NX CAM egyedi fejlesztés a kulimunka elkerülésére

A minap egy közösségi oldalon megjelent videónknál egy programozó kolléga hozzászólása ihlette ezt a kis applikációt. A szerszám-adatbázisból behívott szerszámok sokszor nem a kívánt szerszámtartóban vannak, és ha egyesével kell a szerszámokhoz újra és újra behívni a kívánt tartót, az meglehetősen idegőrlő. Egy egyszerű kis alkalmazással a behívott szerszámtartók közül bármelyiket hozzárendelhetjük a kiválasztott szerszámokhoz.

Ez akkor szokott leginkább felmerülni, mikor az egyik gépre készített műveletet egy másik géphez kell idomítani. Ha a két főorsó-kialakítás különbözik, nyilván a tartókat is cserélni kell. Kis átmérőknél gyakori, hogy a szárátmérő egyforma, ugyanolyan tartókat használ a műhely a 6-os átmérőjű, és a kisebb, erősített szárú szerszámokhoz.

Nem nagy bonyolultságú feladat, inkább csak időrabló lenne, amíg végigkattintgatnánk. Az NX erőssége, hogy testreszabható igényeink szerint makrókkal, journalokkal, NXOpen alkalmazásokkal, és még számtalan módon.

Amennyiben érdekli Önt is a megoldás, kérem keressen minket az nx@enterprisegroup.hu , vagy az nx@eplm.hu címeken.

Beosztás: ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: Gyártástechnológia, NX CAM

Szakmai életút:

Az elmúlt 17 évben CAM-programozóként dolgoztam. Különféle technológiákban, lemezalkatrészektől indulva az alkatrészgyártáson keresztül a szerszámgyártásig. Különféle CAD és CAM rendszerek használatába és képességeibe volt alkalmam rövidebb-hosszabb ideig betekinteni. Az NX CAD-et immár 16 éve gyűröm, az NX CAM modulját 7 éven keresztül használtam munkám során. A CAM-programozás mellett mindig a mindennapi munkámat könnyítő megoldásokat kerestem, ha kellett fejlesztettem, végül már ez került az érdelkődési köröm középpontjába.

A szerző további cikkei »