Digitalisipar.hu, avagy búzától a kenyérig

Változás, ez az a szó, ami állandóan érvényes körülöttünk. Minden változik és ez igaz az ipar minden területére. Az Ipar 4.0 kezdi belopni magát a hétköznapokba, a digitális világ nélkül már nem megyünk semmire, ha nem tehetünk ellene, akkor legalább használjuk ki az előnyeit és lehetőség szerint kerüljük a hátrányait.

Mi is az a digitalisipar.hu weboldal?

A weboldal középpontjába igyekeztünk keresni egy olyan, mindenki számára érthető dolgot, ami meghatározza a mindennapjainkat és régmúltra nyúlik vissza az eredete. Több befutó is volt, de végül a kenyérre esett a választás, mert mire a búzából az egyik legalapvetőbb élelmiszer az asztalunkra kerül számtalan folyamaton megy keresztül, amely segítségével jó párhuzamot lehet vonni az iparban lezajló változásokkal, a digitális ipari forradalommal. Tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy a digitális ipar víziója úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér, ez ma még túlzásnak hangzik, de tíz év múlva már máshogy fogunk visszatekinteni ezekre a mondatokra. Igyekszünk segítséget adni, hogy mitől válik egy cég digitálissá, hogy milyen előnye van a 3D-s tervezésnek, miért fontos az adatok helyes kezelés és még lehetne sorolni. Egy kicsit mindenki magára fog ismerni az oldal olvasása közben – hisz ez volt a cél – de, új inspirációkat kaphat, hogy milyen irányba célszerű fejleszteni a vállalkozását, vagy a munkahelyét ahol dolgozik.

digitalisipar_hu
www.digitalisipar.hu

Már használok CAD/CAM/CAE megoldásokat, akkor a cégem Ipar 4.0 kompatibilis?

Erre nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Az, hogy valaki már használ tervezéshez CAD rendszert, mondjuk Solid Edge-t, attól még számtalan buktatóval találkozhat. Talán úgy lehetne megfogalmazni szoftveres oldalról, hogy törekedni kell a lehető legmagasabb fokú digitális adat, tartalom előállítására és kezelésére, amelyek segítségével, elemzésével még tökéletesebb berendezéseket, eszközöket lehet tervezni, gyártani, amelyek továbbfejlesztése a vásárlói visszajelzések alapján is történhet. Az első fontos dolog, hogy közös nyelvet beszéljünk, amikor a digitális vállalat, vállalkozás kerül szóba, igyekeztük összeszedni azokat a pontokat, amelyek ebbe az irányba terelnek egy céget. Az is kijelenthető, hogy egy vállalkozás nem attól válik digitálissá, hogy mindent magára akar erőltetni, hanem attól, hogy a rá jellemző pontokat használja, kihasználja és keresi a digitális továbblépés, fejlődés lehetőségeit.

Van példa a digitális ipar irányába való elmozdulásra a KKV szektorban?

Örömmel kijelenthetjük, hogy van, egyre több van. Említhetnénk azt a győri telephellyel is rendelkező célgépek építésével foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozást, amely adatbázis alapon csoportmunkában tervez és oszt meg adatokat ügyfeleivel, beszállítóival. A kinyomtatott gépkönyvek, használati utasítások helyett interaktív pdf-eket használnak, csökkente a papíralapú információáramlást, az általuk tervezett gépek képesek a magasabb fokú kommunikációra, egyedi alkatrészeket 3D-ben nyomtatnak ki, de odafigyelnek arra is, hogy az alkalmazottak a digitális, XXI. századi körülmények között dolgozhassanak, alkothassanak és még nem is említettük a VR/AR nyújtotta lehetőségeket, amelyek a bevezetése lesz a következő lépésük.

Ez az ajtó mindenki előtt nyitva áll, megoldásainkkal, világlátásunkkal szeretnénk minél több ügyfelünknek segíteni, hogy be tudjon lépni rajta. Jó böngészést!

Beosztás: ügyféltámogatási vezető
Szakterületek: gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása

Szakmai életút:
Egyetemi tanulmányaim alatt találkoztam a 2d-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akartam minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen ismertem meg a feleségem, aki Solid Edge-t tanult és ő ajánlotta, hogy nézzem meg, mert szerinte jó alkalmazásról van szó, ekkor 2000-et írunk.

A szerző további cikkei »