(T)Rend a lelke mindennek – több, mint egy jó ötlet!

A startup-ok, kezdő vállalkozások gyakorta arra alakulnak, hogy valamilyen jól látható, kézzel fogható problémát oldjanak meg a közösség érdekében. Az ötlet, a piaci rés nagyon sokszor ott hever az utcán, amely egy felismerés következtében kerül abba a fázisba, hogy érdemben foglalkozzanak vele. Szinte szó szerint így történt ez a Rollin Technologies Kft. esetében is, akik szakmai mentorálását a Solid Edge-et használó Melior Laser Kft. vállalta fel.

 

A Rollin Technologies egy egyetemistákból álló csapat ötlete volt 2019-ben, miszerint egy új közlekedés-támogató töltőállomás hálózat hozzájárulna az e-rollerek rendezett tárolásához és költséghatékony működéséhez. Ekkor indult a fejlesztési projekt, amelynek első célja egy indukciós elven működő elektromos roller töltőállomás megvalósítása volt. A koncepciók alapján a csapat felkereste a komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész-gyártással foglalkozó Melior Lasert, hogy az ő segítségükkel megtalálják az ideális lehetőségeket az állomás kialakításának szempontjából. Miközben a szakmai egyeztetések zajlottak, a csapat ezzel az ötlettel megnyerte az MVM Edison startup versenyt.

E-roller dokkoló
                                              E-roller dokkoló

 

A fejlesztési folyamat végig a gyártási lehetőségek figyelembevétele mellett került kialakításra, majd ezt követően a teljes fémszerkezet gyártását a Melior Laser végezte. Az állomások 6mm-es mikroötvözött, melegen hengerelt acélból (S355MC) készültek. A gyártás során a Melior Laserben elérhető technológiák nagy részét használni kellett: lézervágás, hajlítás, csaphegesztés, hegesztés, csiszolás, horganyzás és végül porfestés. Az alkatrészek elkészítésénél fontos szempont volt az esztétika, az időtállóság és figyelni kellett a vandálok elleni védelemre is. Az utcabútorként is megjelenő berendezések kialakításánál nehézséget okozott a melegen hengerelt lemez nagy rádiuszú (R30) hajlításainak szűk tűrésen belül tartása, mert az összeállításnál láthatóak lettek volna az eltérések, ami nem volt megengedhető. Végül az ötlet esztétikus formába öntve, kiváló funkcionalitás mellett valósult meg.

                                                                                            E-roller dokkoló a Zengő Motorsportnál

 

A folyamat végeredményeként az indukciós töltőállomás megjelent a WTCR magyarországi futamán a Zengő Motorsport istállója előtt, ahol a csapat tagjai használták a versenyhétvége folyamán. Ezután három állomást telepítettek a zalaegerszegi ZalaZONE autóipari tesztpálya három különböző épületénél, ezáltal helyi közlekedési rendszert biztosítottak a rollerek és a töltőállomások segítségével. Ezen események segítették a csapat előre jutását és jelenleg a Rollin utcai töltőállomások telepítésén dolgozik, ahol a piac alakulása miatt másfajta kialakítás irányába mozdulnak el.

 

Solid Edge – ami összeköti a vállalkozásokat

A Rollin Technologies a könnyebb adatcsere érdekében csatlakozott a Solid Edge for Startups programhoz. A jó ötlet nagyon fontos egy kezdő vállalkozás beindításához, de a ritka az az eset, amikor a pénz nem számít. A Solid Edge for Startups csomag pont abban segít, hogy a kezdő lépések megtételéhez ingyenes CAD/CAM/CAE szoftveres megoldás áll a vállalkozás rendelkezésére.

További információ:

https://rollindocking.com/

https://www.meliorlaser.hu/hu/

https://blog.eplm.hu/startups/

 

A cikk írója vendégblogger.

Archívum