Élletörés egyszerűen, ügyes eszközökkel

A technológia fejlődésével a gyártás is átalakulóban van, gondoljunk csak az additív gyártásban rejlő lehetőségekre, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a forgácsolás eltűnne. A Siemens fejlesztői így nem csak a legkorszerűbb technológiákkal foglalkoznak: tudják, hogy annak ellenére, hogy egy szeletet a tortából kivesz a 3D-nyomtatás, azért a hagyományos eljárásokat is lehet még hatékonyabbá tenni.

Letörések programozására kiadott új műveletelem bemutatása:

A decemberben megjelent 1953-as NX verzió számtalan újdonsága közül a letörések programozására kiadott új műveletelemet mutatom be. Nem kérdés, lehetett korábban is letörést programozni, de eddig mindig meg kellett mutatni a letörendő éleket. Egyszerű alkatrészeknél ez nem is okozott eddig se problémát, de amikor bonyolultabb darabon rengeteg élt kellett kijelölni, az még az NX intelligens éllánc-kijelölésének használatával is eltartott egy darabig. Az új műveletelem tartalmaz egy élkereső algoritmust, amivel jelentősen megkönnyítik a dolgunkat. Az alapfeltevés itt az, hogy minden szerszámtengelyre merőleges sík élét le akarjuk törni. Különféle opciókkal ezt szűkíthetjük kedvünkre.

Beépítésre került továbbá egy, a maradékmodellek használatához hasonló funkció, hogy azokat az éleket, amiket korábbi műveletekkel már letörtünk, azokat még egyszer ne járja végig a szerszám. Így nem nekünk kell a korábbi műveletelemek eredményét figyelnünk, az NX megteszi helyettünk.

A modellen rajta lévő letörések programozására is kijött kissé korábban egy műveletelem, így, a kettő együtt már kellő hatékonysággal oldja meg a prizmatikus darabok élletörését számunkra.