Solid Edge tippek trükkök No.4

1. Szerelés struktúrájának változtatása?

A Tippek Trükkök sorozat harmadik részében már utaltam arra, ha az alkatrészeket SHIFT billentyű nyomva tartása mellett húzzuk be a szelésben, akkor nem indul el az összeszerelés parancs. Jó-jó, de mire jó? Egymás után több alkatrészt tudunk gyorsan elhelyezni a szerelésbe.

Ezeket az alkatrészeket kijelölés után alszerelésekbe tudjuk rendezni. Ez nem más, mint a lebontó elv.

A főszerelés szintre behúzom az összes elemet amit tartalmaznia kell a szerelésnek, majd ezekből létrehozok különböző alszereléseket az átstrukturálás parancs segítségével.
Fontos: A parancs csak akkor aktív, ha az átmozgatni kívánt alkatrészeket kijelöltem.

 

clip_image002

clip_image003

 

A kijelölt(kék) szerelésben fog létre jönni az új alszerelés az általam kiválasztott alkatrészekből.

Az átstrukturálás parancs segítségével nagymértékben felgyorsíthatjuk munkafolyamatunkat, mivel rengeteg lépést megspórol nekünk! A kijelölt alkatrészeket rendkívül gyorsan tudjuk átmozgatni akár egy másik szerelésbe.

 

2. Ha csak bolyongsz a rajzon elhelyezett darabjegyzékben, akkor ezt a lehetőséget Neked találták ki!

Duplán kattintva a darabjegyzéken, megjelenik egy keret, aminek a bal felső sarkán lehetőség van kiválasztani (jobb klikk), ha egy tétel fölé visszük a kurzort, akkor emelje ki a rajzi nézeten az alkatrészt vagy mutassa a miniatűrét. Természetesen mind a két opciót is alkalmazhatjuk egyidejűleg.

 

clip_image005

 

3. A kormánykerékbe rejtett lehetőségek.

Szerelésben, ha kijelölünk egy alkatrészt, akkor alapértelmezetten megjelenik a kormánykerék. A Ctrl billentyű nyomva tartása mellett mozgatom az alkatrészt akkor rögtön duplikáltam azt. Ugyanez igaz forgatás esetén is. A másolás opció megtalálható a parancsfüggő szalagsoron is!

 

clip_image006

 

+1: Az Alt+jobb egér gomb nyomva tartásával terület nagyításra van lehetőségünk.

 

5

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum