Szenzorok által biztosított intelligencia

Solid Edge szenzorok

Biztos vagyok abban, hogy mindannyian találkoztatok már különböző érzékelőkkel valamilyen berendezésben. Az érzékelők vagy más néven szenzorok olyan eszközök, -berendezések; amelyek egy mérendő tulajdonságtól függő „jelet” szolgáltatnak.

Bármilyen hihetetlen és ritkán használt dolog, de szenzorokat tudunk definiálni a Solid Edge-ben is.

Alkatrészek és összeállítások készítése során gyakran szemmel kell tartani a kritikus tervezési változókat alakelemek és alkatrészek között.

Például amikor egy burkolatot készítünk forgó alkatrészek köré, folyamatosan figyelnünk kell, hogy a konstrukció működőképes maradjon ne történjen törés vagy rosszabb esetben baleset.

A Modell és Szereléskörnyezetben alapértelmezetten a bal oldalon található EdgeBar-ban bújnak a Szenzorok. Segítségükkel az alkatrészek és szerelések tervezési paramétereit határozhatjuk meg és ami nagyon fontos nyomon is követhetjük!

 

clip_image002

A panelen öt típusú szenzorral könnyíthetjük meg a munkánkat:

· Minimális távolság szenzor

· Általános változó szenzor

· Lemezalkatrész szenzorok

· Felület szenzor

· Egyéni szenzorok

Ahogy az utolsó pontban láthatjuk Egyéni szenzorokat is definiálhatunk. Innentől kezdve a lehetőségek tárházának csak szorgalmunk és tudásunk szabhat határt.

Röviden áttekintjük a különböző lehetőségeket.

Minimális távolság szenzor:

A minimális távolság szenzort két elem közötti minimális távolság követésére használhatjuk. Például egy szerelésben két alkatrész egy-egy felülete közötti távolságát figyeltethetjük.

clip_image003

A definiálás egy Minimális távolság méréssel kezdődik.

clip_image004

A képen látható elemek között végezhetjük el a mérést. Miután a szalagoson található Bezár gombra kattintunk megjelenik végre a szenzor definiálásához tartozó panel. A panelen remek lehetőségeket találunk.

clip_image005

Az Értesítés megjelenítésnél két módot választhatunk, az első a Vízszintes tartomány esetében, a második egy egyszerű Igaz/Hamis. Értelem szerűen az utóbbi esetben csak Küszöbértéket adhatunk meg, figyelési tartományt nem, illetve Logikai műveletet választhatunk.

Logikai műveletek:

clip_image006

A Definiált szenzorokat és az általuk figyelt értékeket nyomon követhetjük az EdgeBar Szenzorok részénél.

clip_image007

A Változó érték szenzor definiálása annyiba különbözik, hogy a Minimális távolság mérés parancs helyett, egyből a Változó tábla indul, ahol kedvünkre válogathatunk a paraméterek között.

A módosítások során, ha a változó (szenzor) értéke átlépi az előre meghatározott küszöb értéket, akkor a szenzor jelzi nekünk, hogy probléma van a változó által felvett értékkel.

Ismét előkerült egy Solid Edge Asszisztens, aki helyettünk végzi el a munkátSmile

clip_image009

Nekünk nem kell odafigyelnünk a fontos változóink értékeire, hanem célszerű azokra szenzorokat felvenni.

A Cikk közepén említettem, hogy lehetőségeink korlátlanok, hiszen létrehozhatunk és használhatunk egyéni szenzorokat is.

 

Egyéni szenzorok:

Egyéni szenzorral figyelemmel kísérhetjük bármely felhasználói program numerikus számított eredményét.

ProTipp:

Készíthetünk olyan programot, amely a különböző lemezalkatrész alakelemek alapján a gyártási költséget számítja. A gyártási költség az alakelemek számának és jellegének változásával módosul.

Aki szeretne kicsit elmerülni az egyéni szenzorok világában, Neki is biztosítottak olvasnivalót a Solid Edge fejlesztői. Ezt a dokumentumot a Solid Edge\Custom\CustomSensor mappában találhatjuk readme.doc néven.

Aki keres az találSmile Tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor ellenőriztük egy tervezés során, hogy neki ütközik-e az egyik alkatrész a másiknak a mozgás közben vagy sem. Illetve hányszor futtatunk különböző Ütközés vizsgálatokat. Ahelyett, hogy elhelyeztünk volna egy szenzort, ami figyelmezett minket, ha probléma van.

A Solid Edge-ben készült modelleket számtalan módon láthatjuk el olyan „intelligenciával”, amivel hatalmas előnyre tehetünk szert már a tervezési fázisban.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: CAD rendszerek

Szakmai életút:
Egy bloghoz hűen, próbálok rövid és tömör lenni. Nem is indítanék messziről.

Gyermekoromban volt egy álmom. Családi tradíciókat követve gépészmérnök szerettem volna lenni. Ahogy teltek az évek nap mint nap egy lépéssel közelebb kerültem a célomhoz. Mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy hatodik osztályos koromba rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedhettem életem első CAD szoftverével. Ez az esemény rányomta a bélyegét a jövőmre. 2D rajzolással töltöttem a napjaimat, és egyre nagyobb vágyat éreztem, hogy alkatrészeket készítsek 3D-ben.

A szerző további cikkei »

Archívum