NX 2406 frissen forrón

Berobbant a nyár és megérkezett óramű pontossággal az NX legújabb főverziója a 2406. Ahogyan azt megszokhattuk, az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek Siemenses fejlesztőink és számos új vagy hiánypótló kiegészítő funkcióval látták el az NX 2406-ot. Szokás szerint kategóriákra bontva következzenek a legizgalmasabb érdekességek.

Tervezés

A tervezés egy meglehetősen tág fogalom. Itt most olyan funkciókat szedtem össze, ami általánosan segíti a tervezők munkáját, szakterülettől függetlenül. Vázlat környezetben ezúttal nagy változások nem történtek, inkább a régebbi verzióról (1926 vagy annál korábbi) átállók életét megkönnyítő funkciók jelentek meg. 2D-ben maradva, a rajz környezet egyik újdonsága, hogy a modell attribútumainak lekérdezése után, már lehetőségünk van a tetszőleges tizedesjegyek megjelenítésére. Ez eddig csak elég kacifántosan, változók bevonásával lehetett kivitelezni.

Megjelent az Infer View Scale lehetőség, ahol még egyszerűbben adhatjuk meg megfelelő méretarányát a modell nézeteinknek. Új funkcióval bővült a méretekhez kapcsolódó tűrés megadás, bővült az alak és helyzettűrések parancs.

Mi minden változott 3D-ben?

Számos fejlesztést kapott a PMI, ami természetesen leköveti a rajz környezet újdonságait.  Alkatrész tervezés környezetben számos területen történtek fejlesztések, ezek közül kiemelnék néhányat. Egy új megjelenítési funkciónak köszönhetően, vizuálisan könnyen meg tudjuk különböztetni a háromszögelt felületeket a hagyományos tervezéssel készültektől, legyen szó akár hibrid modellről.

Szerelés környezetben további fejlesztéseket kapott a szinkron szerelés, valamint a szerelési kényszerek.

 

Tervezés+

Amíg az előzőekben az általánosabb újdonságokat mutattam be, itt olyan területekhez tartozó újításokat prezentálok, amik itthon valamennyire kuriózumnak számítanak.

Kezdjük a BIM design-al, ahol új beépíthető elemként jelentek meg a lépcsők és a korlátok. Topology Optimalization-ben már az 5 tengelyes megmunkálás is támogatott és az optimalizáció során már képes a program lekerekítéseket elhelyezni a csatlakozó geometriáknál.

A Reverese Engineering témakörben jártas ügyfeleknek több jó hírem is van. További funkciókkal bővült az X-from, a Curve és Blend Curve on Surface, valamint a Studio Surface.
Aki pontfelhőből szeretne háromszögelt geometriát generálni, annak már lehetősége van PLY (.ply) és E57 (.e57) formátumokat is megnyitni.

Egyik kedvenc területem a tartószerkezet tervezés, vagyis a Structure Designer. Bár csak pár éve fejlesztik, elképesztő mennyi hasznos dolgot építettek bele a fejlesztők. Egyik ilyen érdekesség a korlát készítése, vagy párna elhelyezése záróelemként.

Zárásképp

Látható, hogy a tendenciát követve ismét egy erős főverziót kaptunk. Bátorítok mindenkit a verzió frissítésre, hiszen már verziók óta ezt néhány kattintással megtehetjük. A CAD-es újdonságok mellett itt a Blogon megtaláljátok a CAM-es fejlesztéseket is, melyeket Süller Jácint kollégám foglalt csokorba. Lesznek még a nyáron NX témájú cikkek, illetve NX Tippek trükkök videók is. Addig is kitartást a dolgozóknak és jó pihenést a szabadságon lévőknek!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete gépészeti tervezés. (Reverese Engineering, Szerszám tervezés). Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokat tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum