Szabványos alkatrésztár és ami mögötte van…

A Solid Edge és ami mögötte van… című első blogbejegyzésemben írtam a saját tapasztalatimról, hogy hogyan is ismerkedtem meg a programmal és kezdtem el használni.

Amikor ezen bejegyzés témáján gondolkodtam, és elém került a korábbi cikkem, rögtön a címnél elgondolkodtam (és eszembe jutott), hogy minket, műszaki embereket mi hajt előre.

Szerintem pont az az attitűd, hogy munkánk során szeretünk a dolgok mögé nézni. Megérteni a folyamatokat, alapelveket, rendszerben látni a dolgok működését, hogy tudjuk, mi is zajlik a háttérben, s ennek tudatában az eszközeinkkel a lehető legtöbbet és legjobbat tudjuk kihozni a munkánkból.

Éppen ezért a mai témámnak a számomra is szürke foltnak számító Szabványos alkatrésztárat választottam.

Szabványos alkatrésztár felépítése

Definíció szerint a Solid Edge Szabványos alkatrészek egy „egyszerű” adatbázis orientált dokumentum kezelő rendszer.

alkatrésztár felépítéseAmint az a telepítési leírásban is (mely megtalálható minden Solid Edge Support DVD-n) olvasható az alkatrésztár több különböző részből áll össze. Az ábrán látható, hogy a lelke az adatbázis, mely tartalmazza az általunk kiválasztott szabványok alkatrészeit az összes elérhető méretben. Az adatbázishoz elengedhetetlenül kapcsolódik egy SQL szerver, ami ha még nincs telepített verzió a gépünkön, automatikusan települ az installálás során.

A másik kiemelten fontos része, az Adminisztrátor, melyen keresztül a felhasználónak lehetősége van az adatbázist szerkeszteni, alkatrészeket hozzáadni vagy törölni belőle.

 

 

Mi is az az SQL szerver?

Itt vált számomra is érdekessé helyzet és szerettem volna többet megtudni az SQL szerverről és magáról az SQL-ről. Így hát beleástam magam a témába és most megpróbálom röviden összefoglalni a lényegét.MS SQL Server

Az szóban forgó SQL szerverünk igazából a platformot (felületet) biztosítja az Adminisztrátor alkalmazásunknak, hogy a létrehozott és feltöltött adatbázisunkat szerkeszteni tudjuk. Lehetőség van arra is, hogy egy dedikált szerver gépre telepítve a hálózatban lévő többi gép számára is elérhetővé tegyük az adatokat.

És maga az SQL vajon micsoda?

Ezt a kérdést egészen a relációs adatmodell meghatározásáig görgettem vissza és szembesültem vele, hogy mennyire mély is valójában ez a téma.

Dióhéjban összefoglalva: az SQL (Structured Query Language) egy strukturált relációs-adatbázis lekérdezőnyelv. Ahhoz, hogy létre tudjunk hozni relációs adatmodell elven működő adathalmazokat, szükségünk van egy adatbázis-kezelő rendszerre, az ilyen rendszerek szabványosított lekérdezési nyelve az SQL.

Maga a lekérdezési programnyelv igen egyszerű, alap angol nyelvtudással egyszerűen értelmezhető és tanulható. Ha ebbe szeretnétek picit elmélyülni, itt találtok hasznos tudásanyagokat.

Történelmi háttér

Az SQL alapjait az 1970-es években az IBM-nél fektették le. A szabványt 1986-ban majd ’87-ben az ANSI (American National Standards Institute-Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet) és az ISO (International Organization for Standardization – Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) is bejegyezte. Az SQL nyelv leírását az ISO 9075 szabvány rögzíti.

konfig_varazslo

Adminisztrátor

Ugye mindenki emlékszik rá, hogy a legelső lépésünk, mikor elkezdjük az alkatrésztárunkat telepíteni az az Adminisztrátor installálása. Ahogy már korábban is említettem ebben a fázisban települ az SQL szerverünk, maga az Adminisztrátor, valamint beépülve az említett alkalmazás alá a Konfigurációs varázsló.

Ezen keresztül több dolog beállítására is lehetőségünk van, pl. megadhatjuk a konfigurációs mappa helyét, vagy éppen annak a mappának az elérési útvonalát, ahova az alkalmazásunk létre fogja hozni az alkatrész file-okat. Az imént említett alkatrész file-okról majd egy későbbi bejegyzésben szeretnék részletesebben szólni.

Ezen felül a varázsló felületén keresztül tudjuk megadni, hogy melyik adatbázisból szeretnénk dolgozni és itt tudunk új adatbázist is létrehozni.

Visszatérve az Adminisztrátorhoz, miután létrehoztuk a saját adatbázisunkat, itt van lehetőségünk azt feltölteni adatokkal (alkatrészekkel). Ha készen vagyunk az adatok feltöltésével, akkor is nagyon hasznos tud lenni ez az alkalmazás, ugyanis ezen keresztül szerkeszthetjük az adatbázisunkat. Ez azt jelenti, hogy egyéni alkatrészekkel tudjuk kiegészíteni, amennyiben erre szükségünk van.

 

A szabványos alkatrésztár felhasználói szemszögből

Ealkatrésztár felhasználói felületddigi pályafutásom során én is felhasználói szemszögből találkoztam a szabványos alkatrészekkel. Jelen helyzetben, mint ügyféltámogató mérnök van lehetőségem, hogy megvizsgáljam részletesebb is, hogy mi zajlik ennek az alkalmazásnak a hátterében. Eddig szerzett tapasztalom alapján, nem is olyan „egyszerű”ez a dokumentum kezelő rendszer és annak használata. Heti szinten találkozunk problémákkal, melyeket a PLM üzletág felkészült csapata igyekszik azonnal megoldani.

Minden felhasználónak azt tudnám tanácsolni, hogy kövessék lépésről-lépésre a Solid Edge telepítő DVD-n lévő Telepítési kézikönyven leírtakat. Ezen dokumentum alapján egyszerűen és könnyedén lehet működésre bírni a Szabványos alkatrésztárat.

Ezen felül rendelkezésre áll még az alkalmazás saját súgója is, melyben bővebb információkat lehet találni az alkalmazás működéséről és használatáról.

A súgót a C:\Program Files\Solid Edge STX\Program mappában találhatjátok, ha a keresőbe beírjátok a „standardparts” kifejezést.

Úgy hiszem, hogy érezhető ebből a rövid cikkből, hogy nem veséztem ki teljesen a témát, hiszen elég szerteágazó és mélyre lehet leásni benne, de igyekszem a számotokra lényeges és hasznos információkat mielőbb megosztani Veletek.

 

Kovács Balázs

Ügyféltámogató mérnök

Archívum