Solid Edge Tippek Trükkök No.35.

A napokban felpezsdült körülöttünk minden. Mindenki kipihenten visszatért a jól megérdemelt nyári szabadságáról. Az Enterprise Groupnál is pörögnek az események, hiszen szeptember elejétől folyamatosak a nagysikerű Solid Edge Újdonságok konzultációk.

A konzultáció keretében ipari példákon keresztül ismerkedünk meg az Solid Edge 2020-as verzió újdonságaival.

Miért érdemes eljönni egy ilyen Trainingre?

A jó hangulat miatt tuti :). E mellet biztosított a szakmai fejlődés, hiszen olyan opciókat ismerünk meg, amivel a napi munkánkat lehet megkönnyíteni és nem utolsó sorban meggyorsítani. Vezetett gyakorlat révén mindenkinek lehetősége van kipróbálni, végig kattintani a parancsokat. Sőt, ahogy az oktatás nevében sugallja ez egy valódi konzultáció, ahol megvitathatjuk a kérdéseket, felvetéseket és az esetleges problémákat is! Ja és a finom közös ebédről és a kapcsolat építésről majdnem megfeledkeztem.

Gyere és keress magadnak szabad helyet valamelyik Solid Edge 2020 Újdonságok konzultációra.

Ha nem szeretnél lemaradni akkor érdemes sietni, hisz a helyek rohamosan fogynak!

Apropó még egy utolsó dolog, ami eszembe jutott és utána rátérünk a technikai részre.

Emlékeztek még a nagy sikerű EPLM Trends rendezvényekre?

Nem véletlen a 2016-os linket osztottam meg veletek, hiszen az elmúlt 2 évben online vehetettek részt a rendezvényen, idén viszont ismét személyesen találkozhattok velünk egy szuper EPLM Trends Piknik keretén belül.

Idén is van lehetőségetek versenybe szállni az Edge Vándorkupa értékes ajándékaiért!

1. Működési határhelyzetek

Egyre többet találkozom olyan megrendelői igénnyel, ahol be kell mutatni a mozgó, forgó műveleteket végző gépeknek és berendezéseknek a mozgástartományát vagy a szélső határhelyzeteket.

Solid Edgeben szerelés környezetben a kényszerek segítségével könnyedén előállíthatunk, különböző helyzeteket. Ebben semmi trükk nincs. A legtöbb esetben azt tapasztalom, hogy minden helyzet külön fájlba van mentve. Ami az adatkezelésben akár nagy problémát is okozhat. De akkor mi a helyes megoldás ebben az esetben?

A válasz a Szereléscsalád alkalmazása! Új szereléscsaládot alapértelmezetten bal oldalon lévő Edge bar-ban tudunk létrehozni.

clip_image002

A sárga színnel jelölt részre külön felhívom mindenki figyelmét!

FONTOS: Ez egyirányú utca! Miután a szerelést, szereléscsaláddá alakítottuk azután „sima” szerelésre, már nem tudjuk vissza konvertálni! Érdemes egy független másolatot készíteni a szerelésről.

A szereléscsalád létrehozásánál már megadhatunk két családtag nevét. Például állapotra vonatkozóan (nyitott, zárt).

A család létrehozása után, nincs más dolgunk, mint a családtagokhoz hozzárendeljük, a szükséges változókat, amivel mozgatni tudjuk a berendezést.

clip_image004

Az változótáblában kiválasztott sort, a 4. számmal jelzett gombbal adhatjuk hozzá a családtaghoz. A hozzáadás után az érték oszlopban (bal oldal) tudjuk megadni a kívánt eltérést. Ennek megfelelően változik a családtag pozíciója.

És a végeredmény:

clip_image005

A lenti opciók segítségével (balról) készíthetünk új családtagot, egy meglévőt törölhetünk, menthetünk külön fájlba vagy akár át is nevezhetjük. Lehetőségünk van táblázatosan szerkeszteni a családtagokhoz tartozó változókat és végül minden családtagot el tudunk menteni!

 

clip_image006

A szereléscsalád rengeteg lehetőséget tartogat még magában, például alkatrészeket is kicserélhetünk a családtagokban, de erről egy későbbi bejegyzésben.

2. Határhelyzetek megjelenítése rajzon

Az előző témához szorosan kapcsolódva megmutatom, hogyan lehetséges a különböző helyzeteket (családtagokat) megjeleníteni rajzon.

A dolgunk nagyon egyszerű, hiszen ha használjuk a „Rajznézet készítés varázslót” (alapértelmezetten használjuk) akkor a szerelésből SE gomb->Új->Rajz készítés az aktuális modellből opciót válasszuk.

A sablon kiválasztása utána Solid Edge egyből felteszi a kérdést, hogy melyik helyzetet/ helyzeteket szeretnénk megjeleníteni a rajzon.

Lehetőségünk van elődleges nézetet és alternatív nézetet megjeleníteni. Az elsődleges nézet folytonos kontúrvonallal jelenik meg. A választásban egy előnézeti kép is segítségünkre van.

clip_image008

Az eredmény:

clip_image010

Az szereléscsaládokról táblázatosan lekérhetjük a családtagokhoz tartozó változókat és értékeit a kezdőlap táblázat csoportban található „Családtag tábla” segítségével.

A rajznézet tartalmazhat több helyzetet is. A létrehozásnál kiválasztott állapotokat utólag módosítani a nézeten jobb klikkel tudjuk elvégezni az „Elsődleges és alternatív pozíciók beállításánál”. A nézeteken lehetőségünk van mérni is!

 

clip_image012

Indulhat a nyomtatás, vagy mehet a digitális rajztárba az elkészült rajz.

3. Solid Edge 2020

Napjainkban rohamléptekkel terjed az additív megmunkálás, a növekvő ügyféligényeknek megfelelőn a Solid Edge fejlesztői is tartják a lépést a technológia fejlődésével, mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2020-as verzióban egy új „3D nyomtatás” panel került elhelyezésre a menüszalagon.

 

clip_image013

Ezen a panelon különböző csoportokban találhatjuk a 3D nyomtatáshoz szükséges parancsokat. Az új opciók segítségével villámgyorsan ellenőrizhetjük és készíthetjük elő modelljeinket a 3D nyomtatásra!

A 3D hobby szintű 3D nyomtatók alacsony áruknak köszönhetően a legtöbb helyen, de már sok háztartásban is elérhető. 15 éve még a mátrix nyomtató „traktorába” fűztük a papírt, most pl. az FDM technológia esetében az extruderekbe a különböző speciális szálakat. És ez még csak a belépő szint!

Az új verzióban megjelent egy olyan lehetőség is, ami a 3D nyomtatás előkészítést rendkívül meggyorsítja. Ez nem más, mint a „Valós menet” készítésének lehetősége.

 

clip_image015

A rengeteg új funkció megismerésének az egyik legjobb módja részt venni az Újdonságok konzultáción. Ahol vezetett gyakorlatokon keresztül ismerjük meg az új lehetőségeket.

Találkozzunk a Solid Edge 2020 Újdonságok konzultáción!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum