Mitter és Társa Kft. – hatékony tervezés és megmunkálás Solid Edge és Edgecam szoftverekkel

A szerszámkészítésben nélkülözhetetlen a precíz tervezés, mivel egy pontatlan modell jelentős kiadásokat jelenthet egy cég számára. Ezeknek a felesleges költségeknek elkerülése érdekében, a Mitter és Társa Kft. lassan 20 éve a Siemens Solid Edge, valamint Edgecam rendszereket használja szerszámai 3D-s tervezéséhez.

A Mitter és Társa Szerszámkészítő és Fröccsöntő Kft. 1987-ben kezdte meg működését Esztergomban, akkor még kisipari vállalkozásként. A cég fő tevékenységi köre kezdetben a szerszámok tervezése volt, mára azonban profiljukba elsődlegesen ezeknek a szerszámoknak a kivitelezése, emellett pedig a 3D szkennelés, javítás, karbantartás, forgácsoló megmunkálás, 2002-től pedig a műanyag fröccsöntés tartozik.

Vállalati filozófiájuk központjában, már a megalakulás pillanatától kezdve az ügyfél elégedettsége, a bizalomra épülő együttműködés kialakítása volt, ennek érdekében nemzetközileg tanúsított minőségbiztosítási rendszert is működtetnek. Hozzáállásuknak, kitartó munkájuknak köszönhetően a Mitter és Társa stabil ügyfélkört tudott kiépíteni, így a folyamatos kapacitás bővítés azóta sem jelent gondot: a cég mára 80 fővel, közel 3.000 m²-en, gazdag, változatos gépparkkal működik, Tokod-Ebszőnybányán.

Az ügyfeleknek való megfeleléshez, a folyamatos növekedéshez tehát elengedhetetlen a minőség garantálása, ehhez pedig állandó pontosság szükséges, tervezésben és kivitelezésben egyaránt. A vállalat ennek érdekében, 1999-től a Siemens Solid Edge rendszert használja, ami lényegesen precízebb tervezést tesz lehetővé a műszaki rajzoknál, kellő biztonságot adva így a Mitter és Társa Kft. számára. Képesek fröccsöntés szimuláció és kitöltésvizsgálat elvégzésére, de az üzem által kért esetleges módosítások is percek alatt megvalósíthatók. A Solid Edge-el készített 3D modellek segítségével ráadásul az ajánlatadás is sokkal könnyebb.

mitter_esettanulmany

Persze, nem elég csak megtervezni egy szerszámot, azt pontosan le is kell gyártani. A cég, az általa végzett szerszámgyártási, ezen belül több-tengelyes forgácsolási feladataihoz az Edgecam rendszert alkalmazza. A Mitter Kft-nél jelenleg 6 megmunkáló központot és 3 huzalszikra forgácsoló gépet programoznak a szoftverrel. A fő érv a kiválasztás során a bonyolult 3D felületek könnyű programozhatósága és az egyszerű kezelhetőség volt, aminek a rendszer maradéktalanul megfelelt.

A szoftver kézenfekvő megoldást kínál a vállalat tapasztalt szakemberei számára, tudásukat ugyanis az Edgecam nyújtotta lehetőségeken keresztül tudják leghatékonyabban kihasználni. A kategória legjobb prizmatikus megmunkálási lehetőségeivel, erőteljes test- és felületmarási stratégiáival, automatikus alaksajátosság felismeréssel, intelligens nagyoló ciklusaival és csökkentett programozási idejével elengedhetetlen kellékét képezi a rendkívül összetett munkafolyamatokat igénylő fröccsöntőszerszám gyártásnak.

A lassan két évtizede használt szoftvereknek köszönhetően a Mitter és Társa Kft. továbbra is növekszik, már tervezik is következő, ~1.800 m²-es csarnokuk építését, ahova a jelenlegi fröccsüzemet szeretnék áttelepíteni.

A Mitter és Társa Kft. munkatársai kiemelték, hogy a mindennapi szoftverhasználat során felmerülő kérdésekre és problémákra mindig gyorsan és maradéktalanul választ kapnak az Enterprise Group szakembereitől. Az Enterprise Group, több évtizedes szakmai tapasztalatra építve nem csak a jelen kihívásaira igyekszik megoldást kínálni, célja, hogy partnereinek a jövőt tekintve is magas szakmai színvonalú támogatást nyújtson. Innovatív, hatékony megoldásaiknak hála, mára az ország egyik vezető informatikai és infokommunikációs szolgáltatójának számítanak, tudásukat pedig szeretnék arra használni, hogy partnereiket is ilyen pozícióba juttassák.

Linkek: http://enterprisegroup.hu/plm; http://mitter.hu/; http://www.solidedgest.hu/sest9.aspx

Forrás: https://www.cnc.hu/2016/09/mitter-es-tarsa-kft-hatekony-tervezes-es-megmunkalas-solid-edge-es-edgecam-szoftverekkel/

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum