Solid Edge tippek trükkök No.5

1.Beágyazott Office dokumentumok szerkesztése-kezelése Solid Edge-ben!

Hogy mi? Kevésbé ismert, viszont nagyon hasznos lehetőség. Például abban az esetben, ha elkészítettünk egy szerelési/karbantartási utasítást Word-ben, akkor lehetőségünk van a műhelyrajzba beágyazni! Akár rajzkörnyezetben is szerkeszthetjük a szöveges dokumentumot! Lássuk milyen lépéseket kell ehhez végrehajtanunk. Rajzkörnyezetben-Vázlat panel-Beszúrás csoport-Objektum beszúrása

clip_image001

Ha a ’Hivatkozás’ előtti négyzetet üresen hagyjuk, akkor a dokumentum beágyazásra kerül a dft-be.

clip_image003

Beállítástól függően, mikor duplán kattintunk a szövegre akkor a Solid Edge menüszalag helyén a Word-ét fogjuk találni, ami segítségünkre lesz a szöveg szerkesztésében.

clip_image005

Érdekességként megemlíteném, hogy prezentáció (ppt) vetítését is indíthatom Solid Edge-ből!

 

2. Esc

Az ’ Esc’ billentyűnek több feladata is van a Solid Edgeben. Az első, amit rengetegen használnak az, mikor egy parancsból ki szeretnénk lépni vagy a módosítást befejezni. Én lustább vagyok annál, hogy felemeljem a kezem, helyette javaslom a radiál menü használatát vagy a szalagsoron megtalálható kiválasztás parancsot. Hiszen mikor a „gyorsbillentyűt” használjuk akkor is a kiválasztás parancsot aktiváljuk.

clip_image007

Ha nem akarjuk elhanyagolni az Esc billentyűt, akkor egy Tipp mikor érdemes használni.

Ha egy szerelés megnyitása/betöltése alatt nyomjuk meg akkor megszakítjuk az alkatrészek betöltését a memóriába. Tehát a fájl megnyitási időtartamát csökkenteni tudjuk ezzel, valamint optimalizálni a memóriahasználatot.

 

3. Rajzok teljes körű frissítése

Ha nyomva tartjuk a CTRL+SHIFT billentyűt miközben a Minden frissítés parancsot kiadjuk, akkor a Solid Edge az összes rajznézetet úgy frissíti mintha most készítettük volna el. Ez több rajzlap esetén időigényes lehet, viszont ST9-ben ezt az időt töredékére csökkentették a fejlesztők! Ha kíváncsi vagy további ST9-es újdonságokra akkor klikk IDE.

clip_image009

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum