Szenzorok által biztosított intelligencia

Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyian találkoztak már különböző érzékelőkkel valamilyen berendezésben. Az érzékelők – vagy más néven szenzorok – olyan eszközök, berendezések, amelyek egy mérendő tulajdonságtól függő „jelet” szolgáltatnak. Bármilyen hihetetlen és ritkán használt dolog, de szenzorokat tudunk definiálni a Solid Edge-ben is.

Alkatrészek és összeállítások készítése során gyakran szemmel kell tartani a kritikus tervezési változókat alakelemek és alkatrészek között. Például amikor egy burkolatot készítünk forgó alkatrészek köré, folyamatosan figyelnünk kell, hogy a konstrukció működőképes maradjon, ne történjen törés vagy rosszabb esetben baleset.

A Modell és Szereléskörnyezetben alapértelmezetten a bal oldalon található EdgeBar-ban bújnak a Szenzorok. Segítségükkel az alkatrészek és szerelések tervezési paramétereit határozhatjuk meg és ami nagyon fontos, nyomon is követhetjük őket!

A panelen öt típusú szenzorral könnyíthetjük meg a munkánkat:

  • Minimális távolság szenzor
  • Általános változó szenzor
  • Lemezalkatrész szenzorok
  • Felület szenzor
  • Egyéni szenzorok

Ahogy az utolsó pontban láthatjuk, Egyéni szenzorokat is definiálhatunk. Innentől kezdve a lehetőségek tárházának csak szorgalmunk és tudásunk szabhat határt.

Röviden áttekintjük a különböző lehetőségeket.

Minimális távolság szenzor:

A minimális távolság szenzort két elem közötti minimális távolság követésére használhatjuk. Például egy szerelésben két alkatrész egy-egy felülete közötti távolságát figyeltethetjük.

A definiálás egy Minimális távolság méréssel kezdődik.

A képen látható elemek között végezhetjük el a mérést. Miután a szalagoson található Bezár gombra kattintunk, megjelenik végre a szenzor definiálásához tartozó panel. A panelen remek lehetőségeket találunk.

Az Értesítés megjelenítésnél két módot választhatunk, az első a Vízszintes tartomány esetében, a második egy egyszerű Igaz/Hamis. Értelemszerűen az utóbbi esetben csak Küszöbértéket adhatunk meg, figyelési tartományt nem, illetve Logikai műveletet választhatunk.

Logikai műveletek:

A Definiált szenzorokat és az általuk figyelt értékeket nyomon követhetjük az EdgeBar Szenzorok részénél.

A Változó érték szenzor definiálása annyiba különbözik, hogy a Minimális távolság mérés parancs helyett egyből a Változó tábla indul, ahol kedvünkre válogathatunk a paraméterek között.

A módosítások során ha a változó (szenzor) értéke átlépi az előre meghatározott küszöbértéket, akkor a szenzor jelzi nekünk, hogy probléma van a változó által felvett értékkel.

Ismét előkerült egy Solid Edge Asszisztens, aki “helyettünk végzi el a munkát”.

Nekünk nem kell odafigyelnünk a fontos változóink értékeire, hanem célszerű azokra szenzorokat felvenni.

A cikk közepén említettük, hogy lehetőségeink korlátlanok, hiszen létrehozhatunk és használhatunk egyéni szenzorokat is.

Egyéni szenzorok:

Egyéni szenzorral figyelemmel kísérhetjük bármely felhasználói program numerikus számított eredményét.

ProTipp:

Készíthetünk olyan programot, amely a különböző lemezalkatrész alakelemek alapján a gyártási költséget számítja. A gyártási költség az alakelemek számának és jellegének változásával módosul.

Aki szeretne kicsit elmerülni az egyéni szenzorok világában, annak is biztosítottak olvasnivalót a Solid Edge fejlesztői. Ezt a dokumentumot a Solid Edge\Custom\CustomSensor mappában találhatjuk readme.doc néven.

„Aki keres, az talál.” Tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor ellenőriztük egy tervezés során, hogy nekiütközik-e az egyik alkatrész a másiknak a mozgás közben vagy sem? Illetve hányszor futtatunk különböző Ütközés vizsgálatokat? Ahelyett, hogy elhelyeztünk volna egy szenzort, ami figyelmezett minket, ha probléma van.

A Solid Edge-ben készült modelleket számtalan módon láthatjuk el olyan „intelligenciával”, amivel hatalmas előnyre tehetünk szert már a tervezési fázisban.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum