Startfuratok zárt zsebek megmunkálásához

Ebben a cikkben a zárt zsebek megmunkálását elősegítő Startfuratokról és azok elkészítéséről lesz szó. Két videót is készítettem ezzel kapcsolatban, így mindenki maga döntheti el melyik megoldás számára a legkedvezőbb. Ezeknek a furatoknak az a lényege, hogy a nagyoló ciklusunk által generált pályákat, a szerszámunk úgy tudja elvégezni, hogy a megfelelő mélységre süllyedés ne az anyagban történjen speciális spirális vagy lejtős pályák megtételével, hanem a már előre elkészített furatainkban gyorsjárattal álljon a szerszám megfelelő mélységre.

Ily módon rengeteg gépidőt tudunk megspórolni, arról nem is beszélve, hogy a szerszámaink éleit nagymértékben megkíméljük a számukra nem optimális terhelésektől. Úgy gondolom, ha a ciklusidőnk, illetve szerszámkopásunk mértékének csökkentését számok formájában is bemutatjuk a vezetőségnek akkor akár még egy nagyobb vállveregetést is kaphatunk cserébe.

A videókban több lehetőséget is bemutatok nektek, hogyan tudunk Startfurat pozíciókat generálni, és azokat elkészíteni.

Szerszámpályákhoz furat készítése

Az első videóban azt mutatom be, hogy mennyire egyszerűen lehet a kiválasztott stratégiák által generált szerszámpályákhoz furatokat készíteni. Az EDGECAM automatikusan létrehoz az elkészült nagyoló ciklushoz optimalizálva egy vagy akár több furatpozíciót, amiben a szerszámunk süllyedni tud.

Figyelnünk kell arra, ha utólag szerkesztjük a ciklusunkat, akkor a program felülbírálhatja az eredeti pozíciók helyeit, és máshová generálja a süllyedési pontokat. Ha az így kapott, új furathelyeinket nem módosítjuk a programunkban, az szerszámtöréshez, ütközéshez is vezethet.

A képen látható a két Startfurat az elkészült nagyoló pályánkhoz:

 

 

Startfurat létrehozása meghatározott pozíciókban

A második videóban mutatom meg, hogyan tudunk saját magunk által meghatározott pozíciókba Startfuratokat létrehozni. Ezeket nem fontos a megmunkálás teljes mélységéig lefúrni, mert az EDGECAM automatikusan kezeli, és a startfurat aljának elérésekor, a beállításoknak megfelelő süllyedési pályákat generál, ha nem elég mély a furatunk. Ez talán körülményesebbnek tűnik az előző megoldásnál viszont, ha szerkesztem a ciklusomat, akkor is abból a pozícióból számolja a süllyedési pontoknak a program, amit már előzőleg kijelöltünk, és kifúrtunk, így elkerülve a nem kívánt meglepetéseket, például gyorsjárattal való süllyedést az anyagban, amit nem annyira szeret sem a szerszámunk, sem pedig a vállalati költségvetés.

Ezen az elmetszett képen látható a különbség, a két süllyedési pálya között:

 

A teljes videók elérhetőek a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink számára a MEGÚJULT ügyféltámogatási oldalunkon: https://enterprise-group.hu/plm/support

Remélem sikerült ezekkel a bemutatott lehetőségekkel megkönnyítenem a napi munkátokat, és a főnökötök részéről sem marad el az elismerés a munkátok illetően.

Archívum