Solid Edge tippek trükkök No.3

Ismét szerda és ahogy megszokhattátok újabb rész a Tippek Trükkök sorozatban.

1. Automatikus vázlat/profil méretezés?

Ki szeretné, hogy a Solid Edge elvégezze helyette a „piszkos munkát”? Mit kell ehhez tenni?

Hagyományos környezetben a vázlatkészítés során megtalálhatjuk a Kezdőlapon az IntelliSketch beállításait, ahol lehetőségünk van méretek automatikus készítésére.

Szinkronban ugyanezt a vázlatpanelen találjuk!

clip_image003

A nagy előnye a parancsnak, ha az alkatrészről rajzot készítünk, akkor ezeket a Solid Edge által elhelyezett, méreteket is át tudjuk venni a rajzkörnyezetben található méretek átvétele parancs segítségével. Így a rajzon nem kell elhelyeznünk újra a méreteket.

clip_image004

Fontos, hogy a ’+’ jel legyen aktív, hiszen a parancs segítségével az átvett méreteket/jelöléseket típus szerint törölni is tudjuk. Ha mindent beállítottunk már csak a rajznézetre kell kattintatni, amin elhelyezzük a méreteket.

Kell ennél több?

 

2. Lehetséges tulajdonság alapú gyors kiválasztás rajz környezetben?

A válasz szerintem értelemszerű, a Solid Edge-ben nincs lehetetlen!

Rengeteg tulajdonság közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül legyen akár azonos típusú, akár megegyező színű elem. Rajz környezetben, kiválasztásban vagyunk (Esc) a parancsfüggő szalagsoron találunk egy opciót, ami a segítségünkre lesz.

clip_image005

Ha aktiváltuk a gyorskiválasztás lehetőségét, akkor már csak egy elemre kell kattintanunk pl.: egy méret

clip_image006

Itt megadhatjuk mely tulajdonság alapján jelölje ki a Solid Edge a többi elemet. Az összes azonos tulajdonságú elem kijelölésre kerül. A CTR nyomva tartásával utólag eltávolíthatunk elemeket a kijelölésből!

3. Alkatrész beszerelése.

Ha egy új alkatrészt vagy alszerelést akarsz elhelyezni egy szerelésben és behúzás alatt nyomva tartod a SHIFT billentyűt, akkor nem indul el automatikusan az összeszerelés parancs. Hasznos lehet, ha egyszerre több alkatrészt szeretnénk gyorsan egymás után elhelyezni a szerelésben. És miért jó ez még nekünk? Azt megtudhatod a Tippek Trükkök következő negyedik részéből!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum