Gyártástámogatás digitális eszközökkel

A negyedik ipari forradalommal megjelenő digitalizáció gyökeresen forgatta fel a vállalatok életét. A szolgáltatószektorban ugyanúgy megjelentek a digitalizációs megoldások, mint a termelővállalatoknál, ugyanakkor az Ipar 4.0 hozadékának leglátványosabb eredményeit leginkább a gyártástámogatás területén kell keresnünk.

Míg az ember megmaradt továbbra is fő döntéshozó és szervező feladatköreiben, egyre több vállalatnál alkalmaznak gépesített, robotos megoldásokat is gyártásának támogatására. Sokat hallunk arról, hogy a gépek elveszik, vagy elvehetik majd a munkánkat, de az átalakulás pozitív hozadékaira is érdemes lenne odafigyelnünk. Míg emberi munkaerővel kisebb volumenű termelés folytatható, addig a robotos kiszolgálással jelentősen megugrott a hatékonyság. És ez csak egy a számos előny közül.

A robotok helyett azonban most tekintsük át azokat a digitális eszközöket, amelyek a gyártás és annak előkészítő folyamataiban vesznek részt! Azokat a láncszemeket, amelyek nélkül ma már aligha tudjuk elképzelni a termékek létrejöttét.

Ötletből terv, tervből valóság

A tervezési és fejlesztési folyamat alapjaiban újult meg a CAD rendszerek megjelenésével. Kezdetben a rajzkészítés, majd a modellépítés vált jellemzővé, ezt napjainkban már számos eszköz egészíti ki (szimulációk, mechanikai méretező modulok, összeállítás elemzés). A terméktervezésben egyre fontosabbá vált a költségek leszorítása mellett az egyediségre törekvés és a XXI. Század kihívása a tömeges testreszabás lett. Vagyis mindenki egyedi terméket vár el alacsony áron.

A CAD rendszerek a gyors és rugalmas változtatás lehetőségét kínálják, ami a fenti feltételek mellett elengedhetetlen. Ráadásul a tervezést segítő modulok a termékek kialakításában is támogatják a tervezőket. Mechanikai ellenőrzéseket végezhetnek a kész, vagy félkész modellekkel. Az ütközésvizsgálatok jó szolgálatot tesznek az összeállítások ellenőrzése során, míg az anyag kiválasztásával a termék egyéb tulajdonságai is meghatározhatók (tömeg, dinamikai jellemzők, stb.)

A számítógéppel támogatott tervezés mellett megjelent a számítógéppel támogatott gyártás (CAM) fogalma is. Ezzel pedig kezdetét vette a gyártástervezés új korszaka is a terméktervezés reformja után. A CAM rendszerekkel tulajdonképpen a virtuális modellen végezhetjük el a pályagenerálást, így nincs szükség manuális NC kódolásra. Emellett a forgácsolási paramétereket is megválaszthatjuk a virtuális térben. Ezzel a gyártástervezési idő jelentősen rövidül és már az első megmunkálás is biztonságosan kivitelezhetővé válik. Ez utóbbi pedig egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen egy hibás szerszámpálya következtében nemcsak a szerszám törhet el, hanem a gép szerkezetileg is károsodhat. Ennek pedig igen magas javítási költségei lehetnek.

Természetesen ahhoz, hogy a papírra vetett ötletből kézzelfogható termék születhessen, rengeteg további feladatot kell elvégeznie a tervezőknek. Így vessünk egy pillantást az ellenőrzés és a termékvizsgálat lépéseire is.

Vizsgálat és ellenőrzés

A termékek vizsgálata a digitalizációval már a képernyőn megkezdődhet. Míg az 1900-as évek végén a gyors prototípusgyártás kezdte gyorsítani a fejlesztést, a 2000-es években már szimulációk segítségével ellenőrizhetők a darabok. A kész modelleket számos, áramlástani, dinamikai és egyéb viselkedési tesztnek vetik alá. Ezek nem helyettesítik a kész gyártmány végső ellenőrzését, de a fejlesztési fázisban sokat segítenek. Hiszen az alapvető konstrukciós hibák kijelölhetők, a fejlesztési irányvonalak meghatározhatók, valamint a funkciónak való megfelelés is ellenőrizhető.

A szimulációknak köszönhetően a gyártott prototípusok száma is lecsökken. Ugyanis egyre kevesebb fizikai vizsgálatra van szükség. Ugyanakkor a szimulációk által szolgáltatott adatok elemzése és megfelelő kezelése is szaktudást igényel. Erre természetesen a fizikai tesztek értékelése során is szükség van, de a vizsgálatok számának emelkedésével az adatkezelés további kérdéseket vethet fel.

A prototípusgyártás persze napjainkban is a termékfejlesztés része. A műanyagból vagy fémből nyomtatott termékek fizikai tesztjei értékes információkat szolgáltatnak a formáról, a beépíthetőségről és az áramlástechnikai tulajdonságokról. Ráadásul a 3D fémnyomtatás térnyerésével a felhasználásra kerülő munkadarabok additív gyártása is egyre gyakoribb. Ezesetben pedig a termékvariánsok gyártása sokkal egyszerűbb, mint a programíráshoz vagy szerszámgyártáshoz kötött hagyományos sorozatgyártás. A költségterhek azonban jelentősen magasabbak még egy ilyen gyártástechnológiánál.

PDM, tervrajzkövetés

A vállalaton belüli kommunikációt is utolérte a digitalizáció. A kommunikáció reformjának köszönhetően a kapcsolattartás az irodák és a műhely között jelentősen egyszerűsödött, közvetlenebbé vált. A vállalati dokumentumkezelő rendszerek pedig abban segíthetnek, hogy ez a kommunikáció tökéletesen átlátható legyen. Az aktuális tervek, rajzok, modellek, összeállítások és technológiai információk a jogosultság szerint kereshetők – így mindenki a számára releváns adatokhoz férhet hozzá. Emellett a PDM rendszerek a szerkesztési lehetőségeket is korlátozhatják, így elkerülhető, hogy jogosulatlan személyek szerkesszék a termékrajzokat.

Képernyőről a kézbe: digitális gyártás

Néhány lépés, és eljutunk a digitális termelésig. A virtuális gyárban végigkövetett termék a valóságban is megszületik, a felügyeletet ellátó személyek pedig gyakorlatilag helyszíntől függetlenül rálátnak a termelés állapotára. A mobil eszközök terjedése lehetőséget ad arra, hogy a termelésfelügyelet többé ne helyhez kötött tevékenység legyen. Emellett a digitalizálódás rugalmasságot is kölcsönöz a rendszernek, hiszen beavatkozási lehetőségeket is kínál.

A digitális gyárat nem a virtuális térben kell ugyanakkor elképzelnünk. A digitális ikrek lehetőséget adnak a teljeskörű szimulációra és felügyeletre, valamint a tervezésre. Ugyanakkor a valós termékek születése valódi gépeken zajlik, többnyire emberi döntéshozatalok után. Ez persze nem jelenti azt, hogy a digitális világ nem egészíti ki ezt – így bizonyos automatizált folyamatokban a döntéshozatal is történhet előre meghatározott normák és stratégiák szerint. A gyártástámogatásban is nagy szerepe van az ilyen párhuzamos, virtuális modelleknek: előre tervezett folyamatok szimulálhatók, így a termelésbe már csak az kerül bevezetésre, ami a képernyőn is jól szerepelt.

Ez képezi a jövő gyárának alapját.

A jövő gyára

A jövő gyárában, a smart factory-ban a digitalizáció, a humán munkaerő és az automatizált termelőeszközök tökéletes egyensúlyban működnek együtt. A robotok és a szerszámgépek ellátják a munka oroszlánrészét, míg az emberek felügyeleti és döntéshozatali jogokkal bírnak. Vállvetve dolgoznak együtt, kiegészítve egymást.

Kollaboratív robotok, irodai robotasszisztensek

A kollaboratív robotokról már minden bizonnyal elég sokat hallottunk. A ketreceket nem igénylő, az emberek mellett is biztonságosan alkalmazható robotkarokkal az ipari termelés hatékonyabbá, az emberi munkavégzés pedig kényelmesebbé válik. Emellett a kollaboratív robotok segítenek elhessegetni a tévhitet, miszerint a robotok elveszik az emberek munkáját.

Ugyanakkor hasonló, kiegészítő automatizmusok jelennek meg az irodai munkaköröket támogatva. SSC központokban már alkalmaznak úgynevezett asszisztens-robotokat, amelyek tulajdonképpen speciális algoritmusok és megfelelő logika szerint segítik a szakértőket a munkavégzésben. Olyan feladatokat látnak el, amelyek nem igényelnek eseti emberi beavatkozásokat, nincs szükség egyéni döntéshozatalra. Ezzel, hasonlóan a termelés repetitív folyamataihoz, mentesítik a humán munkaerőt az unalmas részfeladatok ellátása alól.

Gyártástámogatás minden szinten

A digitalizálódás tehát számos téren támogatja a gyártást, átláthatóbbá és követhetőbbé téve azt. A fejlett termelőüzemekben pedig hatékonyabb munka folyik, amely végső soron több profitot termel és magasabb szinten elégíti ki az ügyfelek és vásárlók igényeit is. Egy szó, mint száz, a digitalizáció határozottan jót tett a termelésnek és számíthatunk rá, hogy a jövőben további eszközökkel bővül majd a digitális portfólió.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum