Szerelés kezelés Solid Edge-ben

Az alábbi blogban bemutatom a (szerintem) szerelés környezetben méltatlanul kispadon pihentetett funkciókat, melyek könnyebbé teszik a munkát. A tervezett alkatrészeknek az esetek túlnyomó többségében egy céljuk van, hogy beépüljenek egy szerelésbe és ott betöltsék szerepüket. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy ha már megkerülhetetlen a szerelés környezet használata, a szerelésekkel való munka, akkor miért ne tegyük egyszerűbbé, könnyebbé és átláthatóbbá ezt a folyamatot. Munka során rengeteg idő elmegy a mozgatásra forgatásra, alkatrészek keresésére. Ezeket a műveleteket tudjuk meggyorsítani az alábbi funkciók használatával a Solid Edge-ben.Ezek a funkciók ráadásul nem csak a szerelés környezetben segíti munkánkat, hanem őket felhasználva rajz környezetben is gyorsíthatunk a munkafolyamatainkon. Még bele sem merültünk a témába, de már észrevehető, hogy egy funkció segítségével duplán profitálhatunk.

A bevezető kicsit hosszabbra sikerült, így nézzük is meg hogy miről is van szó. A három funkció, mellyel ez a blog bejegyzés foglalkozik a Képernyő konfiguráció, a Megjelenítési zóna és a Lekérdezés parancs. Mind az első két parancs segítségével különböző szerelési helyzeteket lehet beállítani/ rögzíteni. E két parancs azonban nem tévesztendő össze a Szereléscsalád funkcióval. Nézzük őket szépen sorban.

 

Képernyő konfiguráció

A csoport több parancsot tartalmaz, melyek működését a bejegyzés alján található videóból megismerhetitek. Itt lehet létrehozni új konfigurációkat, kezelni a már meglévő konfigurációkat és beállítani, hogy hogyan szeretnénk használni.

Parancs helye:

– A képernyő konfiguráció nem egy parancs, sokkal inkább egy csoport (konfigurációk), mely a kezdőlap panelon helyezkedik el.

image

 

Megjelenítési zóna

Míg az előző paranccsal alkatrészeket tudtunk kiválasztani, hogy azokat mutatjuk vagy nem, addig a Zóna parancs segítségével egy kijelölt területen tudunk bekapcsolni minden ott lévő alkatrészt. Nagyon hasznos, ha nagyobb összeállításon dolgozunk és annak csak egy részét érinti az aktuális munkafázis.

Parancs helye:

– Edge Bar/ kiválasztás fül

image

 

Lekérdezés

A lekérdezés nem más, mint egy szűrés az adott környezetben, megadott kritériumok alapján

Parancs helye:

– a parancs több környezetben is megtalálható és alkalmazható.

  • Szerelés környezet: Edge Bar/ Kiválasztás
  • Rajzkörnyezet:  Edge Bar/ Lekérdezések illetve a rajznézet tulajdonságok megjelenítés fül alatt
  • Alkatrész környezet: Eszközök panel/ Tulajdonságok csoport

2 Funkciók:

– gyors lekérdezés

– összetett lekérdezés

 

Aki inkább szeretné megnézni gyakorlatban, hogy miként működik a parancs az alábbi videóból megtudhatja.

 

A fentieket kombinálva egy már korábbi blog bejegyzésben megismertekkel (Munka (NAgy)szerelésekkel Solid Edge-ben) nagyban gyorsíthatjuk munkánkat, még akkor is ha gépünk nem egy mai darab.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum