Solid Edge Tippek Trükkök No.23.

Mikor megszületett a Solid Edge Tippek Trükkök ötlete akkor úgy gondoltam, ez a rovat akkor lehet igazán hasznos számotokra, ha maximum 5 perc időráfordítással végig tudjátok olvasni. Az utóbbi időben biztosan észrevettétek, hogy tartalmilag bővebb cikkeket publikáltam. Érdemes összehasonlítani a Tippek Trükkök No1-et és mondjuk a Tippek Trükkök No22-t. Tapasztaltok különbséget?

Mi az oka ennek a változásnak? Szeretnék minél több tudást adni Nektek, amivel előnyhöz juthattok napi munkátok során. Hiszem azt, ha csupán napi 5 percet fordítasz tanulásra, egy év múlva a hobbyddá válik a munkád.

 

1. Becsavarva

Van egy mondat, amit sokszor halottam Szűcs Imitől. „ Annyi munkát kell belefektetni, amennyit a megrendelő kifizet” a többi már csak saját magad szórakoztatása vagy önképzés

Több mindenre gondolhatnánk, de koncentráljunk a szerelésben elhelyezett kötőelemekre és a kötőelem rendszerekre. Az a kérdés mindenkiben ott motoszkál, hogy érdemes ezeket az elemeket elhelyezni főleg, ha több ezer darabról beszélünk, hiszen ez valóban rabszolgamunka.

Te hogyan szerelsz be egy csavart vagy egy alátétet az összeállításba? Milyen kényszereket pozícionálsz egy csavart egy furatba?

Az első lehetőség az automatikusan induló összeszerelés parancsnál definiálunk egy Fektet kényszert és egy Hengeres illesztést.

clip_image002

Ebben az esetben alapbeállításokkal a csavar a tengelye körül forgatható marad.

A következő lehetőség ennek a két kényszernek az összegyúrásából megszületett Behelyez kényszer használata. Itt már spóroltunk pár kattintást és pluszban annyi az előnyünk, hogy a csavar már nem lesz forgatható.

A harmadik és egyben a Jolly Joker.

Az Összeszerelés parancs automatikusan a Gyorsillesztés opcióval dolgozik. Ilyenkor elég kijelölnünk két élet és a Solid Edge elvégezi a piszkos munkát, lehelyez egy Sík illesztés és egy nem forgatható Hengeres illesztést ezáltal megspórolva nekünk 10 egérkattintást.

 

clip_image004

 

2. Becsavarva profi szinten

A Solid Edge Calassic és Prémium csomagban elérhető a Szabványos elemtár. Ami több 100 000 alkatrészt tartalmaz, szabványokra bontva.

clip_image006

Ennek az adatbázisnak a segítségével könnyedén helyezhetünk el szereléseinkben kötőelem rendszereket úgy, hogy a csavarok modelljével sem kell rendelkeznünk.

clip_image008

Miután kiválasztottuk mely furatokba fogunk elhelyezni kötőelem rendszert definiálhatjuk a csavar típusát és a hozzá tartozó alátéteket anyákat külön az alsó és külön a felső részre. Sőt megadható, hogy mekkora legyen a csavar tunyulása. Ezután a Solid Edge automatikusan generálja a kötelmeket majd elhelyezi a szerelésben megkímélve minket rengeteg felesleg munkától.

clip_image010

 

3. ST9

ST9 -es verzió előtt kihívást jelentett egy rajzon vagy egy alkatrészen a furatok darabszámának megjelenítése. Az új verzióval együtt megjelent egy opció aminek segítségével ez már gyerekjátékká vált.

clip_image012

A furatszám információt használhatjuk furat mutatóvonalban, alakelem mutatóvonalban vagy méretelőtagban.

Három féle képen lehet a furat alakelemeket összeszámoltatni a szöveges mutatóvonalban.

– Darabszám- Egy síkba eső: A Solid Edge összeszámolja az egy síkon lévő egyforma típusú furatokat, melyek párhuzamos tengellyel rendelkeznek, és ugyanabba az irányba néznek
Hivatkozás értéke: %QC

clip_image014

– Darabszám – Párhuzamos: Összegezhetjük az azonos orientációjú egyforma típusú furatokat (a tengelyek párhuzamosak és egy irányba néznek).
Hivatkozás értéke: %QP

clip_image016

– Darabszám – Mindegyik: Összeszámolja az alkatrészen lévő egyforma furatokat, kizárólag a furat paraméterek alapján. A furatok különböző orientációjú felületeken is elhelyezkedhetnek!
Hivatkozás értéke: %QA

clip_image018

Ha még ez sem lenne elég akkor az Enterprise Group által fejlesztett Add-On Center bővebb információt nyújt az alkatrészen elhelyezett furatokról, aminek segítségével pontosabban határozhatjuk meg a gyártási költségeket. Hiszen a bővítmény a furatok hosszát is összegzi!

Nézd meg, milyen egyszerűen tudod használni ezt az opciót. Letölthető kipróbálási verzió is!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum