A pódium legfelső fokán

Alig egy hónapon vagyunk túl az évből, de már várjuk a tavaszt, a baráti sörözéseket, az este nyolc utáni életet, a maszk elhagyását. Sejtem mindenki hasonlóan van ezzel. Ebben a szürke januárban történtek azonban nagyon pozitív „meglepetések”, amikre kifejezetten büszkék vagyunk.

Erős évkezdés

A tavalyi év kemény munkája kifizetődött, az Enterprise Group Siemens PLM csapata két fontos díjat is kapott a Siemens éves partnertalálkozóján a Converge eseményen. Mindkettőre nagyon büszkék vagyunk, arra meg különösen, hogy a Siemens Gold partnerséget 2021-ben Magyarországon kizárólag mi mondhatjuk el magunkról. Természetesen nincs idő láblógatásra, megyünk tovább az eddigi úton, ami egy igen jó iránynak ígérkezik.

Ahogy azt bizonyára többen tapasztaltátok, ígéretünkhöz híven, idén tovább növeltük a fordulatszámot, ami az ingyenes tudásmegosztást illeti. Hetente jelentkezünk új tartalmakkal itt a blogon, Youtube csatornán, illetve a Facebook oldalunkon. Ha érdekel titeket az NX világa, akkor néhanapján nézzetek körül a felsorolt platformokon, biztosan akad számotokra is olyan új információ, ami megkönnyítheti a napi munkátokat.

NX múlt, jelen, jövő

Kifejezetten örülök neki, hogy az NX fejlesztői csapata az elmúlt években nem csak a speciális modulokat, környezeteket fejleszti, hanem a mindennapi tervezéshez szükséges eszközöket is. Nem lehet azonban elmenni pár olyan régi és új funkció mellett, amik valljuk be, nem igazán képezik a napi munkánk részét.

NX-ben rács készítés és implicit modellezés

Az additív megmunkálás térnyerésével, egyre több lehetőségünk van például 3D nyomtatni olyan geometriákat, amik eddig gyártásra alkalmatlanok voltak. Bizonyára többen találkoztatok már NX-en belül a Lattice paranccsal, ami az NX 11-ben mutatkozott be. Ha kimaradt volna, készítettem egy rövid videót hogyan is működik:

Biztosan sokan ismeritek azt a szót, hogy implicit, ami rejtettet vagy közvetettet jelent. Létezik implicit függvény, implicit tanulást etc. de implicit modellezés? Ilyen is van, méghozzá az NX 1953-as verziójában. Rendben, benne van, de mi ez? A pontos leírásra ezt a cikket tudom leginkább, ajánlani, https://help.leapfrog3d.com/Geo/4.0/en-GB/Content/implicit-modelling.htm még a magyar Google fordítása is egészen emészthető. A lényeg, hogy bármilyen importált testet, különböző geológiai elemekkel tudunk kitölteni, általunk megadott méret beállításokkal. Erről is készítettem egy videót:

Akit esetleg mélyebben érdekel az implicit modellezés, annak ajánlom ezt a Siemens-es videót, ami még részletesebben mutatja be a felhasználási lehetőségeket.

Egy csipet Mold Wizard

Már számtalanszor említettem, a kedvenc NX modulom a Mold Wizard. Az egyik fontos újdonság a 1953-as verzióban a kilevegőzés, angolul Vent használata. Eddig, ha kilevegőzést kellett készítenünk, akkor a standard modellezési funkciókra kellett hagyatkoznunk. Az alábbi videóban egy kis ízelítőt mutatok abból, hogyan könnyíti meg a napi tervezői munkát ennek a parancsnak a használata:

Zárásképp

Január utolsó péntekén megjelent az NX 1953-as főverzió első karbantartási csomagja, a 1957. Ahogy tettük ezt eddig is, ez a karbantartási csomag is elérhető a támogatói honlapunkon, bármikor egy regisztráció vagy bejelentkezés után letölthető.
Idén is számos webinarral készülünk meglepni ügyfeleinket. Az első ilyen típusú NX előadás február 25-én lesz, melyre már lehet jelentkezni.
Remélem tudtam most is valami újat mutatni nektek, jövő héten jelentkezünk megint, friss tartalommal.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum