KeyShot Tippek 3 – Matrica, Vignetta, Levonó

Ez a cikk hasonlóan a Solid Edge Tippek Trükkökhöz fog működni KeyShot témakörben: általában 2 funkció a Solid Edge-hez is kapott verzióhoz fog kapcsolódni, míg egy pedig a PRO verzió egy hasznos parancsát mutatja be. A funkciók egymáshoz lazán kapcsolódnak, a legutóbbi élményeim, kérdések alapján fogom kiválasztani őket. Előző cikket itt olvashatjátok.

Az április első napjai a váratlan havazáson kívül a Országos Solid Edge Verseny 10-ik alkalmát is elhozta nekünk, ahol személyesen találkozhattunk régi ismerősökkel és a jövő(nk) tervezőivel. Ha csak 2 perced van, akkor ezt a videót nézd meg a versennyel kapcsolatban.

Matrica parancs Solid Edge és KeyShot esetén

A Solid Edge 2021 és 2022 verzió behozta a matrica készítés lehetőségét, amellyel gyorsan rakhatunk képeket alkatrészeinkre és ezen képeket átvihetjük KeyShotba is.

A Solid Edge matrica parancsáról már készítettünk egy – két cikket, most közvetlenül KeyShot-on belüli matrica készítését nézzük meg. A parancsot a Material csoportban található Label parancs alatt érhetjük el. Itt több fájlt is elhelyezhetünk egyszerre, ezek láthatóságát és méreteit beállíthatjuk. Lehetőségünk van a felületre rávetíteni (Planar), amely ebben az esetben egyszerűen mozgatható a felületen, egyetlen hátránya lehet a vetítésből adódó torzulás. Külön értékként adhatjuk meg, hogy milyen mélységig érjen ez a matrica parancs. Depht Value segítségével ez szépen beállítható, fontos lehet egy üveg felület esetén, ahol a túloldalon is megjelenne a matrica, tükrözve, olvashatatlanul.

Hengeres felületre jobb megoldás lehet a Cylinder vetítési mód, ez a Solid Edge-ben Címke módban felrakott matricához hasonlóan a címke ráfeszül a felületre így nem torzul a matrica.

A képek PNG kiterjesztés esetén nem rendelkeznek teljesen téglalap képként, hanem a kép csak körbe van vágva, nincs háttere. A Solid Edge logónak ebben az esetben nem volt „háttere”, matricaként viselkedik.

Vignetta vagy levonó?

A vignetta és levonó szinonimája a matrica szónak, a vignetta francia eredetű címkét és keretdíszt jelent, képszerkesztő programok egyik jól ismert funkciója, amivel jól kiemelhető a kép tárgya. A levonó ritkábban használt szó, mely ugyanúgy matricát jelent. Gyakran használom ezt a kifejezést a matrica szó helyett, Tokaj-Hegyalján és környékén elterjedt.

A vignettára jellemző egy keret, amely kiemeli és körbe foglalja a képet, szöveget. A KeyShotban erre a kép renderelésekor kiválaszthatunk ilyen színátmenetes keretet. A keret erősségét és színét tudjuk beállítani. Ez a Vignette parancs alatt található.

Egy fekete kerettel kiemelhetünk egy terméket a képen. Egy barnás árnyalattal régies fényképszerű képet renderelhetünk. Egy fehér vagy sárgás árnyalattal ragyogó hatást kelthetünk.

Felületek szétvágása

Az aktuális PRO funkció, akkor igazán hasznos, ha már nem akarjuk Solid Edge-ben a felületeit tovább bontani az alkatrésznek. KeyShot-ban a testek felületek halmazaivá alakulnak, amelyek háromszögelt felületek. Ezen felületeket tovább bonthatjuk, darabolhatjuk a Felületek szétvágása (Split Object Surfaces). Ebben az ablakban lehetőségünk van szög szerint egy szűrést végezni. Minél kisebb ez a szög annál inkább fogja csak a kattintott elemhez hasonló felületeket kijelölni.

Másik lehetőség a téglalap kijelölés, amelyet a Shift segédbillentyűvel tehetünk meg. Illetve lehetőségünk van ecset mozgatással kijelölni, mintha festenénk, ehhez az Alt billentyűre lesz szükségünk.

Ha egy kész modellt kapunk, amelyet közvetlenül KeyShotban szeretnénk tovább bontani és textúrázni, akkor ezt ezzel a Pro funkcióval tehetjük meg.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum