Korax Gépgyár Kft. – pontos tervezés és hatékony gyártás a Siemens Solid Edge rendszer segítségével

A főként élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó KORAX Gépgyár Kft. működésében elengedhetetlen a pontos tervezés. A vállalatnál ezért nagy szükség volt a Siemens Solid Edge tervezőszoftver bevezetése, amely a nehéz gyártási körülményekhez is megfelelő hátteret biztosít.

A ráckevei székhelyű KORAX Kft. 30 éve gyártja gépeit vágóhidak számára – portfóliójukban megtalálhatók különböző, akár egyedi megrendelésre is készített szállítószalagok és szállítórendszerek, szennyvíz-technológiai berendezések, ládamosók és egyéb higiéniai berendezések egyaránt. Vállalati filozófiájuk alapját – a magas minőség mellett – az a célkitűzés alkotja, hogy ügyfeleiknek komplex szolgáltatásokat nyújtsanak.Ez nem csak az ügyfél elégedettségének kedvez, azt is lehetővé teszi, hogy a KORAX Kft. több lábon állhasson a piacon. Utóbbit az is igazolja, hogy külön üzletágat hoztak létre a megújuló energiaforrások iparának kiszolgálására, 2005-től napelemek gyártásával is foglalkoznak.

Hozzáállásuknak, tapasztalatuknak és magas szakmai felkészültségüknek hála, mára évi közel 2 milliárd forintos árbevétellel rendelkeznek és 120-130 főt foglalkoztatnak. A sikert azonban nem veszik készpénznek, hiszen a profiljukhoz tartozó iparágak rendkívül magas minőségi elvárásokat szabnak meg, a hibafaktorok minimalizálása ezért nélkülözhetetlen a cég életében. Ebben segít a Siemens Solid Edge rendszere.

A rendszer bevezetése

A KORAX Kft. 2004-ben vezette be a Solid Edge rendszert, ami az addig használt, kézzel terített rajzokat, illetve a későbbi 2D-s tervezőszoftvereket váltotta le. Az új programmal a vállalat nem csak a pontosságot tudta jelentős mértékben növelni, használatával azóta semmilyen teríték elkészítése nem jelent különösebb problémát.

Tekintve, hogy a cég berendezései is a Solid Edge-ben tervezett CAD modelleket használják, a gyártás pontossága és minősége is emelkedett, a szoftver szinkronmodellezési technológiájának és a skálázható termékadat-kezelő megoldásoknak köszönhetően ráadásul az esetleges utólagos módosítások is lényegesen könnyebben végezhetők el.

Az összeállítási rajzok hatékonysága

A KORAX Kft. összeállítási- és műhelyrajzai mindig a Solid Edge szoftverrel készülnek, így a vállalat minden dolgozója könnyedén hozzáférhet az adott alkatrészek, eszközök fájljaihoz.

Ez egyfelől sokkal átláthatóbbá teszi a gyártást, hiszen ily módon, – az egymásra épülő modulok figyelembevételével – könnyedén meghatározható egy jól követhető, logikus gyártási sorrend. Másfelől lehetővé teszi, hogy a tervező- és gyártócsoport együtt dolgozhasson az adott fejlesztéseken – a paraméterek, változtatások egyből megtekinthetőek, ellenőrizhetőek, nincs szükség arra, hogy a legyártás után leszűrt eredmények alapján kelljen módosítani a terveken.

A Solid Edge tehát nem csak abban segíti a KORAX Kft-t, hogy komplexebb berendezések kivitelezését is elvállalhassák, mindezt rövidebb határidőkkel és persze anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. A program használatával az is jól látható, hogy a gyártásban lényegesen kevesebb a hiba, ezáltal pedig a költségek is csökkennek.

Linkek: http://enterprisegroup.hu/plm; http://korax.hu/; http://www.solidedgest.hu/sest9.aspx

Forrás: CNC Media honlapja

Beosztás: ügyféltámogatási vezető
Szakterületek: gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása

Szakmai életút:
Egyetemi tanulmányaim alatt találkoztam a 2d-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akartam minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen ismertem meg a feleségem, aki Solid Edge-t tanult és ő ajánlotta, hogy nézzem meg, mert szerinte jó alkalmazásról van szó, ekkor 2000-et írunk.

A szerző további cikkei »

Archívum