Van drájv? Igen, One Drive Vállalati verzió

A Solid Edge ST9 megjelenése alapvetően megváltoztathatja a tervezési szokásainkat. A Solid Edge fejlesztői -felismerve a mai informatika által adott lehetőségeket- lehetővé tették, hogy a Solid Edge fájlokat “felhő”-ben tároljuk. A szolgáltatások közül a One Drive Vállalati verzió lehetőségét emelem ki. Aki nem szeretné, nem kötelező, használhatja majd az ST9-et a “régi” módszer szerint. De mit is jelent az, hogy a “felhőben” tárolom a dokumentumimat?

Olvasva az internetet, hallgatva a tervezőket, sok elképzelés van a “felhőről”, itt elmondom én mit gondolok róla.

A “felhő” alapú dokumentum kezelést szerintem mindenki használja nap, mint nap, csak nem tud róla, vagy nem tudja, hogy az amit használ az “felhő” alapú. Először tisztázzuk azt, hogy mit értek dokumentum alatt! Minden olyan fájlt, amit elmentünk, elküldünk, megosztunk, letöltünk. Így egy e-mail, kép, Microsoft Office fájl, STEP, Parasolid, TIFF, JPG, DWG, DXF, stb, dokumentumként gondolok rájuk.  Ezek a dokumentumaink, amiken dolgozunk.

Ha valaki gmail-t használ levelezésre, a dokumentumait a felhőben tárolja, ha valaki a Picasa-t használja fotók tárolására, a képeit a felhőben tárolja. Ha valaki a Facebookon képeket, videókat oszt meg,  akkor a “felhőt” használja. Ha valaki levelet küld el partnerének, akkor a felhőt használja. Manapság az okos telefonok is a felhőt használják a dokumentumok, adatok tárolására.

Ha valaki Google Drive-ot ,Dropbox-ot , Onedrive-ot vagy One drive for business –t használ, akkor a felhőt használja a dokumentumok tárolására. Érdekes, hogy már minden felhő alapú szolgáltatás megkapta a “https” protokollt a biztonság miatt. Pár évvel ezelőtt ez a biztonság nem szerepelt alapértelmezett beállításnak, manuálisan kellett beállítani.

One Drive Vállalati verzió

A fentiek közül kiemelném a One Drive vállalati verziót (One Drive for Business), mely kiemelkedő szolgáltatásokat nyújt a többihez képest. Igaz, hogy nem ingyenes, de 1TB tárhely és mindig a legújabb Microsoft Office csomagok, valamint Sharepoint Online is benne van. Gondoljuk meg, hogy havonta otthon hány forintot költünk internetre és TV-re.

Céges környezetben olyan előnyt ad, amely a megfelelő használat esetén könnyen tudunk kamatoztatni. Mivel a One Drive vállalati verziót mögött Sharepoint dolgozik, ezért gyakorlatilag bármilyen üzleti folyamatot rá tudunk húzni. A legegyszerűbb esetben a Sharepoint dokumentum tárat leszinkronizálhatjuk a gépünk egy mappájába. Ez teljesen automatikusan történik. Ezek után úgy tudunk a fájljainkkal dolgozni, mint régen. A mappánkba, helyileg, megvannak a fájlok ezeken dolgozunk és a One Drive vállalati verzió szinkronizálja a Sharepoint és a gépünk között. Ez azt jelenti, hogy a szinkronizált fájlokat bármilyen gépen, eszközön szerkeszteni tudjuk. A partnerünknek egy linket elküldve Ő is meg tudja nézni a dokumentumokat, a nélkül, hogy el küldenénk neki levélben. Így mindig az utolsó verziót, fogja látni, gyártani.

banner_pdm
Solid Edge ST9 dokumentum kezelés újdonságok

Nézze meg a következő videót a működésről.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum