a műhelyrajzokat. Egy másik példa mikor a minőségellenőr táblagép segítségével éri el a rajzokat, mennyi tintát és papírt takaríthatunk meg.

Mire van szükségünk?

Egy táblagépre vagy mobiltelefonra és az áruházakból ingyenesen letölthető Solid Edge Mobil Viewer-re.

Android

iOS

clip_image008

Az app indítása után rögtön tudjuk tesztelni hiszen, számos mintafájlt találhatunk a kezdőoldalon.

clip_image010

Milyen lehetőségeket rejt a Mobil Viewer?

A modelleket kicsinyíthetjük/nagyíthatjuk sőt, még vonszolni is tudjuk. A forgatás és az ablak kitöltésen túl lekérdezhetjük az alkatrész fájlneveket. Szerelés esetében alkatrészeket rejthetünk és jeleníthetünk meg. A modellek tartalmazhatnak PMI-okat is.

clip_image012

Több rajzlap esetén lapozási lehetőség is elérhető.

clip_image014

A vizuális súgó segítségével könnyedén elsajátíthatjuk a kezeléshez szükséges képernyő gesztusokat.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy SD kártyán, hogy férhet el több ezer modell?! A válasz nagyon egyszerű. A Solid Edge-ben található a Mentés másként parancsnál egy direkt mobil eszközre fejlesztett kisméretű fájlformátum (.SEV) ennek segítségével valóban csak a szükséges információkat fogja tartalmazni a fájl.

clip_image016

Alkatrész és szerelés esetében a mentési beállításoknál csak a megjelenítés részletességét tudjuk megadni. Fontos, hogy csak a látható alkatrészek kerülnek mentésre.

Rajz esetében kicsit bővebb lehetőségünk van.

clip_image017

Az előző részben említett OneDrive for Business mappába elég behúzni a fájlokat amennyiben a táblagépünkön be van állítva a fiók máris megjelennek a dokumentumok még a kábelt sem kell keresnünk.

Sőt mi több, lehetőségünk van „táblagépen” teljes értékű Solid Edge-t használni. A két legismertebb eszköz, amit az iparban használnak a Microsoft Surface Pro és a Fujitsu Stylistic.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum