Korax Gépgyár Kft. – pontos tervezés és hatékony gyártás a Siemens Solid Edge rendszer segítségével

A főként élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó KORAX Gépgyár Kft. működésében elengedhetetlen a pontos tervezés. A vállalatnál ezért nagy szükség volt a Siemens Solid Edge tervezőszoftver bevezetése, amely a nehéz gyártási körülményekhez is megfelelő hátteret biztosít.

A ráckevei székhelyű KORAX Kft. 30 éve gyártja gépeit vágóhidak számára – portfóliójukban megtalálhatók különböző, akár egyedi megrendelésre is készített szállítószalagok és szállítórendszerek, szennyvíz-technológiai berendezések, ládamosók és egyéb higiéniai berendezések egyaránt. Vállalati filozófiájuk alapját – a magas minőség mellett – az a célkitűzés alkotja, hogy ügyfeleiknek komplex szolgáltatásokat nyújtsanak.Ez nem csak az ügyfél elégedettségének kedvez, azt is lehetővé teszi, hogy a KORAX Kft. több lábon állhasson a piacon. Utóbbit az is igazolja, hogy külön üzletágat hoztak létre a megújuló energiaforrások iparának kiszolgálására, 2005-től napelemek gyártásával is foglalkoznak.

Hozzáállásuknak, tapasztalatuknak és magas szakmai felkészültségüknek hála, mára évi közel 2 milliárd forintos árbevétellel rendelkeznek és 120-130 főt foglalkoztatnak. A sikert azonban nem veszik készpénznek, hiszen a profiljukhoz tartozó iparágak rendkívül magas minőségi elvárásokat szabnak meg, a hibafaktorok minimalizálása ezért nélkülözhetetlen a cég életében. Ebben segít a Siemens Solid Edge rendszere.

A rendszer bevezetése

A KORAX Kft. 2004-ben vezette be a Solid Edge rendszert, ami az addig használt, kézzel terített rajzokat, illetve a későbbi 2D-s tervezőszoftvereket váltotta le. Az új programmal a vállalat nem csak a pontosságot tudta jelentős mértékben növelni, használatával azóta semmilyen teríték elkészítése nem jelent különösebb problémát.

Tekintve, hogy a cég berendezései is a Solid Edge-ben tervezett CAD modelleket használják, a gyártás pontossága és minősége is emelkedett, a szoftver szinkronmodellezési technológiájának és a skálázható termékadat-kezelő megoldásoknak köszönhetően ráadásul az esetleges utólagos módosítások is lényegesen könnyebben végezhetők el.

Az összeállítási rajzok hatékonysága

A KORAX Kft. összeállítási- és műhelyrajzai mindig a Solid Edge szoftverrel készülnek, így a vállalat minden dolgozója könnyedén hozzáférhet az adott alkatrészek, eszközök fájljaihoz.

Ez egyfelől sokkal átláthatóbbá teszi a gyártást, hiszen ily módon, – az egymásra épülő modulok figyelembevételével – könnyedén meghatározható egy jól követhető, logikus gyártási sorrend. Másfelől lehetővé teszi, hogy a tervező- és gyártócsoport együtt dolgozhasson az adott fejlesztéseken – a paraméterek, változtatások egyből megtekinthetőek, ellenőrizhetőek, nincs szükség arra, hogy a legyártás után leszűrt eredmények alapján kelljen módosítani a terveken.

A Solid Edge tehát nem csak abban segíti a KORAX Kft-t, hogy komplexebb berendezések kivitelezését is elvállalhassák, mindezt rövidebb határidőkkel és persze anélkül, hogy ez a minőség rovására menne. A program használatával az is jól látható, hogy a gyártásban lényegesen kevesebb a hiba, ezáltal pedig a költségek is csökkennek.

Linkek: http://enterprisegroup.hu/plm; http://korax.hu/; http://www.solidedgest.hu/sest9.aspx

Forrás: CNC Media honlapja

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum