Együttműködés a WILLISITS MÉRNÖKIRODA KFT-vel

Willisits Vilmos, a Willisits Mérnökiroda Kft. ügyvezetője és Berencsi Ádám, a cég tervezőmérnöke bemutatja a cég múltját, jelenét és jövőjét, beszélnek a vállalkozás filozófiájáról, valamint a gépészeti tervezésnél használt Solid Edge szoftver előnyeiről és fontosságáról.
http://willisits.com/
http://enterprisegroup.hu/plm
http://support.eplm.hu/default.aspx

Az alternatív járműhajtásokban rejlő lehetőségek manapság igen közkedvelt témának számítanak világszerte. Köztudott, hogy használatukkal jelentősen csökkenthető az üzemanyagköltség, valamint környezetkárosító hatásuk is jóval alacsonyabb mint a belsőégésű motoroké. A fejlesztések egyik fő irányvonalát jelenleg az olyan akkumulátorok és energiatároló technológiák kidolgozása képezi, melyekkel egy napon a nagy hatótávolságú autózás is megvalósíthatóvá válik majd. Emellett azonban már ma is számos olyan alkalmazási területtel találkozhatunk, ahol az elektromos járműhajtás előnyei hatékonyan kihasználhatók.

Ezt a helyzetet ismerte fel Willisits Vilmos is, amikor 2009-ben létrehozta legújabb családi vállalkozását. A megalapított Willisits Mérnökiroda Kft. fő fókuszában a mérnöki szolgáltatások állnak, ugyanakkor a cégnél hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek az alternatív és elektromos hajtások fejlesztésére, gyártására és a gyakorlatban történő hasznosítására is.

Első tervezőszoftverüket az alapítás évében vásárolták meg, ami akkor egy Solid Edge ST2 verziójú tervezőszoftver volt. Mérnökeik azóta is nagy megelégedéssel használják ezt a szoftvert a gépészeti tervezési feladatokhoz. Ennek során főként saját termékek tervezését, továbbfejlesztését végzik, de a cég vállal tervezési bérmunkákat is. Fontosnak tartják, hogy amikor csak lehet, a tervezést a kivitelezési munkákkal egybekötve végezzék, beleértve a gyártást és a helyszínen történő telepítést is.

A cég szívéhez legközelebb az elektromos gokartok fejlesztése áll, de innen elindulva akár mezőgazdasági gépek tervezésére is használják a szoftvert. Munkáik során főként a gépészeti tervező modulokat és az acélszerkezet tervezőt használják ki, de ahogy megtudhattuk, a villamos hajtások fejlesztésekor a Solid Edge kábelkorbács tervezője is rengeteg segítséget jelent. Összetett alkatrészeknél és összeállításoknál természetesen a szoftver nyújtotta szimulációs lehetőségeket is kiaknázzák, így a tervezett alkatrészek alapján már előre meg tudják határozni a gyártástechnológiát és az abból egyenesen adódó gyártási költségeket is.

Berencsi Ádám, a cég tervezőmérnöke azt is kiemelte, hogy a szoftver megvásárlása óta nagyon jó kapcsolatban állnak az Enterprise Group szakembereivel, így ha bármilyen kérdésük merül fel, egyből választ kapnak rá, ezáltal pedig egy olyan tervezői produktivitást tudnak elérni, ami manapság elengedhetetlen. A Solid Edge szoftvert természetesen szoftverkövetéssel vásárolták meg, így ma már az ST7-es verzió legújabb funkcióit is aktívan használják. Berencsi Ádám szerint az egyik legjobb fejlesztési vonal a mobil eszközökönvaló megjelenés, így most már egy érintőképernyős tableten is meg lehet forgatni az összeállításokat, elő lehet hívni a robbantott konfigurációkat, ami összeszereléskor a műhelyben nagy segítséget jelent.

A Willisits Mérnökiroda Kft. mindenképp az alternatív hajtás területén képzeli el a jövőjét. Fontosnak tartják, hogy ne csak tervezzenek, és ne csak elméleti munkát végezzenek, hanem valóban olyan késztermékeket hozzanak létre, amik képesek a saját lábukon is megállni a piacon. Ennek a munkának az egyik legékesebb példája a 100%-ban általuk tervezett és gyártott elektromos bérgokart, ami 2014-es EPLM Trendsrendezvényen debütált.

Ahogy az a fenti videóban is látható, ezt a gokart csodát a tavalyi év végén nekünk is lehetőségünk adódott megtekinteni a győrújbaráti E-Kart Ring pályán, ahol a felvételek rögzítése után mi is elvihettük egy pár körre a járgányt. Azt hiszem, minden kollégám nevében állíthatom, hogy nagyszerű élményben volt részünk. Amellett, hogy nem volt kipufogófüst és benzinszag, megtapasztalhattuk az elektromos gokartok egy másik nagy előnyét, a hihetetlen gyorsulást. A BLDC motoros hajtásnak köszönhetően ugyanis ezeknél a gokartoknál a teljes sebesség tartományon közel állandó a nyomaték. Aki tehát szeret gokartozni, és még nem próbálta korábban az elektromos gokartozást, annak csak ajánlani tudjuk!

Forrás: https://www.cnc.hu/2015/01/elektromos-jarmuhajtas-fejlesztesehez-is-tokeletes-valasztas-a-solid-edge

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum