Solid Edge Tippek Trükkök No.27.

Az előző Blogbejegyzésben a Solid Edge ST10 bejelentéséről és a hozzá tartozó webinar sorozatunkról tettem említést.

Nagy örömünkre szolgál, hogy mind a négy előadás közel teltházas volt.

Lemaradtál?

Ne ess kétségbe, az új verzióval kapcsolatosan rengeteg információt találsz a www.solidedgest.hu weboldalunkon. És ha mindez nem lenne elég a videókat a Youtube csatornánkon is elérheted.

Az ST10 több mint egy új verzió! A fejlesztők egyedülálló módon integrálták a „jövőt” a Solid Edge-be.

1. STL fájlok megjelenítése rajzon

A témaválasztás nem véletlen!Smile

Az STL fájlok kezelése megdolgoztatja az embert, lehet ez az egyik oka, hogy használatuk háttérbe szorul, és csak azokban az esetekben alkalmazzuk mikor ez megkerülhetetlen, gondolok itt például a 3D nyomtatásra.

Az ST 10-ben pofon egyszerűen kezelhetjük majd az STL állományokat, sőt számos újításnak az alapját képezi. Gondolok itt a Revers Engineering-re a Generatív tervezésre vagy akár az Additív megmunkálás támogatására.

Na de térjünk vissza a jelenhez és vizsgáljuk meg, miként lehet megjeleníteni egy műhelyrajzon elhelyezett STL fájlt?

Az STL beolvasom szinkron alkatrész környezetbe. A fordítás után figyelmeztető üzenetet kapunk, hogy szinkron környezetben próbáljuk beerőltetni az alkatrészt, ami háromszögelt felületeket tartalmaz.!

clip_image001

Amennyiben tudomásul vettük az üzenetet a Solid Edge automatikusan elhelyezi Hagyományos környezetbe.

Innen egy mentés után szerelhetjük be az összeállításunkba. Az összeállításról már készíthetjük is a dokumentációt például a Rajz készítése az aktuális modellről parancs segítségével.

clip_image003

Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő nézeteket le is helyezhetjük a rajzlapon.

Ilyenkor döbbenünk meg, hogy nem látható az előbbiekben elhelyezett alkatrészünk.

Mit tudunk ilyenkor tenni? A dolgunk nagyon egyszerű. Mielőtt lehelyeznénk a nézeteket a Rajznézet készítés varázslóhoz tartozó parancsfüggő szalagsoron a beállításoknál engedélyeznünk kell a rajznézet piszkozati megjelenítését.

clip_image005

Azután már nyugodt szívvel helyezhetjük le a nézetünket. Szerintem a képen egyértelműen látszik, melyik alkatrészt alkotják háromszögelt felületek.:)

clip_image006

2. Körívek megjelenítése

A 2017 Solid Edge Országos Verseny pályamunkáinak elkészítése során merült fel az egyik szorgalmas diáktól a kérdés, hogy KeyShot-ban nagyon darabos szinte szögletes a körív. Mi lehet a probléma, már minden KeyShot beállítást végignézett? Nem is gondolnánk milyen szoros a kapcsolat a Solid Edge és a hozzá kapcsolódó renderelő szoftver között.

Mielőtt rátérnénk a megoldásra nézzük meg milyen szuper videó készített nekünk. Szerintem érdemes végig nézni. 🙂

A videón jól láthatóka a szögletes részek. Készítettem egy képet, hogy nálam, hogy jelenik meg Solid Edge-be az alapértelmezett beállítások mellet a szerelés.

clip_image008

Bármilyen hihetetlen, ha a modellt átküldöm KeyShot-ba ott is hasonlóan fog megjelenni.

De akkor mi a megoldás?

A Solid Edge beállításoknál a Megjelenítés csoportban adhatjuk meg a Körív simaságát. Alapértelmezett telepítésnél ez az érték 3, ami egy jó megoldás modellezéshez, hiszen minél pontosabban, részletesebben jelenítjük meg az íveket annál nagyobb erőforrásra van szükségünk. Ennek az értéknek a csökkentésével egy több ezer alkatrészből álló szerelés forgatásánál értékes másodperceket nyerhetünk vagy éppen bukhatunk.

clip_image010

Modellezés során nem biztos, hogy zavaró az „egyszerűsített” megjelenítés viszont egy renderelt kép készítésénél óriási hangsúlyt kell fektetünk minden egyes apró részletre. Az értéket érőforrásainktól függően állítsuk be. Én most a maximális értéket (10) fogom használni. A megjelenítés minősége nagyban függ a harveres támogatottságtól! Nézzük mi lett az eredmény.

clip_image012

Az eredmény önmagáért beszél. Fontos dolog, ha Solid Edge-ből indítottuk a KeyShot-os renderelést és változtatjuk az értéket akkor ne felejtsük el frissíteni a KeyShot modellt. Hiszen ez a beállítás kihatással van a készülő képre is!

clip_image014

És végül megosztom veletek Konrád renderelt képét is! Szép munka!

clip_image016

3. ST9

Egy apró de annál hasznosabb fejlesztést hoztam nektek. Ez nem más, mint a beállítások és a testre szabott környezetek mentése zip-be. Ami szuper, nem csak menthetjük a beállításainkat hanem a zip-ből be is olvashatjuk őket.

Elmenthető tartalmak:

• Registry beállítások (HKEY_CURRENT_USER)

• Appdata fájlok/mappák (Témák)

• Beállítás fájlok/mappák

• Sablon fájlok/mappák

Ezek valójában lefedik a teljes Solid Edge beállításainkat. Mikor lehet nagyon hasznos ez az opció? Például, ha a cégünknél történt informatikai fejlesztés során új gépre kell költöznünk, akkor egyszerűen végig kattintjuk a Beállítás és preferencia varázslót.

clip_image018

Majd ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk.

 

Huszár András

Ügyféltámogató mérnök

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum