Szerszámpályák készítése rajzfájlból

Előfordulnak olyan helyzetek mikor egy megmunkáláshoz nincs testmodellünk, hanem csak a rajzfájllal rendelkezünk. Azonban ekkor sem kell pánikba esnünk, mivel az EDGECAM segítségével könnyedén tudjuk az ilyen típusú fájlokat is kezelni. Ebből kifolyólag drótváz elemek segítségével is tudunk létrehozni szerszámpályákat.

Az EDGECAM képes kezelni a dxf kiterjesztésű fájlokat. Ugyanúgy meg tudjuk nyitni, mint a testmodelleket. A rajzfájlok jellegéből adódóan, lehetnek a megnyitott rajzon számunkra jelentéktelen információk is. Ezeket el tudjuk rejteni, vagy ki tudjuk törölni őket. Ilyenek lehetnek a méreteket jelölő elemek vagy a tételjegyzék, keret. Arra is van lehetőségünk, hogy a testet ábrázoló drótváz komponenseket másik fóliára áthelyezzük. Erre tudjuk használni az Elemek szerkesztése parancsot, ahol a Szűrő segítségével könnyedén ki tudjuk jelölni a számunkra szükséges szegmenseket.

A méretarányok jóvoltából előfordulhat, hogy a rajz kisebb vagy nagyobb. Ekkor sem kell kétségbeesnünk, mivel az Intellisnapp-el meg tudjuk nézni, hogy mekkora ennek a mértéke. Majd a Zsugor parancs segítségével a rajznak a méretét meg tudjuk változtatni. A dxf fájlok jellegéből adódóan mindegyik nézet ugyanabban a síkban helyezkedik el. Ezen tudunk változtatni az Áthelyezés funkcióval. Ennek segítségével a síknegyedek között tudunk váltani. Erre azért lehet szükségünk, hogy a rajzról ki tudjuk választani a számunkra szükséges mélységet. A jól megszokott előgyártmány illesztése parancs drótváz elemek esetén nem használható, helyette az Előgyártmányok és Készülékek paranccsal tudunk létrehozni előgyártmányt, valamint itt tudunk Készüléket is definiálni drótváz elemek segítségével.

Ezen beállításokkal egyszerűen tudunk létrehozni szerszámpályákat drótváz alapon. A furatok megmunkálásához használhatjuk a Furatok csoportosítás makró parancsot, melynek segítségével meg tudjuk határozni könnyedén a furatok közepét. Miután ezt megtettük, tudunk furatokat is készíteni drótváz alapon. Így összességében elmondható, hogy a drótvázakkal is ugyanúgy tudunk létrehozni szerszámpályákat, mint testmodellekkel.

A módszer használatáról készített teljes videó az https://enterprise-group.hu/plm/support oldalán elérhető a regisztrált ügyfeleink számára.

Tovább felhívnám a figyelmet, hogy ebben a témában készült webinar előadásunk is, melyet regisztrációt követően a webinar archívumoknál érhető el.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum