XII. Solid Edge és EDGECAM országos verseny

A tavasszal együtt nem csak a jó idő érkezik meg, hanem az Országos Solid Edge és EDGECAM Verseny is, melynek döntőjére április 12-én, tizenkettedik alkalommal került sor.

Az évek során egyre népszerűbb a PLM csapat által szervezett program, ennek egyik bizonyítéka, hogy több mint 60 pályamunka érkezett be április elejéig az országos versenyre. A megmérettetésre 25 intézményből érkezett pályázat ebből kettő pedig határon túli iskola volt (Szerbia és Szlovákia).

A CAD kategóriában a diákok különféle építmények modellezése mellett akár valós, ipari tervezésben is felhasználható műszaki rajzokat, modelleket pl. kompresszort, munkahengert készítettek pályamunkául. A CAM kategóriában marásra vagy esztergálásra mutattak be megoldásokat.

A döntőfeladatok

Kollégáink zsűrizése után legjobb 20 diák Solid Edge és 10 pedig Edgecam kategóriában indulhatott a múlt heti döntőn, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan az NCT Akadémia adott helyet.

„A XII. Solid Edge és EDGECAM országos verseny ismételten magasra tette a mércét minden tekintetben. Megszokott módon, egy kifejezetten jó hangulatú rendezvény volt, ahol a tanárok és diákok korábbi visszajelzései alapján finom hangoltuk a valós ipari példák alapján készült feladatsort. 
A feladatok sokszínűségét jellemzi, hogy idén a lemez és általános alkatrész tervezés mellett megtalálható volt célérték keresés, szimuláció, formatervezés, tartószerkezet-tervezés és álltalános szereléssel kapcsolatos kihívás is. A tervezés egyik szépsége, hogy a helyes eredményhez sokszor több út vezet. Öröm volt látni, hogy a formatervezős feladatot volt, aki Subdivision modellezéssel oldotta meg, ami egy erős jelzése annak, hogy a modern ipari trendek már a középiskolások számára sem ismeretlenek.  A jól felkészült diákok remekül vették az akadályokat és külön öröm, hogy idén a dobogó csúcsára rendkívül magas pontszámmal egy hölgy állhatott fel.
 „– jellemezte a feladatokat Lukács Krisztián CAD ügyféltámogató mérnök.

„A CAM-es versenyfeladatok az előző évi mintákat követték és jól tükrözik az iparban napi szinten megoldandó feladatokat is:

Az első feladat a 10 kérdéses teszt sor volt, a másodikban a megszokott mérési feladatokkal találkozhattunk, amelyekben szép számban gyűjtötték a pontokat a versenyzők. A 3-5 feladatokban marási és esztergálási környezetben már létező szerszámpályák módosítása volt a feladat egy-egy szempont alapján. Ugyanezekben a feladatokban a többlet pontok begyűjtéséhez a gondolkodásra ösztönző, önálló pálya-létrehozásé volt a főszerep.

A 6. feladat egy meglepetés volt a példafájlok közül: a versenyzőket arra kértük, hogy bütykös tengelyre szimultán 4-tengelyes pályát generáljanak. Természetesen, minden feladatnál az ütközésmentes pályák elérése volt a cél”.-foglalta össze a versenyfeladatokat Récsei Richard CAM ügyféltámogató mérnök.

Dreher sörtúra

A Dreher Sörgyárak alapításának 170. évfordulóját ünnepli ebben az évben. Ez alkalomból, valamint a helyszín kulturális és ipari öröksége okán a tanárokat egy gyárlátogatásra vittük el, míg a diákok a döntő feladatait oldották meg. A túra során először egy filmet tekintettünk meg a kezdetektől napjainkig, majd ellátogattunk egy kisebb sörműhelybe, ahol a legmodernebb sörtrendeket szimbolizáló új söröket készítenek.

fotó: https://www.dreherzrt.hu/markaink_oldal/ANTL/

Ezután következett az eredeti állapotában a mai napig fennálló és működő nagy rézüstöket tartalmazó központi sörműhely látogatása. A túra alatt rengeteg érdekes információt kaptunk idegenvezetőnktől a sörkészítés technológiájáról és az alapanyagokról.

A túra végeztével visszatértünk az Akadémiára, ahol a diákok már elkészültek a feladatokkal. Szakítva a korábbi pizzaebéd hagyományával, frissen készült hotdogokkal csillapíthatták éhségüket a versenyzők, míg kollégáink a feladatok javításával foglalatoskodtak.

Végül megszületett az eredmény is.

 

NYERTESEK

SOLID EDGE (CAD) KATEGÓRIA

SOLID EDGE KATEGÓRIA NYERTESEI
  1. helyezett: Ágoston Viktória / Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont – Magyarkanizsa (felkészítő tanár: Tóth Béla)
  2. helyezett: Oláh Illés / Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont – Magyarkanizsa (felkészítő tanár: Tóth Béla)
  3. helyezett: Freytag Bence Artúr/ Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium (felkészítő tanár: Megyeri Balázs)

Solid Edge különdíj: Ignacz Patrik/ Energetikai Technikum és Kollégium (felkészítő tanár: Barkovics Lajos)

 

EDGECAM (CAM) KATEGÓRIA

EDGECAM KATEGÓRIA NYERTESEI
  1. helyezett: Tihanyi Márton / Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium (felkészítő tanár: Tihanyi György)
  2. helyezett: Krár András / Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium (felkészítő tanár: Tihanyi György)
  3. helyezett: Domonkos Balázs / Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum (felkészítő tanár: Dékány Péter)

 

A dobogósok a verseny támogatói jóvoltából értékes nyereményekkel távozhattak. A verseny sorozatos támogatását ezúton is köszönjük nekik!

Archívum