Jó még az öreg a háznál

Az informatika az egyik leggyorsabban fejlődő terület az utóbbi jó néhány évben. Nem is kell nagyon sokat visszamenni az időben, amikor floppylemezre menthettünk 1.4Mb adatot, most pedig már terrabájtokban mérjük az adathordozók kapacitását.

Az első PC-m már éppen színes monitora pedig méretesebb volt hátrafelé, mint amilyen széles volt a képernyője, és a súlyát meg sem említem. Most pedig egy laptop előtt írom épp ezt a cikket, amelynek a kijelzővastagsága nem éri el az 1cm-t, a felhőbe mentem el dokumentumot.  Ön pedig lehet épp egy okostelefonon olvassa majd, amelyben jóval erősebb processzor van, mint az Appolo-11 űrhajóban, amely embert vitt a holdra.

Hajtástechnológiában is voltak nagyobb fejlesztések az utóbbi években (pl.: lineár motoros hajtás), de ezek üteme jóval elmarad az informatikában tapasztalt léptéktől. Ezért is fordul elő, hogy míg egy 10-20 éves CNC gép még mechanikailag jó állapotban lehet, ha rendszeresen szervizeltük, mégis lassúnak és körülményesnek érezzük a használatát, mivel a benne alkalmazott számítástechnikai elemek és szoftverek felett már nagyon eljárt az idő. Természetesen legtöbb esetben van lehetőség a vezérlő cseréjére is, de ennek a költsége már lehet meghaladhatja a gép valós értékét, és ekkora összeget nem biztos, hogy megéri a gép korszerűsítésre fordítani.

Ilyen esteben, amikor van egy jó állapotban lévő, de öreg CNC gépünk, költséghatékony megoldás lehet modernizálásra az ALPHACAM alkalmazása, amivel a gépen lévő szoftver programozási funkcióit ki tudjuk váltani. Csupán a vezérlő programbetöltési és programfuttatási funkcióit kell használnunk, az alkatrészprogramok elkészítését egy hagyományos PC-n tudjuk elvégezni modern és hatékony szoftveres környezetben, akár aközben is miközben a gép még az előző munkán dolgozik. Ehhez a CNC gépünknek legtöbb esetben csak egy feltételt kell teljesítenie. Valahogy fogadnia kell az ALPHACAM-ben elkészített NC programot. Ez történhet akár floppy lemezen, USB-n, DNC vagy LAN kábelen keresztül is. Ha ezek bármelyike rendelkezésre áll, már többnyire megoldható az ALPHACAM alkalmazása.

Milyen előnyöket is tud nyújtani a ALPHACAM?

Elsősorban a hatékony és gyors szerszámpálya generálást, akár 2D-s rajzok alapján (pl.: DXF), de 3D-s CAD rendszerektől érkező fájlokkal is dolgozhatunk (pl.: Solid Edge, Sketcup stb…). Ezeket a szerszámpályákat, teljes grafikus szimulációval is tudjuk ellenőrizni akár ütközés- vagy maradékanyag vizsgálattal, hogy a lehető legtöbb hibát még virtuális környezetben kiküszöböljük.

ALPHACAM-ben az alkatrészeink programozása akár automatizálható is, így pl. a korpusz, vagy kárpitos bútor jellegű alkatrészek programozási ideje ténylegesen másodpercekre rövidülhet, úgy, hogy az NC programok mellett a teljes program dokumentáció is elkészül, így a gépkezelőnek a program betöltése és az esetleges szerszámozási feladatai is egyszerűsödhetnek.

Hatékony automatikus táblakiosztási funkciókkal, gyorsan el tudjuk készíteni a táblajellegű megmunkálásainkat, közben a korábbi módszerünkhöz képest nem csak időt, de alapanyagot is megtakaríthatunk. Ha CNC gépünk nem rendelkezik címkenyomtatási lehetőséggel, az ALPHACAM LABEL+ moduljával a CNC gép mellé kihelyezett PC-vel az címkenyomtatási feladatokat is megoldhatjuk teljesen grafikus, interaktív felületen.

Ha használtan veszünk egy régi gépet, gyakran problémás, hogy a gép alapkezelésén kívül, ki fogja betanítani a mai szemmel körülményes programozást. Legtöbbször a gép telepítésére és alapkezelésének betanítására találhatunk valakit, de programozás megfejtése gyakran az újdonsült tulajdonosra hárul. A programozást ilyenkor is nyugodtan rá lehet bízni az ALPHACAM-re, ahol naprakész felhasználói felülettel és naprakész programozási ciklusokkal tudjuk a CNC gépünket programozni. A fiatalabb generáció is hamarabb sajátítja el egy CAM szoftver kezelését, mint egy vele egyidős (ha nem idősebb) CNC vezérlő programozását.

Végezetül pedig a teljesség igénye nélkül pár régebbi CNC gép, amelynek programozását az utóbbi időben megoldottuk ALPHACAM-el:

Homag BAZ  32/30/G – WOODWOP      2002

Biesse Rover 17  –  CNC1000                      2003

Alberti Format 90 – CNC90                        1994

SCM Record 120  – Xilog                             1999

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAM (Alphacam, Radan). 14 éves korában találkozott CAD szoftverrel, azóta folyamatosan használta hobby szinten, mindig az aktuális trendnek megfelelőt. Főiskola első évei alatt fordult a CAM szoftverek irányába, ami azóta is tart. 2007-től 2012-ig GraphIT Kft-nél dolgozott Edgecam és Radan terméktámogató mérnökként. 2012-től az Enterprise Communications Magyarország Kft-nél Edgecam, Radan, Alphacam terméktámogató mérnök. Pár éve már csak az Alphacam és a Radan támogatásával foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum