Szinkron vagy hagyományos modellezés a Solid Edgeben 2. rész

Az előző EPLM TV blog bejegyzésben megnézhettétek az első részt. Ebben a bejegyzésben folytatjuk, amit elkezdtünk. Mára a szinkronmodellezés a tervezők mindennapjait segíti, sok tervezős használja, nem lehet nélküle tervezni. A Solid Edge ST3 verzió megjelenése óta folyamatosan erősítik a szinkronmodellezési technológiát a fejlesztők. A rengeteg újdonságot a tervezők beépítik a mindennapi munkájukba.

  1. Szinkron 3D-s kényszerek használata, automatikus felismerése. Párhuzamos felületek, Offset felületek, stb.
  2. Szinkron módosításkor visszajelzés a tervezőnek. Milyen felületek módosulhatnak, melyek nem.
  3. Segédmetszetek használata
  4. Kiosztások, minták használata
  5. Import geometria esetén furat, minták, letörés felismerése

Ezek az újdonságok mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a lehető legegyszerűbben tudjunk terméket megtervezni. Sokszor hallottam tervezőktől, konkurenciától, hogy a szinkron modellezést “nem tudom használni”, mert egyszerű alkatrészeket tervezek. Igazából pont az egyszerű alkatrészek tervezését segíti, különösen akkor, ha ezt összeállítási környezetben teszem meg, mivel itt az alkatrészeket egyszerre tudom módosítani, látom, hogy az alkatrészek hogyan csatlakoznak egymáshoz.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum