Solid Edge 2019 – CAD helyett portfólió

A Solid Edge 2019 fejlesztései okán nincs értelme csak a CAD funkcionalitást kiemelni, hanem hátrébb lépve, az egész termékpalettát érdemes áttekinteni. Ez a termékcsalád a névváltozással együtt jött létre, a korábbi ST verziókat az évjárathoz kötött verziónév megadása váltotta fel, így könnyebben beazonosítható a használt szoftver. A Solid Edge eddig is nagyon sok területet fedett le, ennek is köszönhető, hogy számtalan multinacionális vállalat is használja alapvető fejlesztési eszközként, de mostantól ez tovább bővül.

Solid Edge 2019 – CAD funkcionalitás

ParasolidA Parasolid geometria magon futó alapmodellezési eszközökön hatalmas változások nem történtek, hisz így is az egyik legjobb alternatívát nyújtja a felhasználóknak köszönhetően annak, hogy egy modellen alkalmazható a modelltörténet alapú modellezési metódus és a Szinkrontechnológia (intelligens direktmodellezés), ami unikális előnyt biztosít tervezéskor. A fejlesztés itt inkább a felhasználói igények kielégítésére irányult, ezért is került beépítésre az Automatikus egyszerűsítés. Ez a továbbfejlesztett funkció nemcsak a nagy szerelések kezelhetőségének a határait tolja ki, hanem tervezési adatok védelmére is szolgál, miután a lényegi részek automatikusan lekapcsolhatók a modellekről. Egy másik hasznos fejlesztés a belső térfogatok automatikus kialakítása, amely jól alkalmazható hálómodell B-rep testté alakításakor, de CFD vizsgálat esetén a geometria előkészítésének egyik nélkülözhetetlen eszköze.

A korrekt darabjegyzék érdekében a flexibilis csövek létrehozásának és használatának módja is újra lett gondolva, így a célgéptervezők mostantól kezdve egyszerűbben modellezhetik le a hidraulikus és pneumatikus tömlőket, csöveket. De olyan újdonságok is belekerültek a szoftverbe, mint a Költségtervezés lemezalkatrészek esetén vagy reteszhornyok egyszerűbb használata.

Solid Edge 2019 – Konvergens modellezés

Ez a kiterjesztett modellezési lehetőség a Solid Edge előző verziójában jelent meg, melynek célja, hogy a hálómodellek (stl, obj, facet jt, stb…) szerkeszthetőek legyenek hasonlóan, mint a natív geometriák. Ebben az egészben a legérdekesebb, hogy anyaghozzáadási és eltávolítási műveleteket hajhatunk létre a beolvasott háló modellen, ha az zárt geometria. Hibás geometria esetén automatikus javítás futtatható, amelynek az eredménye a zárt test, így további műveleteket végezhetünk a modellen. A szkennelt állományokból készített stl fájlok a továbbfejlesztett Reverse Engineering eszköztárának köszönhetően tovább finomíthatóak. Az Automatikus felismerést használva analitikus helyettesítőgeometriák készíthetőek a hálóból, így ezek segítségével már is a szerelésbe illeszthető a korábban „dumbnak” hitt test. Már olyan műveletek is támogatják a Konvergens modellezést, mint a Felületcsere, Lekerekítés vagy a Felülettörlés.

Solid Edge 2019 – Generatív tervezés

Generatív tervezés esetében topológiai optimalizálásra kell gondolnunk, amely egy jövőbe mutató technológia, amelynek elterjedése erősen kötött a 3D nyomtatás penetrációjához. Miután a Solid Edge mindig is az élen járt ilyen technológiák implementálásában, így a 2019-es verzió is kapott egy ráncfelvarrást ezen a területen is. A végeselemes megoldáson alapuló alakoptimalizációs megoldás eredményeként csökkenetett tömegű alkatrészt kapunk, amely jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé drága alapanyagok használata esetén. Az előző ST10-es verzióban megismerkedhettünk a technológia sajátosságaival, minthogy az eredmény egy hálómodell, de ez jól kezelhető, szerkeszthető a Konvergens modellezésnek köszönhetően.

Solid Edge 2019 - megmunkálási beállítások

A frissítésnek köszönhetően figyelembe vehető a gravitációs erőtér, mint terhelés, de kényszerként megadható elmozdulás is. A Megmunkálási beállításokban új opciók érhetőek el, amellyel szabályozni lehet az optimalizálás eredményeként létrejövő modellt. Arra is van lehetőség, hogy a vizsgálatokat csak előkészítjük és kötegelten futtatjuk le egyszerre, amikor nincs aktív használatban a számítógép, így kihasználva a nagyobb kapacitást.

Solid Edge 2019 – Végeselemes analízis

A Solid Edge Simulation, mint az SE végeselemes modulja az NX Nastran megoldót használja, amely egy új algoritmust biztosit a nagyobb, több szabadságfokkal rendelkező feladatok megoldásához. De nem csak ilyen architekturális újítás található az új verzióban, hanem az időben lineárisan változó hőtani folyamatokat is lehet vizsgálni, így az ügyfelek komplexebb analízisnek vethetik alá terveiket. Olyan apróságra is odafigyeltek a fejlesztők, hogy a magenta szín letiltható a posztprocesszáláskor, eleget téve a „Patran” felhasználók kiértékelési beállításainak, hisz ott az alacsony feszültségű részek sötétkékkel vannak megjelenítve. A csavarkapcsolatokban ébredő feszültségek, terhelések mostantól lekérhetőek.

FloEFD for Solid Edge - áramlás vizsgálat

A FloEFD for Solid Edge is egy házon belüli megoldássá vált a Mentor Graphics felvásárlása után, így az egyetlen számitógépes folyadékdinamikai (CFD) analízis szoftver, amely teljesen ingtegráltan érhető el a Solid Edge-ben. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy folyadékok és gázok áramlását vizsgálja valós körülmények között, ”mi van, ha” helyzeteket hasonlítson össze és hatékonyan vizsgálja a folyadékáramlás, hőátadás és az ezekhez kapcsolódó erők hatásait a korai fázisú terveiken.

Solid Edge 2019 – P&ID, Piping Design

A 2019-es verzió égisze alatt egy teljesen új szoftvercsalád jelent meg, amely csővezetékezési diagramok készíthetőek és asszociatívan összekapcsolhatóak a 3D csőhálózattal. A szabványosított P&ID diagramok segítségével a komplett folyamat nagyon gyorsan összeállítható, a kiegészítő információk pedig segítséget nyújtanak a technologizáláshoz mindezt a 2d egyszerűségével.

Solid Edge - csőhálózat tervező modul

A Piping Design vagy csőhálózat tervező modul segítségével a Solid Edge felületén keresztül készíthető nagyon komplex 3D-s csőhálózat, amely támogatja az ipari szabványokat és automatizmusokkal segíti a terv elkészítését, szükség szerinti utólagos módosítását. A kinyerhető izometriának köszönhetően egyszerűen értelmezhető, teljesértékű gyártási- és szerelési dokumentáció jön létre, amellyel a komplett rendszer gyorsabban és kevesebb hibával telepíthető le.

Solid Edge 2019 – PCB tervezés, Elektromos tervezés

Nem kérdés, hogy ennek a szoftvercsaládnak az a feladata, hogy az eddig mereven elkülönített mechanikai és elelektromos, elektronikai tervezés folyamatokat közelebb hozza egymáshoz. A PCB különálló alkalmazás böngészőben futtatható, ahol 2d-s sematikus ábrát lehet létrehozni, majd ezt felhasználva át lehet emelni a PCB tervezőbe. Itt egy minden igényt kielégítő nyomtatott áramkört lehet létrehozni, amely kezelését 2d-s elrendezési nézet és 3D-s modell nézet támogat. Interaktívan, egér gesztusokkal szerkeszthetőek az áramkörök útvonalai, megkönnyítve a tervváltozatok létrehozását. Az itt létrehozott tervadat átemelhető a Solid Edge-be azért, hogy teljesértékű elektromechanikai tervet hozzunk létre. Természetesen, a nyomtatott áramkörök más szoftverekből is beolvashatók és szerkeszthető a szabványos IDF formátumon keresztül, így nem kell aggódni, ha Eagle-ből, Altiumból jönnek az adatok.

Solid Edge 2019 + PCB = elektromechnaikai terv

Kapcsolási rajzok, kábelkorbácsok létrehozásához további Mentor Graphics-os technológián alapuló megoldásokat lehet igénybevenni. Ezeket az adatokat ezután átvehetjük a Solid Edge-be, hogy lehetővé tegyük a 3D megjelenítés létrehozását, az útvonalirányítási funkciók elvégzését és a szükséges információk visszajuttatását a vezetékrendszerhez. Ideális példa erre, hogy a kapcsolási rajz tervező alkalmazásban a vezetékek hossza kevés. Amikor ezeket az adatokat a termék teljes 3D-s modelljével átvesszük a Solid Edge-be, a hosszadatok visszaadhatók a Solid Edge-ből, így teljes információ visszacsatolás történik.

A két rendszer asszociatív módon együtt működik, így bármelyik rendszerben végrehajtott változtatás szükség esetén átvehető. Ha valós időbeni párhozamos tervezést végzünk a hálózaton keresztül (az összekapcsolt mód használatával), akkor azonnali visszajelzést a mechanikai és az elektromos tervező is a változásokról.

Solid Edge 2019 CAM Pro

Lehet, hogy nem találkozott még ezzel névvel, de ez lényegében a Solid Edge nagytestvérének, az NX CAM-nek az alap 3 tengelyes maró és esztergálási funkcióit összefogó csomagja. A Solid Edge-vel ugyanolyan könnyen fog együtt működni, mint a többi szoftverek modelleivel. A fejlesztések során a PMI-ként megadott tűrésezett méretek alapján is végezhető megmunkálás, de néhány új adaptív nagyoló művelet is belekerült ebbe a csomagba.

A Solid Edge hagyományosan jól működik együtt az egyik legnépszerűbb CAM alkalmazással az Edgecam-mel és ez a 2019-es verzióra is érvényes. Ez a CAD/CAM párosítás nagyon kedvelt a megmunkálással foglakozó vállalatoknál.

Solid Edge 2019 Technical Publication

Néhány verzióval ezelőtt jött létre az együttműködés a Solid Edge és a QuadriSpace között, amely azóta is nagyon jól működik a szoros integrációnak köszönhetően. A digitális, interaktív műszaki dokumentáció már a végleges terv elkészítése előtt létrejöhet és a tervezés előrehaladtával folyamatosan frissülhet a magasz szintű együttműködésnek köszönhetően.

Solid Edge Követelmény- és változáskezelés

Ennek a kiegészítésnek a hátterét a Siemens ALM adja és lehetővé teszi, hogy gyorsan rögzítse, megszervezze, megoszthassa és dokumentálja projektjei követelményeit. Ez egy felhőalapú szolgáltatás formájában jön létre, amely a Siemens Polarion-ra épült.

Solid Edge 2019 - Követelménykezelés

Ez azt jelenti, hogy értékesítési vagy technikai változtatási kéréseket fűzhetnek a projekthez. Ezután a tervező vagy a mérnök hozzáférhet ezekhez az adatokhoz a Solid Edge interfészen keresztül, teljesítheti ezeket a követelményeket, megjegyzéseket készíthet, és végül címkézheti az eredményeket az egyes követelményekhez.

Solid Edge Adatkezelés

Az elmúlt évek döntésének köszönhetően a Sharepoint alapú adatkezelés kivezetésre kerül a közeljövőben és a helyét a Teamcenter veszi át azon ügyfeleknél, ahol több tervező dolgozik együtt. Ahol ez nem igény, ott használható a Solid Edge beépített adatkezelési eszköztára, amely egyben előszobája is a Teamcenter irányba való továbblépésnek.

Solid Edge 2019 - Adatkezelés

A Solid Edge 2019 Teamcenter integrációja lehetővé teszi a tervezési adatokkal való kapcsolat nélküli (offline) munkát. Létrehozhat új komponenseket, modelleket kapcsolat nélküli munka során és feltöltheti azokat, amikor visszaér az irodába a Teamcenterhez való csatlakozás utám.

Megoszthatja információit partnereivel az ingyenesen elérhető Solid Edge Portálon keresztül. A fejlesztő ingyenesen elérhető 5Gb tárhelyet és a garantált biztonságos adatmegosztást biztosít az ügyfeleknek. A Solid Edge Portál lehetőséget nyújt szerelések esetén az egyes elemek kikapcsolására, elrejtésére, kérhet automatikus robbantást a szerelésről. Megnézheti és véleményezheti a kapott modelleket, összeállításokat. Az észrevételeit közvetlenül a modellen helyezheti el, melyek a modellel együtt lementésre kerülnek.

Solid Edge licenszelés, konklúzió

Az előző verziókhoz képest számos területen fejlődött a Solid Edge, de igazából a teljes portfólivá való előrelépés az igazi újdonság. Sok minden változott, de a Siemens PLM Software licenszelési politikája nem. Ezt azt jelenti, hogy versenytársaival szemben továbbra is lehet öröklicenszt vásárolni Solid Edge-ből, amelynek segítségével az ügyfél mindig hozzá fog férni saját adataihoz. Természetesen már évek óta elérhető a rövid- és hosszútávú licenszbérlési lehetőség, amely azoknak nyújt nagy segítséget, akik projektekben gondolkoznak, vagy eseti alkalommal van szükségük Solid Edge-re.

Tudjon meg többet a Solid Edge 2019-ről: http://enterprise-group.hu/plm/solidedge2019

Solid Edge 2019 konzultáció: https://enterprisegroup.hu/plm/esemenyek/solid-edge-2019-ujdonsagok-konzultacio

Solid Edge 2019 kipróbálási verzió: http://enterprise-group.hu/plm/solidedge2019/ingyenes-probaverzio

Solid Edge ügyféltámogatás: https://enterprise-group.hu/plm/support

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum