Solid Edge tippek trükkök No.8

1. Hogyan érdemes expandált lemezt kezelni a Solid Edge-ben?

Mindenki  szereti ha egy erős vas dübörög a keze alatt a napi munkában. Egy jó videókártya elengedhetetlen a pontos gyors megjelenítéshez, de vannak olyan alkatrészek, amik lassan de biztosan “elfogyasztják” a hardverünket. Jogos a kérdés, hogy milyen alkatrészek ezek? Nem mások mint expandált lemezek, hálók. Egy kis Trükkel amit Solid Edge nyújt számunkra könnyedén megelőzhetünk minden problémát. Az említett alkatrészek esetében nem készítem el a több száz, akár több ezer kivágást modell szinten, mivel ez nem feltétlenül szükséges a modellezésre szánt időt hasznosabban is el lehet tölteni például egy Tipp.

Hogy melyik az az opció ami ennyi időt spórról meg? Ez nem más mint alkatrészben a Felületfestő szerelésben Felület formátum.

 

0801

 

A mintázatnál akár a saját akár az internetről letöltött “textúrát” is használhatjuk. Ami fontos az esetünkben, hogy a háttérszín megadása után átlátszóvá kell tenni. Ezzel nem csak azt értük el, hogy az alkatrész felületén megjelent a minta, hanem azt is hogy a mögötte található többi alkatrész látható lesz..

 

0802

 

2. Adjuk meg a módját.

Importált alkatrészek esetében elveszik a modell történetünk. Ezért nehézkes az alkatrészeken található alakelem kiválasztása, mivel szinkron környezetben minden felületrészt egyesével kell kijelölnünk. Ettől a rengeteg kattintástól kímél meg minket a Solid Edge Kiválasztás kezelő módja(shift+szóköz).

 

0803

 

A parancson belül rengeteg lehetőségünk van a kiválasztás típusára.

 

0804

 

Az egyedülálló szinkron technológiát kihasználva a Solid Edge megvizsgálja a kapcsolódó felületeket és a kritériumoknak megfelelően kijelöli.

Csavarok és kis alkatrészek kiválasztása szerelésben.

Szerelés környezetben is rengeteg lehetőségünk van a kiválasztást szabályozni. Az egyik ilyen lehetőség a Méret alapú kiválasztás.

 

0805

 

A parancs segítségével egyszerűen meg tudjuk keresni a kisméretű alkatrészeket, amiket kijelölés után jobb klikkel elrejtés parancs segítségével el tudjuk tüntetni. Erről az állapotról képernyő konfigurációt érdemes készíteni.

 

0806

 

3. ST9

Hamarosan megjelenik a Solid Edge ST9 magyar verziója. Ezután a Tippek Trükkök-ben minden alkalommal bemutatok egy parancsot. Véleményünk szerint az elmúlt évek egyik legjobb verzióját készítették el a fejlesztők a valós felhasználói igények alapján!

Lássuk az első olyan újdonságot ami nagymértékben megkönnyíti a hagyományos modellezők életét. A modelleken, szereléseken elhelyezet méreteket, paramétereket a Solid Edge egy központi helyen tárolja a változó táblában, ami az új verzió fejlesztésénél egy kis ráncfelvarráson ment át. A paramétereket tudjuk alakelemek alapján csoportosítani, így ha innen módosítjuk a modellt, akkor könnyebb megtalálni a méreteket. De beszéljenek helyettem a képek!

Előtte:

0807

Utána:

0808

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: CAD rendszerek

Szakmai életút:
Egy bloghoz hűen, próbálok rövid és tömör lenni. Nem is indítanék messziről.

Gyermekoromban volt egy álmom. Családi tradíciókat követve gépészmérnök szerettem volna lenni. Ahogy teltek az évek nap mint nap egy lépéssel közelebb kerültem a célomhoz. Mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy hatodik osztályos koromba rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedhettem életem első CAD szoftverével. Ez az esemény rányomta a bélyegét a jövőmre. 2D rajzolással töltöttem a napjaimat, és egyre nagyobb vágyat éreztem, hogy alkatrészeket készítsek 3D-ben.

A szerző további cikkei »

Archívum