Újdonságok az EDGECAM 2022.0-ban

Új szerszámgép konfiguráció

Az EDGECAM 2022.0 a folyamatosan változó szerszámgépgyártó világ igényeire reagálva támogatást nyújt a hattengelyes szerszámgéppel dolgozó ügyfelek számára. Pontosabban, a kéttengelyes programozható forgófejjel szerelt szerszámgépek szinkronizálhatók egy forgóasztallal. Az egyszerű 3+2-tengelyes megmunkálás minden konfigurációban éppúgy támogatott, mint az összetett 5-tengelyes szimultán marás. A felhasználók felfedezhetnek egy új “Forgástengely választás” utasítást, amely intelligens módon lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválasza az aktuális megmunkáláshoz alkalmazni kívánt tengelyt.

Teljesítmény fejlesztések

Az EDGECAM többszálas feldolgozási képességének fejlesztése a hatékonyság növekedéséhez vezetett a nagyoló ciklussal számítási idejének csökkentésével. Függetlenül attól, hogy drótvázas vagy testmodelleket munkál meg az EDGECAM 2022.0 – akár 2-3-szor gyorsabban hozza létre a szerszámpályákat, mint a korábbi verziók.

Szimultán öt tengelyes marás licenc

Azok az ügyfelek, akik korábban rendelkeztek a Standard Five Axis Milling Licenccel (EN050-S), most azt tapasztalhatják, hogy az Advanced Five Axis Milling ciklus (EN050-A) automatikusan hozzáadásra került a licenckonfigurációjukhoz. Ez hatással van mind a 4-, mind az 5-tengelyes ciklusokra. Ahogy a neve is mutatja, az Advanced (haladó) ciklus lényegesen nagyobb funkcionalitást kínál, és nagyobb kontrollt biztosít a felhasználók számára a szerszámpálya felett.

edgecam 2022

NCSIMUL Essential

A háromtengelyes marás alkatrészeinek megmunkálása mostantól leszimulálható az EDGECAM 2022.0 által nyújtott új NCSIMUL Essential szimulátorban is. A teljes megmunkálási összeállítások, beleértve a szerszámadatokat és közvetlenül beimportálásra kerülnek az NCSIMUL Essential szimulátorba, ahol a szerszámpozíció adatok (.CL data) ellenőrzésre kerülnek az esetleges ütközések kiszűrése céljából. A felhasználó dinamikusan kezelheti a szerszámpályát, pontosan beazonosítva a szimuláció alatt álló kódsort. Több metszősík is létrehozható az eredményül kapott munkadarab vizsgálatához. A leszimulált munkadarabon különféle alaksajátosságok mérhetőek. Pédául: ív vastagság; furatközéppont távolság. Az összehasonlítás eszközzel a kritikus méretek és az előgyártmány-elemzés legenerálhatóak.

Nagyoló beszúrás ciklus előgyártmány figyeléssel

Az esztergás ügyfelek jelentős időmegtakarítást fognak elérni az EDGECAM 2022.0 nagyoló horonymarás ciklusban található új „Aktuális előgyártmány használata” funkciónak köszönhetően. Korábban a ciklus nem ismerte fel az alakos előgyártmányokat, és ezért ilyen esetekben felesleges szerszámpályákat is kellett létrehozni. Mivel a ciklus most már “Előgyártmány-tudatos”, a felhasználók észrevehetik a szükségtelen szerszámpályák és ezáltal a ciklusidő csökkenését. Az alkatrésztől függően egyes megmunkálások ideje akár 50-60% -kal is lecsökkenhet.

Nagyoló ciklus minimális spirál megadása

Az EDGECAM 2022.0 új funkciókat vezet be, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a magasabb fokú szerszámpálya-vezérlést, így lehetővé téve a ciklusidő csökkentését. Pontosabban, a spirális megközelítés típus alkalmazásakor a felhasználó megadhatja a minimum spirál értéket a szerszámpálya számára. E vezérlés nélkül a szerszámpálya esetenként átállhat lejtős megközelítési stratégiához, ami nem csak a ciklusidő növekedését, de a szerszám élettartamának csökkenését is eredményezheti.

Edgecam1

Gépi szimuláció: X tengely a főorsón maró/esztergáló központokon

Az EDGECAM 2022.0 már teljes mértékben támogatja a CYB-tengelyes maró/eszterga szerszámgép konfiguráció szimulációját, főorsóra szerelt C tengellyel. A tökéletes kód mindig támogatott volt, de a gépi szimuláció továbbfejlesztésre szorult, mivel az EDGECAM korábban a szerszámot a munkadarab felé haladva jelenítette meg, míg valójában a munkadarab haladt a szerszám felé. Egy egyszerű változtatás a kódvarázsló paraméterein belül mostantól biztosítja a tökéletes kódot és a valós szimulációt.

edgecam 2

Szövegmarás és Horony ciklus – Megközelítés gyorsjárati síkon beállítás hozzáadva

A Szövegmarás és Horony ciklus most még jobb szerszámpálya-vezérlést kínál az új „Megközelítés gyorsjárati síkon” opciónak köszönhetően. Mivel az új funkció már megtalálható az összes többi marási ciklusban, ez következetesebb cikluskezelést is eredményez. A felhasználóknak már nem kell extra CAM utasításokat hozzáadniuk annak érdekében, hogy elkerüljék a szerszámpályák esetleges ütközéseit, a ciklusok most már garantálják, hogy a szerszámpálya biztonságos pozícióban kezdődjön.

edgecam3

Nagyolás és Profilozás ciklusok átmenő korláttal rendelkező furatokra

A “Korlátosan átmenő furat alaksajátosság” megmunkálásakor az EDGECAM 2022.0 lehetővé teszi az alaksajátosság mélysége alá történő megmunkálást. Korábban a szerszámpálya pontosan az alaksajátosság mélységénél állt meg, ami bizonyos esetekben azt eredményezhette, hogy a szerszámpálya nem teljesen szakította át az anyagot. A felhasználók most megadhatnak egy negatív mélységi értéket, hogy garantálják, hogy a szerszámpálya teljes mértékben átmegy a furaton, de a szoftver elég kifinomult ahhoz, hogy korlátozza a szerszámpálya mélységét és így elkerülje a véletlenszerű belemarást az alkatrész másik oldalán.

Nagyoló esztergálás hullámmintával ciklus – lágyítás opció hozzáadva

Az egyre népszerűbb Nagyoló esztergálás hullámmintával ciklus továbbfejlesztésre került az EDGECAM 2022.0 verzióban. Új szerszámpálya lágyítás opcióval bővült, amely a vonalszakaszokat illesztett körívekké alakítja. Az összehasonlító tesztek bebizonyították, hogy az új parancs 75% -os NC-program rövidülést eredményezhet. Továbbá, a lágyabb szerszámpálya csökkentheti a szerszámok kopását is.

edgecam 7

Simító beszúrás ciklus

Az esztergáló felhasználók egy új funkciót fedezhetnek fel a „Sarokletörés” utasítás használatakor. Kifejezetten a beszúrási alaksajátosság első és utolsó sarokpontja letörésének külön kezelésére a ciklus korábban is lehetőséget nyújtott. Az EDGECAM 2022.0 most négy beállítást kínál – Nincs; Első; Utolsó és Mindkettő. Az új funkció jobb szerszámpálya-vezérlést kínál, és megakadályozza az ütközést abban az esetben, ha egy beszúrás közel van a szomszédos elemhez.

Huzalos szikraforgácsolás – új stratégia és kibővített vezérlőtámogatás

Új poszt processzor áll rendelkezésre az AC Uniqua szerszámgéphez. Mivel ez a gépvezérlő az elmúlt időszakban elég népszerűbbé vált, így válaszul az EDGECAM 2022.0 támogatja ezt a vezérlőtípust is. Ezen felül frissítették az Accutex (AU-700 IA) technológiai táblázatait, garantálva ezzel az ügyfelek számára a legfrissebb NC kimenetet.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum