A Siemens és a Nissan együttműködik az új Ariya crossover elektromos autó gyártósorainak digitalizálásában

Siemens, az automatizálás és az ipari szoftverek vezető gyártója, a Nissannal együttműködve építi fel az új és teljesen elektromos crossover, a Nissan Ariya gyártósorait a vállalat japán Tochigiben található üzemében. A két vállalat a régóta fennálló együttműködésükre alapozva teszi mindezt ugyanis a Nissan már korábban is használta a Siemens Digital Industries Software portfólióját terméktervezésre és a gyártás optimalizálására. A valós és a digitális világot összekötve lehetővé válik a Nissan számára, hogy a termékéletciklus-menedzsment (PLM) platformokon keresztül összekapcsolja a legkülönbözőbb információforrásokat.

“Az új gyártósorok sikeres elindítása mérföldkő a két vállalat együttműködésében” – mondta Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja és a Digital Industries vezérigazgatója. “A klímaváltozás és a szigorú környezetvédelmi előírások erőteljesen ösztönzik az elektromos hajtásláncok fejlesztését. Minden élvonalbeli technológiánkat betesszük ebbe az együttműködésbe, hogy lehetővé tegyük a rendkívül rugalmas, hatékony és fenntartható autógyártást.”

“A Nissan Intelligens Gyárunkban, Tochigiben, a mobilitás jövőjét építjük. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak a munkakörnyezeten javítsunk, hanem egyben egy zéró kibocsátású gyártási rendszert is megvalósítsunk. Az új elektromos járműgyártó gépsorunk digitalizálásához az innovációs partnerünket, a Siemenset választottuk, aki az ipari automatizálás és digitalizálás egyik vezető vállalata és rendelkeznek a szükséges szakértelemmel ezen a területen” – fejtette ki Teiji Hirata, a Nissan Motor Co., Ltd. járműgyártási mérnöki és fejlesztési részlegének vállalati alelnöke.

A Nissan újonnan kifejlesztett elektromos hajtásláncának rendszerarchitektúrája a hajtáslánc feldolgozásának és összeszerelésének szabványosítását célozza. A rendszer Siemens PLC Simatic S7-1500, ET200SP I/ O adatátviteli modulját tartalmazza, ami nem más összességében, mint a Siemens One Single Solution (OSS). A Profinet végponttól végpontig tartó adatkommunikációt hoz létre a tereptől az irányítási szintig, és a TIA Portal elnevezésű mérnöki keretrendszer teljes mértékben integrálja az összes automatizálási eszközt. Így biztosítva maximális hozzáférést a teljesen digitális automatizálási folyamathoz, a digitális tervezéstől az integrált tervezésig és az átlátható működésig. Az intelligensebb autók több és nagyobb teljesítményű elektronikus vezérlőegység (ECU) meglétét igényelik – ahogyan az új Nissan Ariya esetében is van.

A Siemens Sidis Pro diagnosztikai komissziózó rendszerét, amelyet már számos autógyárban alkalmaznak világszerte, a Nissan új gyártósorán az ECU-kba történő adatbeírás és az autóipari elektromos alkatrészek ellenőrzése céljából alkalmazzák. A Sidis Pro, a fejlett járműdiagnosztikai és ellenőrzési adatkezelő rendszer optimális támogatást nyújt az ellenőrzési folyamatokhoz biztosítva az autógyártási folyamat minőségét. A Sidis Pro szerverfunkciókkal kezeli az adatok széles körét, hozzájárulva a gyártósorok digitalizálásához. Maximális rugalmasságot tesz lehetővé az autógyártásban, mivel a gyártási tervtől függően is könnyen módosítható, és a változások gyorsan adaptálhatók. Ugyanaz a szoftver használható különböző alkalmazásokhoz, ami lehetővé teszi a rendszer szabványosítását, és biztosítja, hogy kevesebb erőforrás több feladatot végezzen akár más gyártási helyszíneken is. A Siemens továbbra is támogatja a Nissant a gyártóüzemek digitalizálásában és hozzájárul a Nissan Intelligens Gyár víziójának megvalósításához.

Forrás: https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/siemens-and-nissan-collaborate-digitalize-production-lines-new-crossover-electric

 

Archívum