Maradéktábla kezelés RADAN-ban

Bevezetés

A lemezvastagsággal arányosan nő a tábla négyzetméterre számított egységára. Így minél vastagabb anyagokkal dolgozunk annál nagyobb szükség van a felhasználható maradék hasznosítására. Ez a tény halmozottan igaz drágább alapanyagokra, mint például a rozsdamentes acél.

Az esetek többségében az alkatrész-kiosztásunk nem fedi le az egész táblát. Jellemzően, ebben az esetben táblalevágást alkalmazhatunk, ami később felhasználható maradéktáblát eredményez. Ezt a maradékot egy másik projektben még fel tudjuk használni. Ezzel nagy mennyiségű hulladékot lehetünk képesek hasznosítani.

Belső maradék

Ablakos alkatrészek esetén előfordulhat olyan eset, amikor a szoftver képes a belső szabad terület kihasználására, viszont a projektünk nem rendelkezik olyan alkatrésszel, ami oda beférne. Ebben az esetben táblalevágás nélkül is képesek vagyunk lementeni az alkatrész belsejében keletkezett maradékanyagot. A megfelelő automatizmusoknak köszönhetően, ilyen esetben az esetleges ráállás pozícióját és geometriáját is tartalmazza a maradéktábla rajza.

Táblalevágás

A RADAN szoftverben van lehetőségünk manuálisan is elhelyezhetünk táblalevágást, de az automatikus táblalevágás sok időt képes megspórolni nekünk. Ezen automatikus táblalevágás több típust is biztosít számunkra. Megadható a minimális tábla méret, ami alatt már nem történik táblalevágás. Ugyan itt beállíthatóak a vágási típustól függően az ideális hossz és magasság méretek. Ezek az általunk meghatározott szabványos méretek azért lehetnek szükségesek számunkra, mert szabványos méretű maradék táblákat egyszerűbb raktározni és újra felhasználni, mint az egyedi méretekkel rendelkező, különböző táblákat.

 

Maradéktábla nyomonkövetése

Ezen maradék táblák nyomonkövetésére megfelelő megoldás lehet a gravírozás. Ezt egy előző cikkünkben már kifejtettük. Ide kattintva tudhat meg róla többet az olvasó.

A maradéktábla kezelés egy másik módja az egyedi szoftver testreszabás. Segítségével képesek vagyunk cégre-szabott adatokkal automatikusan jelölni a maradéktáblát, amit összekötve a raktározási azonosítóval, kivitelezhető megoldást nyújt a maradéktáblák nyomon-követesére.

 

Maradéktábla lementése

A tábla levágást követően le kell mentenünk a maradéktáblát a további felhasználás érdekében. Ez a lementett tábla automatikusan a Projekt mappán belül található „Remnants” mappába kerül lementésre.

Tegyük fel, hogy készítettünk egy kiosztást, ami egy fél táblát tölt ki, és szeretnénk ebből a szabályos a maradéktáblát lementeni. Ehhez használjuk az automatikus táblalevágást. Esetünkben, így két maradéktábla készül, a tényleges maradéktábla és a „csontváz”. Az esetek többségében azt szeretnénk, ha csak a felhasználható tábla kerülne lementésre. Ennek érdekében a Radan biztosít számunkra lehetőséget, hogy csak a téglalap alakú maradékokat mentsük ki. Ebben az esetben a „csontváz” nem kerül lementésre.

Maradéktáblák felhasználása

Az esetek többségében a maradéktáblát egy másik projektben szeretnénk felhasználni. „Nesting Options” menüben ki kell tallóznunk a maradék táblákat felhalmozó mappát. Így automatikusan betölti a „Remnants To Use” fül alá a felhasználható táblák mellé. Ha a kiosztó algoritmus jobb kihasználtságot eredményez a maradéktáblán akkor felhasználja. Azonban, ha mindenképpen szeretnénk felhasználni a maradéktáblákat, akkor előnyös fentebb állítani a maradéktáblák prioritását. Ennek köszönhetően ezek kerülnek elsőnek felhasználásra.

Zárás

A fenti eszközöknek köszönhetően jól kimutatható megtakarítást érhetünk el lemez technológia megmunkálásain során, különösen drága anyagok megmunkálása során.

2017 óta dolgozik a fémmegmunkálói iparban. 2020-ban tette le a CAD-CAM informatikus vizsgáját. Jelenleg a RADAN ügyféltámogató mérnökeként dolgozik. A Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója,  gépészmérnök szakon, ahol Mérnök Informatikus szakirányon számítógépes tervezéssel és gyártással foglalkozik.

A szerző további cikkei »

Archívum