Hogy folyik a festék a falon?

Hát én igazából nem tudtam, hogy mire mondok igent, így a fényképes dokumentáció eléggé hiányos ebben a bejegyzésben, meg úgyis hétvégén volt az meg nem munkaidő…

Szóval mivel nincs kép róla, így képzeljük el azt, hogy a következő képen a falon tapéta van és azt le kell szedni majd kifesteni. Mire kapcsoltam a tapéta már nem volt a falon és alapozóztunk és az a fehér a falon már festék. Ez mind nem egy nap történt, szóval kicsit lassan kapcsoltam és nem készültek el a bizonyító erejű képek arról, hogy ténylegesen dolgoztam valamit… Ennek a folyamatnak a részleteit fogom megnézni Simcenter FLOEFD-ben.

A következő képen látható a teljes szoba. A szobában van két ablak és van egy bejárati ajtó, amit leszedtünk.

A munkálatok első fázisában leszedtük a tapétát. Ehhez feláztattuk a falat és a mennyezetet, hogy le tudjuk húzni a tapétát. Ennek a folyamatnak most az első lépését fogom megmutatni SC FLOEFD-ben, azaz azt, amikor a tapétázott falat hengerrel benedvesítjük.

Ehhez a következő képen látható karcolásokat hoztam létre a falon.

A tapétaleszedés közben azt néztük, hogy a festőhengerrel, ha rámegyünk a felületre, akkor arról a víz elkezd lefolyni. Ehhez a folyamathoz készítettem egy szimulációt, ami a következőket tartalmazta:

  • Áramló közeg: Levegő (beépített anyagadatbázisból)
  • Kezdeti hőmérséklet: 30°C,
  • Kezdeti páratartalom: 50%,
  • Gravitáció: Bekapcsolva (és „lefelé” hat”),
  • Fal érdessége: 20 mikrométer
  • Időfüggő szimuláció,
  • Fluid film (folyadékréteg) bekapcsolva, illetve a Fluid Motion is, azaz a folyadékréteg tud folyni/mozogni.

Készítettem egy környezeti nyomás peremfeltételt a két ablak „mögé” és a szobához vezető folyosóra. Itt a közeg ki- és beáramolhatott. Ha kiáramlik akkor a belső tulajdonságok kilépnek, viszont a visszaáramlásnál fix 30°C-os közeg lép be, 50%-os páratartalommal.

Ezek után a három felkarcolt felületre a saroktól az ablak felé haladva létrehoztam 1-1 folyadékréteget, ami 50, 150 és 250 mikrométer vastagságú volt. Ez azt jelenti, hogy a kijelölt felületekre szétoszlattam hozzávetőlegesen 10, 30 és 45 g vizet.

A következő videóban az látható, hogy hogyan kezd el folyni lefelé a víz a falon.

Bevallom, amikor legelőször végignéztem/végignéztük, hogy hogyan folyik le a víz a falról a laminált parkettára, akkor nem az volt az első gondolatom, hogy a szorpciós folyamatokat is le lehetne modellezni Simcenter FLOEFD-vel, azaz nézhetnénk azt, hogy a tapéta mennyi vizet szív magába. Ez a nedvszívó képesség az előző videóban nincsen benne, mert a tapéta nedvszívása elhanyagolható volt és kb. 1 szobával és sok-sok vizezés után jöttünk rá, hogy a falon lévő festék miatt nem olyan jó a fal nedvszívó képessége. Aki nálunk több tapétát szedett már le, ő biztos tudta volna ezt és előre szól, hogy csiszolópapírral felületesen menjünk át a falon, hogy a festékréteg kisebb legyen vagy jobb esetben le is jöjjön. Igaz mire erre rájöttünk, már egy ideje a következő képen látható kerti pumpás virágpermetezővel áztattuk a falat.

Ezzel a spriccelővel gyorsabban ment a fal felvizesítése, igaz ezzel is párat kellett fújni rá, majd várni egy 10-20 percet és újra fújni és akkor kezdett el látszódni, hogy nedvesedik a tapéta (azt nem tudom, hogy ez így normális-e vagy a festék miatt, de ez valahogy így volt nálunk).

Az a folyamat, amikor lefújuk a falat 3 dl vízzel és lefolyik a padlóra, a következő videón látható:

Miután leszedtük a tapétát utána jött a festés (tudom, tudom, előtte gletteltünk, csiszoltunk és alapozóztunk is). Ehhez a következő képen látható hengerhez hasonló hengert használtunk.

A következő videón az látható, hogy egy nem newtoni közeget raktam erre a hengerre és az lecsepeg a hengerről a padlóra.

Ehhez a videóhoz hozzá kell tennem, hogy kör alakú volt a henger ami a valóságban nem igaz. Nem néztem a szorpciós folyamatokat, azaz nem tudott magábaszívni festéket, illetve nem voltak ott a kiálló textil szálak. Azaz a videóban a festőhenger inkább csak egy henger amiről lefolyik a közeg.

A nyári uborkaszezonban én így szimuláltam a munkát! Amennyiben a tapétaleszedésről, illetve a festésről szeretnétek anekdotázni velem, akkor találkozzunk októberben a Trends-en!

Archívum