Enterprise Group – PLM üzletág – A 10 éves visszatekintés II. rész

A 2012-es esztendő nyara forróra sikeredett a CAD/CAM/PLM piacon. Egy sokéves történet véget ért, de tudjuk, hogy valaminek a vége, mindig valami másnak a kezdetét is jelenti. Korábban a gépészeti megoldásokat értékesítő szoftverforgalmazókra az egyesülés, az összeolvadás volt a jellemző, mígnem az az izgalmas nyár be nem köszöntött. Akkortájt a Siemens PLM (napjainkban a Siemens DIS) még egy forgalmazót keresett a portfóliójának képviselésére és ezt a korábban Siemens gyökerekkel rendelkező Enterprise Communications Magyarország Kft-ben találta meg.

Egy maroknyi, munkáját szerető csapat a korábbi viszonteladótól eljőve megalapította az Enterprise Group – PLM üzletágát, vagy ahogy házon belül emlegettük az Enterprise PLM-et. Mint minden indulás, ez sem ígérkezett könnyűnek, hiszen egy telítettnek vélt piacra belépni új szereplőként sohasem egyszerű. Megalkuvást nem tűrve, fáradtságot nem ismerve tíz év alatt a magyar piac meghatározó szereplőjévé nőtt fel a PLM üzletág. Ez a cikk egy négy részes sorozat második epizódja, amely szakmai és emberi visszaemlékezéseken alapszik.

CAM TERMÉKPORTFÓLIÓ KIALAKÍTÁSA

A sorozat első része részletesen bemutatja az üzletági termékportfólió kialakulását. A Siemens Mainstream termékei, elsősorban a Solid Edge forgalmazása mellett felmerült más hagyományos gépészeti megoldások, a CAM rendszerek forgalmazása is. Egyértelmű volt számunkra, hogy a Planit, az iparban már ismert, a Solid Edge megoldással való együttműködésben bizonyított CAM megoldásait forgalmazzuk, amelyek bevezetésében és ügyféltámogatásában már nagy tapasztalattal rendelkeztünk. Ezek a termékek az EDGECAM, a RADAN és az ALPHACAM voltak – melyek fémforgácsoló, lemeztechnológiai és faipari gyártóknak kínáltak megoldást CNC megmunkáló gépeik programozásához.

A megoldások fogalmazását az akkori magyarországi disztribútor viszonteladójaként kezdtük el, így együttműködésünk keretében mi végeztük meglévő CAM ügyfelek folyamatos támogatását is.
Ugyanakkor a meglévő ügyfelek támogatása és az új szoftverbevezetések folyamatos kezelése oly mértékben terhelte le a CAM csapatot, hogy az új működés és ahhoz kapcsolódó üzleti- és támogatási rendszer kialakítása teljes mértékben a Siemens csapatra hárult. Mivel ebben az időben a szoftverfejlesztő Planit Ltd.-t felvásárolta a Vero Software Ltd., így két évvel később már az új fejlesztővel kötöttük meg közvetlen viszonteladói szerződésünket a fent említett termékekre. Ezen felvásárlás, valamint annak következtében, hogy a HEXAGON később megvásárolta Vero Software céget, valamint számos más CAM és egyéb gyártástámogató-szoftver fejlesztőjét, azt eredményezte, hogy megmunkálási szoftvereink portfóliója tovább bővült a VISI, a PEPS, a WORKNC, a WORKXPLORE, NCSIMUL és CABINET VISION megoldásokkal.

EDGECAM – ZÁSZLÓSHAJÓNK A CAM megoldások között

Már indulásunkkor is az EDGECAM volt a legnépszerűbb CAM megoldásunk, mind a felhasználók száma, mind a ráfordított erőforrások tekintetében. Ugyanakkor ezen a területen nőtt legnagyobbat az elmúlt években a felhasználószám és a támogató mérnökcsapat létszáma is. Míg indulásnál csak egy támogató kollégánk foglalkozott teljes időben az EDGECAM ügyfelekkel, jelenleg már 5 kolléga dolgozik ezen a területen.
A szoftver fejlesztésére jelentős hatása volt mind a piaci trendek változásának, mind a felvásárlások során a portfólióba kerülő más CAD/CAM megoldásoknak. A szoftverfejlesztések összevonása valamennyi megoldásra pozitív hatást gyakorolt. Az EDGECAM esetében az első hatás a PEPS huzalszikra környezetének beintegrálása volt, később jelentős testkezelési fejlesztéseket kapott a VISI-ből, befogó ütközésvizsgálati megoldást a WORKNC-ből, bemérési és szerszámgépen történő mérőmodult a HEXAGON méréstechnikai megoldásaiból, szimulációs megoldást az NCSIMUL-ból, és végül a VISI CAD rendszerén alapuló új direktmodellező gyártáselőkészítő CAD megoldást, a DESIGNER-t. Számos 2D-s megmunkálási algoritmusa került be például a WORKNC és az ALPHACAM rendszerbe, és az egyedülálló hullámminta nagyolási stratégia is bekerült minden HEXAGON CAM megoldásba. Az EDGECAM eltelt 10 évéről itt olvashat bővebben.

EDGECAM evolúció

RADAN – síklemez megmunkálási megoldásunk

A síklemez megmunkálás CNC programozása az OEM megoldások játéktere, így különös örömmel tölt el, hogy egyre szélesebb körben tudjuk bebizonyítani, a vezérlőfüggetlen CAM megoldás előnyeit ezen a területen is. Stabil, folyamatosan növekvő ügyféltámogató csapatunknak és OEM partnereinknek köszönhetően egyre több felhasználónál van olyan RADAN telepítésünk, amit magas szintű testreszabással illesztettünk a felhasználó igényeihez és termelésirányítási rendszeréhez. A szoftver fejlesztését az egyre automatikusabb és jobb minőségű táblakiosztás és a logisztikai fejlesztések határozták meg, de jelentősen profitált a PEPS többtengelyes lemezvágó csomagjainak integrálásából is. A RADAN szoftver is profitál a DESIGNER megoldás bevezetéséből, ami teljes körű lemezalkatrész tervezési környezetet is tartalmaz. A RADAN eltelt 10 évéről itt olvashat bővebben.

RADAN – 2D és 3D megmunkálás

ALPHACAM, CABINET VISION – irány a faipari- és bútorgyártás

Már indulásunkkor számos fa-, fém- és műanyagmegmunkáló cégnél működött ALPHACAM megoldásunk. Ugyanakkor ezt a megoldást elsősorban olyan faipari megmunkálások támogatásához vettük be portfóliónkba, ahol faipari felsőmarókat használnak vagy táblamegmunkálásra vagy akár szoborszerű darabok szimultán 5-tengelyes megmunkálására. Az ALPHACAM is jelentősen profitált a közös szoftverfejlesztésből. Számos megmunkáló algoritmust kapott az EDGECAM szoftverből és megkapta a RADAN piacvezető táblakiosztó algoritmusát is. Természetesen az ALPHACAM felhasználók is elérik a DESIGNER tervezőrendszert.

A felvásárlások következtében került be a portfólióba a CABINET VISION megoldás, ami kiegészítve az ALPHACAM megmunkálási lehetőségeit, teljes körű megoldást nyújt korpuszbútorok tervezésére, a látványtervtől a megmunkálásig. A megoldás S2M megmunkáló modulja szintén az ALPHACAM megmunkálási algoritmusait használja.

CABINET VISION – Kiosztott alkatrészek felsőmaróra

 

VISI, WORKNC, NCSIMUL – Szerszámgyártás és g-kód szimuláció

Bár a fogácsolás területén legtöbb felhasználónk az alkatrészgyártás területén működik, gyakran felmerül az igény bonyolultabb felületek és szerszámok megmunkálására is. A WORKNC ilyen bonyolult felületek akár 5-teneglyes megmunkálására nyújt magasan automatizált megoldást, míg a VISI kakukktojásként a portfólióban nem csak megmunkálásra, de integrált megoldásként tervezésre is teljekörű megoldást nyújt a szerszámgyártás területén.

Szintén kakukktojás a HEXAGON portfólióban az NCSIMUL megoldás, hisz ez nem egy CAM rendszer, hanem egy G-kód alapú szimulációs megoldás, ami nem csak CAM független szerszámpálya szimulációra, hanem a szerszámpályák optimalizálására is lehetőséget nyújt.

NCSIMUL – Digitális iker megmunkálás szimulációjához

AMIRE BÜSZKÉK LEHETÜNK

Büszkék vagyunk ügyfeleinkre és a velük közösen elért eredményekre, különösen azokra az egyedi, testreszabott megoldásokra, ahol előremutató, automatizált eszközökkel tudtuk a gyártási folyamatokat gyorsítani. Büszkék vagyunk ügyfeleinkre, jelenlegi és volt kollégáinkra, akiket taníthatunk és akiktől tanulhattunk, hogy a jövőben még nagyobb kihívásokra még jobb megoldást tudjunk nyújtani.

ÜNNEPELJ VELÜNK OKTÓBER 6-ÁN AZ EPLM TRENDS 2022-ES RENDEZVÉNYÜNKÖN!

CAM Termékvonal vezető, feladata a CAM csoport vezetése és Hexagon CAM-megoldások értékesítése. Középiskolában sodródott gépgyártástechnológia területére, így technikumi évei után ezen a területen folytatta egyetemi tanulmányait. Mivel ezen a képzésen sajnos nem találkozott a CAM rendszerrel, diplomamunkájának a CAM rendszer vizsgálatát választotta, amit gépgyártási terült fontos elemének tart. Egyetem után találkozott először az EDGECAM rendszerrel az iparban, majd rövid doktori képzést követően az EDGECAM magyarországi forgalmazójánál dolgozott először technikai vonalon, majd EDGECAM és más megoldások értékesítésén.

A szerző további cikkei »

Archívum