Mit hoz 2017 a SOLID EDGE felhasználók számára?

Évek óta az október végén megrendezendő Solid Edge University-n lebben fel először a fátyol arról, hogy milyen meghatározó újdonságokkal fog megjelenni a következő Solid Edge verzió. Idén a jövőre bemutatkozó Solid Edge ST10-be pillanthattunk bele Jeff Walker (a Solid Edge igazgatója) jóvoltából.


Az itt látható újdonságok csak kiragadott példák abból a több száz projektből, amin jelen pillanatban is dolgoznak a fejlesztők.

A Szinkronmodellezés továbbra is megmarad fejlesztési iránynak a hagyományos modellezés mellett, figyelembe véve a felhasználói igényeket. A szinkron lemezalkatrész környezetben a hajlításokon keresztül menő kivágások közvetlenül módosíthatóak, vonszolhatóak úgy, hogy a kivágott alakzat megtartja a terítékhez tartozó szabályos formáját.

1

Az ST7-ben megjelent 3D vázlat környezet az ST10-ben további fejlesztéseken fog keresztül esni. Az egyik ilyen fő fejlesztés a két pont közötti automatikus útvonal létrehozása lesz, amellyel a felhasználók nagyon sok időt fognak megtakarítani, ha csőhálózathoz szeretnének útvonalat készíteni. A fejlesztők célja az, hogy a 3D vázlat teljes mértékben helyettesíteni tudja az XpresRoute parancsot.

2

Az utóbbi években a legtöbbet elhangzott fejlesztési igény a testalapú skálázás volt a magyar és nemzetközi felhasználók részéről egyaránt. A fejlesztők meghallották ezt a kérést, így a Solid Edge ST10-ben modellszinten elérhető lesz a Skálázás parancs, amely alkalmazható lesz egyforma értékkel a három fő irányra, vagy irányonként megadhatunk különböző értékeket. A szerszámtervezők, 3D nyomtatással foglalkozók egyik kedvenc parancsa lesz ez az újdonság.

3

A Görbe mentén való kiosztás egy nagyszerű eszköz arra, hogy útvonal mentén sokszorozzunk alakelemeket, modelleket; erre jó példa egy görgős lánc létrehozása. Az új „Elem kihagyás” opciónak köszönhetően szabályozhatjuk, hogy mely alakelemek vagy modellek ne legyenek részei a mintának, így összetett kiosztások is gyorsabban létrehozhatóak szemben a mostani munkafolyamattal.

4

Ugyanazon alkatrészek szerelésbe való beépítése az egyik legidőigényesebb folyamat, azonban erre is kínál eszközöket a Solid Edge a Duplikálás vagy az Alkatrészminta parancsokon keresztül. A jövő évben megjelenő verzió támogatni fogja az alakzatalapú kiosztást, amivel jelentős idő takarítható meg a szerelésépítés folyamán.

Ma már olyan méretű adatmennyiséggel kell dolgoznunk, hogy egyre nehezebb eligazodni a tervezési adatokban, gyakran merülnek fel a következő kérdések, hogy melyek az aktuális, gyártható alkatrészek, milyen tervezési előzményei vannak egy modellnek. Az ST9-ben megjelenő fájlrendszer-alapú Beépített adatkezelés a Solid Edge ST10-ben is tovább fog fejlődni. A revíziótörténetnek köszönhetően pillanatok alatt lekérhetőek a modellváltozatok összefüggései, amelyekhez revíziós megjegyzéseket lehet hozzáfűzni, és egy villámgyors lekérdezéssel megállapítható, hogy van-e újabb verzió a kérdéses modellből. Az Adatkezelőn keresztül egyszerűen kezelhetőek lesznek a duplikált fájlnevek, amelyek sorba rendezése történhet az alapján, hogy van-e hozzájuk rajz vagy rendelkezik-e asszociatív kapcsolattal más modellhez.

5

A Teamcenter-integráció tovább fog erősödni, amelyen keresztül egy kattintással elérhetőek lesznek a modellekhez tartozó rajzok, de támogatni fogja a „Kapcsolat nélküli munka” módot is, így az adatbázishoz nem kapcsolódva is teljes értékűen dolgozhatunk terveinken, még akkor is, ha nem vagyunk az irodában, és nincs internetkapcsolat. Azt meg kell jegyezni, hogy ma már adatbázisok nélkül lehetetlen volna az életünk, és ez egyre inkább nélkülözhetetlen a gépészeti tervezés és gyártás területén is. A Solid Edge ST10 támogatni fogja vázlatkészítés során a Microsoft Surface Pen-t. A vázlatolás folyamata felgyorsítható, a megfelelő kényszerek és alakzatok automatikusan létrejönnek a rajzolás közben.

6

A munka szkennelt állományokkal (Reverse Engineering) nem is olyan egyszerű, de egyre nagyobb az igény rá. Így a fejlesztők komolyan elkezdtek foglalkozni ezzel az iránnyal is. A STL fájlokat beolvasva lehetőség lesz a hibás részeket kijavítani, majd B-REP modellt építeni a háromszögelt felületekből.

7

Az egyedi Convergens modellezésnek köszönhetően közvetlenül felhasználhatjuk a poligonháló modelleket a saját modelljeink létrehozásához. Ennek egyedi szerepe lesz, ha valamilyen orvostechnológiai képalkotó eljárással létrehozott csonthoz szeretnénk protézist készíteni, de az internetről letöltött hálóalapú modellek is jobban felhasználhatóak lesznek.

8

Az előrejelzések alapján 2017-ben is népszerű lesz az additív gyártás, amelyet a Solid Edge fejlesztői sem hagyhatnak figyelmen kívül, így ebbe az irányba is tovább fog fejlődni az ST10. A következő évben is a felhasználói igényeken alapuló fejlesztések fognak megjelenni, a fejlesztőkkel pedig azon dolgozunk, hogy a lehető legszélesebben vegyük figyelembe a Solid Edge felhasználók igényeit.

Szűcs Imre – ügyféltámogatási vezető

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum