Mennyire digitális a vállalata? Milyen kihívások várnak Önre?

A legfőbb tanulság, amit a vállaltok levonhatnak a technológiai fejlődés által kiélezett versenyhelyzetből, hogy a tervezés mellett a kivitelezés is döntő fontosságú.

A legújabb ipari forradalom újabb kérdéseket és kihívásokat állított a vállalatok elé. Korábban elég volt csupán az adott iparág követelményeinek megfelelni. Az idő múlásával viszont egyre nagyobb hangsúlyt kapott a megfelelő üzleti modell alkalmazása. Emiatt a szervezetek és vállalatok újabb és újabb üzleti modellek adaptálásával próbálták biztosítani a sikeres működésüket.

Az üzleti modell mellett a gyártási folyamatokat is alaposan átalakította a digitalizáció. Ennek eredményeképp hatékonyabbá vált a termelés, ugyanakkor számos új kihívást is a vállalatok elé állított.

Úton a digitalizáció felé

A digitalizáció igen nagy beruházást igényelhet a vállalatoktól. Épp ezért a kisebb cégek sokáig halogatják akár az alapvető eszközök bevezetését is. Ennek eredménye azonban a versenyben való lemaradás lehet.

Így érdemes mihamarabb fenntartható tervet készíteni a digitalizációra és ahhoz tartani magukat. A nagyvállalatok példás rendszereket telepítenek, ezek azonban nem tekinthetők minden szempontból ideálisnak egy kisebb cég számára is. Emiatt érdemes szakértőkre bízni már a tervezést is, ahogy a bevetés és az integrálás folyamatát is.

A digitalizáció útjára lépve fontos, hogy elhatározza magát a teljes vállalat a cél érdekében. Tehát nemcsak a vezetőséget, hanem az összes dolgozót be kell vonni a folyamatba. Ennek része lehet a kiterjedt edukáció mellett a jó példák bemutatása, valamint az előnyök elemzése. Amennyiben lehetőség van rá, mutassuk meg a dolgozóknak, hogy ők személy szerint hogyan profitálhatnak az új megoldásokból.

A digitalizációval átalakuló termelésben a fizikai munkaerő némiképp visszaszorul, ugyanakkor képzett emberekre hatalmas szükség van. Ezt az üzenetet szintén fontos közvetíteni.

Mindent összevetve a digitalizáció egy hosszú folyamat, amelyben érdemes partnerként együttműködnie a teljes vállalatnak.

Milyen kihívásokra kell felkészülnünk?

Az emberi munkaerő visszaszorulásának problematikájáról már szót ejtettünk, ugyanakkor nem ez az egyetlen kihívás, amivel szembe kell néznünk.

Új eszközök, új rendszerek

Az újdonság varázsa persze fokozhatja a lelkesedést a vállalat minden szintjén. Ez jelentheti a dolgozói elkötelezettség növekedését, illetve azt is, hogy jobban bevonódnak a fejlesztésekbe az alkalmazottak. Mindamellett az átállás egy komplex folyamat, amelyben elég időt kell biztosítani az új lehetőségek megismerésére is.

Adatbiztonság

A digitalizáció mellett szóló egyik fő érv az adatgyűjtés egyszerűsödése. Mivel az új eszközökkel már nemcsak a gyűjtés, hanem a rendszerezés, az elemzés és a visszacsatolás is könnyebb, a termelésben igyekszünk minél több paramétert monitorozni.

Az így keletkező adathalmaz azonban bizalmas információ! Gondolnunk kell tehát a megfelelő adatbiztonságra is. Ugyanez igaz a tervadatokra is, illetve minden vállalati információra. A fájlkezelésben segítségünkre lehet egy megfelelően alkalmazott PDM vagy PLM rendszer is, az adatok biztonságát pedig a jól kiválasztott informatikai rendszer garantálja. Megfelelő hálózati védelemmel felvértezve nem kell attól tartanunk, hogy a termelési adatok a világhálón hozzáférhetők lesznek.

Folyamatos fejlesztés

A digitalizáció korával egy olyan új korszakba léptünk, ahol egy pillanatra sem dőlhetünk hátra. Bármikor felbukkanhat egy új, ígéretes technológia és fontos, hogy ezekről időben értesüljünk.

Ha pedig megismertük, hamar döntést kell hoznunk az alkalmazásáról is. Nincs szükségünk minden új technológiára, de ezt a vállalatra vonatkoztatva kell minden esetben értékelnünk.

Folyamatos tanulás

A folyamatos fejlesztés felveti a folyamatos tanulás kérdését is, amit a vállalatnak kell a dolgozói részére biztosítania. A megfelelő képzések segítenek a termelés minőségének fenntartásában. Emellett a munkavállalói elkötelezettség is fokozható az értékes tanulmányi lehetőségek biztosításával.

Rendszerfelügyelet

A mért paraméterek és a kiértékelt adatokat ne csak tároljuk, hanem vonjunk le belőlük hasznos következtetéseket! Nem elég az adatokat gyűjteni, értenünk is kell őket. Erre is számos lehetőségünk van, a megfelelő rendszerek kiválasztásában szakértők segíthetnek.

 

A kihívások persze további kérdéseket vethetnek fel, de alapvetően arra bíztathatjuk a vállalatokat, hogy vágjanak bele a digitális átalakulásba. A versenyképességük és a hatékonyságuk is hálás lesz majd érte.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum