Keyshot renderelés gyorsítása videókártya használatával

A Keyshot alapértelmezett működése (CPU)

A Keyshot alapértelmezetten processzor segítségével készíti el a renderelt képeinket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elsőszámú paraméter, amivel hatással lehetünk a renderelés sebességére az a processzormagok sebessége és a processzormagok száma. A Keyshot egy folyamatosan renderelő módban dolgozik miközben forgatjuk a modellünket, ennek hatására “pörgeti a gépünket” és beindulnak a hűtő ventilátorok. Ha ezt a terhelést szeretnénk csökkenteni munka közben:

  1. be tudjuk állítani hány processzormagot használjon számításra, ezzel csökkentve a gépünkre háruló terhet
  2. a Solid Edge 2020-ban megismert “Teljesítmény központú mód“-hoz hasonlóan, itt is csökkenthetjük ideiglenesen a grafikai részletességet, ezáltal gyorsítva munkánkat

Élet a CPU-n túl…

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően megfelelő paraméterek esetén használhatunk GPU (dedikált videókártyánkat), mellyel nagyot lendíthetünk a renderelési teljesítményen, akár a negyedére is csökkentve a renderelési időt. A két “motor” másképp hozza létre a képeket, az eredmények között a különbség hétköznapi használat mellet alig érzékelhető. Ezt ugyanúgy a menüben kapcsolhatjuk be. Amennyiben nem férünk hozzá jelenlegi gép konfigurációnkkal, akkor nem is fogjuk látni a GPU bekapcsoló gombot.

 

 

Milyen feltételei vannak a GPU renderelésnek?

Eljutottunk a legfontosabb részhez, hogyan tudom majd használni a Keyshotot a “turbó” módban? Elsősorban a Keyshot 9-es verziójára és megfelelő videókártyákra lesz szükségünk. A Keyshot jelenleg az NVIDIA videókártyákat támogatja. A Quadro M6000-es és annál frissebb, a GTX 980-as és annál fejlettebb.

A videókártya mellé a megfelelő illesztőprogramot is telepítenünk kell. Erre azért van szükség mert ez egy friss fejlesztés és a hardver gyártók is hozzá akarják illeszteni a videókártya működését a renderelő programunkhoz. Az Nvidia illesztőprogramok közül jelenleg a 441.66-os ajánlott .

Az ajánlott konfiguráció jelenleg az NVIDIA RTX széria legalább 8GB memóriával. Ez egy komolyabb befektetést jelenthet.

 

CPU vs. GPU?

Ilyenkor jöhet a kérdés, ha mindkettő funkció hasonló képet készít és kicsi a különbség miért lenne értelme a processzort használni renderelés céljából. A válasz itt is a részletekben rejlik. Általános renderelés céljából – ha létezik ilyen – gyorsabb eredményre jutunk, ha a videókártyát hívjuk segítségül. Speciális esetekben (egy hatalmas szerelésnél, vagy metszet készítésénél Keyshotban) a processzoros használat a jó megoldás vagy az egyetlen megoldás. A Keyshot kivágásokon kívül a további esetek lehetnek, a GEM típusú és régebbi (legacy anyagok), NURBS és bizonyos görbékből készült geometriák.

Ha ilyen dologgal találkozunk a szoftver figyelmeztet minket egy ikonnal, ha rákattintunk akkor további információt kapunk.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum