CAM fejlesztés a Manz Hungary Kft-nél

Az Enterprise Group PLM üzletága és a Manz Hungary Kft nagyszerűen együttműködik tervezés és gyártástervezés területén, kihasználva a Solid Edge és az Edgecam adta lehetőségeket. Utóbbinál egy többszereplős fejlesztés eredményeként egyes munkadarabok gyártási idejét a töredékére csökkentették.
http://www.manz.com/worldwide/worldwide-production-detail/209/
http://enterprisegroup.hu/plm
http://support.eplm.hu/default.aspx

Az Enterprise Group közreműködésével lehetőségünk nyílt ellátogatni a napenergiai, képernyőpanel és precíziós elektronikai berendezéseket gyártó Manz AG magyarországi leányvállalatához, a Manz Hungary Kft.-hez, ahol megtudhattuk, hogyan nyújt segítséget munkájuk során az Enterprise Group által biztosított szolgáltatások köre. Kameránk előtt Gyönyörű Attila, az Enterprise Group CAM termékvonalának vezetője, valamint Juhász Csaba, a Manz Hungary Kft. termelésvezetője beszélt a megvalósult fejlesztésekről, valamint a felhasznált szoftverekkel szerzett tapasztalatokról.

A németországi központú Manz AG a világ egyik vezető high-tech berendezéseket gyártó vállalata. A vállalat alapítása óta, az automatizálási megoldásaikat folyamatosan fejlesztve már teljes gyártósorokat, gyáregységeket telepítenek és valósítanak meg a világ számos pontján. A vállalat 6 technológia, az automatizálás, a lézertechnológia, a vákuum bevonatolás, a nyomtatás, a méréstechnika és a nedveskémiai folyamatok területén nyújt gépészeti megoldásokat. Németországon kívül Magyarországon, Szlovákiában, Olaszországban, Kínában és Tajvanon van gyáregysége, valamint kereskedelmi képviselettel rendelkezik az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Indiában.

A magyarországi gyáregység 90 fős alkalmazotti létszámmal működik. A debreceni telephelyen elsősorban automatizálás és robotizálás eszközeinek alkatrészgyártásával és alépítmény gyártásával foglalkoznak. Termékeik, automatizálási rendszereik a napelemgyártással, érintőképernyős telefonok gyártásával, illetve a lítium-ionos akkumulátorok gyártásával foglalkozó vállalatoknak készülnek.

A gyáregységben 2010-ben új szemlélet szerint alakították át gyártási folyamatot. Ebbe beletartozott a telephely gépeinek, gyártóegységeinek elrendezése, a gyártási struktúra átszervezése, valamint a folyamatok optimalizálása is. Ezen átalakítás részeként működtek együtt a Solid Edge és Edgecam támogató csapattal, akik szoftveres és technológiai segítséget nyújtottak a kívánt célok eléréséhez. A Manz Kft. az Enterprise Group szoftveres megoldásai közül a Solid Edge szoftvert már 2006 óta használja, a program azonban még jelentős tartalékokat és további kihasználható lehetőségeket nyújtott a fejlesztésekhez.

Az Enterprise Group PLM üzletága által forgalmazott Edgecam szoftverük kihasználtságát is tovább javították, melynek köszönhetően komoly csökkenést tudtak elérni a beállási és mellékidőkben. Az átalakítás részeként a legtöbb programozási feladatot már önálló programozói csoport végzi, valamint a szerszámbemérést is a géptől függetlenül, külön munkacsoport végzi. Ezzel a megoldással sikerült jelentősen növelni a gép megmunkálásra fordított idejét. Gyönyörű Attila kiemelte, hogy az Edgecam további előnye, hogy a hasonló alkatrészek megmunkálásának programozása tovább gyorsítható a hasonlóságok kihasználásával. A németországi Manz gyárban létrehozott makrókat minden további megkötés nélkül tudják alkalmazni a magyarországi egységben is. A közös adat- és tudásbázissal tovább csökkenthették az alkatrészek programozási idejét és ezzel a programozók leterheltségét is.

Az Edgecam stratégiakezelője olyan további előnyöket nyújt, mint az automatikus alaksajátosság felismerés és a hozzá kapcsolódó szerszámozási és megmunkálási stratégia ajánlások. Ez mindamellett, hogy felgyorsítja a technológia kidolgozását, stabilitást is nyújt, hiszen függetlenül a programozó személyétől, mindig megfelelő minőségű megmunkálási technológiát és szerszámpályákat tudnak szolgáltatni a szerszámgépekre. Ehhez hozzájárult, hogy a Manz Kft. feltöltötte a rendelkezésre álló szerszámokat és a hozzájuk tartozó technológiai paramétereket a szoftverbe, így specifikusan, mindig az adott gyártási környezetben legjobban alkalmazható paramétereket kínálja fel a program. Külön előnyt jelent, hogy az Edgecam képes kommunikálni a szerszámbemérővel, így a szerszámbemérésből származó adatokat is egyszerre tudja továbbítani a szerszámgép vezérlése felé.

Juhász Csaba hozzátette, hogy az Edgecam használatával nem csak a szerszámpályákhoz jutnak hozzá, hanem a megfelelően kialakított és biztonságosan alkalmazható készülékezést és felfogási rendszert is ki tudják alakítani, melyhez a Solid Edge szoftvert alkalmazzák. Kiemelte, hogy a belső hálózat és az egyes informatikai egységek közötti kommunikáció megoldásával nem csak komoly adatbiztonságot, hanem jelentős gyártási idő csökkenést tudtak elérni.

A szoftveres és kommunikációs lehetőségek kihasználásával, illetve fejlesztésével, valamint több terület szakértőinek bevonásával sikerült elérni, hogy a Manz Kft. gyártási folyamatainak ideje az addigi idők töredékére csökkenjenek. Juhász Csaba megemlítette, hogy egy konkrét hegesztett szerkezet megmunkálási, gyártási idejét az addigi 16-18 óráról sikerült 2,5 órára csökkenteni. Ezt a jelentős csökkenést többek között a programozási módok és a szoftveres ütközésvizsgálatok alkalmazása is elősegítette, mivel, többek között, már sokkal kisebb szerszámkiemelések mellett is biztonságosan futtathatóvá váltak a programok.

Az Enterprise Group által nyújtott szoftveres támogatással a Manz Kft.-nél olyan jelentős fejlődést tudtak elérni, melynek köszönhetően már a kínai testvérvállalatukkal is konkurálni tudnak. A szoftvereken túl azonban feltétlenül meg kell említeni az Enterprise Group magyar nyelvű, folyamatos terméktámogatását és tanácsadását is, ami szintén kulcsszerepet játszott a Manz Hungary Kft. gyártási folyamatainak felgyorsításában és termelésének optimalizálásában.

Forrás: https://www.cnc.hu/2014/07/manz-hungary-kft-esettanulmany

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum